Hur kan priset för en flygresa växla med några hundra med 10 minuters mellanrum?

#13 2023-04-07, 22:48
Roidbert
Ursprungligen postat av NewInGothenburg
Hur kan priset för en flygresa växla med några hundra med 10 minuters mellanrum. Reloadade browsern och vips kostade samma resa 200 mer.


Jag skapade nyss en tråd om samma fenomen. Det är troligt att du får ett billigare pris igen om du använder en inkognito-flik. Om systemet kan se att du har sökt på samma resa tidigare kommer priset att höjas för dig. Dessutom tror jag att risken finns att algoritmen på sajten hinner höja priset för dig om du inte bokar resan riktigt snabbt, men det är jag inte helt säker på. De kanske använder sig av ett lockpris och höjer det oavsett vad man gör.
#14 2023-04-08, 20:14
Riggragg


Från bifogad artikel:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

En sak som vi återkommande hör och läser om på reseforum etc. är att priset på en flygbiljett höjs på flyg-söksajterna om man söker återkommande på samma resa.

För att få tillbaka ursprungspriset måste man byta dator eller söka i inkognito-läge. Då visas det lägre priset igen. Sägs det alltså.

Personligen har vi svårt att förstå vad sök-sajten rimligen skulle tjäna på det. Om vi hittar en bra resa som sedan går upp väldigt mycket i pris innan vi kommer oss för med att boka, så slutar det då för oss med att vi inte bokar resan. Utan kanske i stället bokar ett helt annat resmål eller ett annat datum. Vi provsöker i regel också på en annan söksajt innan vi ”ger upp”. Så detta förfaringssätt skulle ju rimligen, tänker vi bara leda till att man förlorar affärer.

Däremot kan det ju absolut hända att resor går upp i pris medan man funderar på om man ska slå till eller inte. Så hur vet man egentligen att det är detta som hänt och inte söksajten som försöker lura en?

Vi har de senaste två veckorna gjort en ”empirisk studie” för att gå till botten med detta rykte och en gång för alla reda ut vad som händer om man söker samma resa om och om igen under en tidsperiod. Vi har sökt på två resor på två olika söksajter, varje dag under 13 dagar. Samma dator användes. Nedan kan du se hur priset utvecklades.

Avslutningsvis gjorde vi om dessa två sökningar hos båda söksajterna på en helt annan dator den sista dagen av studien.

Stockholm – Bangkok, direktflyg med Thai 2-9 oktober 2018, 2 personer [kr]
söksajterna höjer priset
Vi ser alltså ovan att priset fluktuerade en del under de 13 dagarna, först upp och sedan ner igen Priset som söktes fram den 16/12 är lägre än det som hittades testperiodens första dag, den 4/12, för momondo och i princip samma för flygresor.se.
Den 16/12 sökte vi även denna resa på en helt annan dator som aldrig tidigare hade sökt på den aktuella resan. Priset blev då samma som för testdatorn, dvs 10860 kr, respektive 11011 kr.

Stockholm – New York, direktflyg med SAS 2-9 oktober 2018, 2 personer [kr]
söksajterna höjer priset
Här är priset till en början väldigt stabilt, men dyker 1400 kr från den 12:e till den 13:e december och slutar även här på ett lägre pris när testet avslutas än vad vi fick när vi inledde testen.

Referensdatorn, som aldrig tidigare sökt på denna resa, fick den 16/12 priserna 5670 kr respektive 5692 kr, dvs samma som testdatorn.

Stockholm – Kuala Lumpur, Qatar med ett byte, 9-16 oktober 2018, 2 personer [kr]
Som en allra sista test, provade vi att ”stress-testa” med att söka ovanstående resa om och om igen under ett och samma dygn.

Så här utvecklades priserna mellan första och sista sökningen för dagen:

söksajterna höjer priset
Dvs det låg alltså stilla för flygresor.se och minskade något för momondo. Referensdatorn visade samma priser.

söksajterna höjer priset
Bilden är en skärmdump från Momondo


Kommentar från momondo
Innan vi inledde testerna sökte vi både flygresor.se och momondo för en kommentar. Flygresor.se svarade inte, medan momondo svarade så här:

Hej Gunilla,

Tack for din email.

I förhållande till din fråga använder momondo inte IP-adresser eller cookies för att driva upp priserna. Som en resesökmotor är vårt syfte att ge användarna en fullständig översikt över de bästa och billigaste flygbiljetterna som finns tillgängliga vid sökningen och därför är vi inte intresserade av att driva priserna.

Om en användare finner att priset på en resa stiger, kan det bero på att det första priset som begärs inte längre är tillgängligt. Priserna som visas på momondo är levande priser och om endast få biljetter är tillgängliga för det angivna priset kan de säljas ut när du tittar igen.

Och det känns ju också helt logiskt, vad skulle de rimligen tjäna på detta?

Slutsats: Ryktet är just ett rykte och en myt
Av ovanstående tester vågar vi nog dra slutsatsen att ryktet om ökande priser ju mer man söker är just en rykte och en myt. Förmodligen orsakat av besvikna resenärer som råkat ut för en prishöjning medan de funderat på om de skulle slå till eller ej.

Så vad säger ni, kan vi släppa det där envisa ryktet nu, va?
#15 2023-04-09, 14:41
Roidbert
Ursprungligen postat av Riggragg

Så vad säger ni, kan vi släppa det där envisa ryktet nu, va?


Det är inte ett rykte, åtminstone inte när det kommer till kiwi. Jag fick ett 300kr billigare pris när jag använde inkognito-flik.

(FB) Måste man skynda sig när man bokar biljett för att priset INTE skall öka (algoritm)?