Hitta diskussioner med liknande innehåll

Gambia [Västafrika]

#1 2007-01-08, 02:14
tobes
Om 4 dagar sticker jag och sambon till Gambia i en vecka..

Tydligen har det varit ett semestermål i över 40 år från Sverige, så någon borde ha varit där?

Har ni några tips på sånt man absolut inte bör missa? Tips på bra restauranger, shoppingmarkets, spritbutiker osv osv.

Spill your guts! Om ni har varit där, eller annars har bra tips att komma med om man ska till västafrika..
#2 2007-01-21, 20:33
tobes
Eftersom tydligen ingen varit där kan jag ju berätta kort hur det var.

Stack ner 11/1 och var där i en vecka (reste alltså hem 18/1).

Det första man möttes av på den lilla flygplatsen var en behaglig värme. Passkontrollen var lättforcerad och sen möttes man av något man blev van med de närmsta dagarna. Dvs "bumsters" - även om dessa tydligen var anställda av flygplatsen. De ville givetvis bära väskan - om så bara 1 meter för att få lite eftertraktad valuta (euro).

Nåja, efter man kommit ut därifrån (utan att ha gett dom ett rött öre :evilgrin39 så hoppade vi in en gammal buss och tog oss ut mot hotellet. AC hade de inte hört talas om i den bussen och i 34C värme var det skönt att det bara var 20 min reseväg.

Hotellet och området var otroligt välskött och standarden var nästan löjligt bra med tanke på hur de flesta i Gambia lever. Vänlig personal och alla pratade riktigt hyfsad engelska.

Hotellet vi bodde på var Senegambia Beach som ligger i Kololi som är den största av "turistorterna" i Gambia. Utanför fanns en gata med massvis med restauranger, marknader och små "supermarkets". 100 meter bort från den gatan kom man ut bland vanliga hus.

Att få gå i fred var inte att tänka på. Bumsters fanns det överallt.. alla väldigt vänliga förvisso och de ville för det mesta bara höra varifrån man kom och hur länge man varit där och sen sälja lite av sina saker eller erbjuda någon utflykt någonstans. Tyvärr fattade inte alla "no thanks" trots att man upprepat de flera gånger. Kunde efter någon dag konstatera att 99% påstår att de heter "Jimmy" och upprepade frasen "it's nice to be nice", "your pleasure is my pride" ungefär 10 gånger under ett kort samtal.

Nåja, efter man vant sig var de ganska lätthanterliga, och i slutet av veckan höll de sig konstigt nog borta. Tyvärr var detta något som drog ner semestern lite för man kände inte att man alltid orkade ta sig ut och gå utanför hotellområdet pga dessa bumsters. Annars har jag inget att klaga på med landet.

Prisnivåerna var relativt billiga, och sedan så gällde det precis som på alla andra ställen att pruta. 50% minst angav guiderna och de stämde bra om man bara orkade stå och pruta en stund. Priset för en middag för två personer och 2 glas med dricka var hamnade på mellan 500-700 GMD (15-20&#8364. Och det fanns bra utbud med restauranger att välja på Chicken Yassa rekommenderas som är gambias nationalrätt, mycket gott..

Vad mer finns nu att säga, varmt och behagligt var det.. 30C+ varje dag och bara molnigt en dag. Gambia har 330 soldagar per år så åker man inte dit under regnperioden så är man garanterad bra väder och solsken. Vänliga människor och bra hotell och matupplevelser gör definitivt att jag kan tänka mig återvända, speciellt nu när man vet lite bättre hur man ska hantera dessa "bumsters". Det enda som drar ner betyget för min del är att man inte direkt kunde fara och utforska landet själv, utan det blev till att hänga med på en guidad rundtur istället. Iofs var den inte fy skam den heller men det är inte riktigt samma sak att sitta och köra runt på en lastbilssafari med en massa andra som att fara och uppleva saker själv.

Jag tror inte det skulle vara någar problem iofs, gambia har relativt låg kriminalitet och det är inte för inte det kallas "the smiling coast" - men det kändes helt enkelt enklare och säkrare att hoppa på en guidad rundtur. Vill man fara ut själv finns det officiella turistguider också som är utbildade av regeringen och de kostade ungefär 400 GMD för en dag (12&#8364 men då ska man ju även lägga till taxikostnader, mat för guiden och sedan att man helst skulle ge en liten slant i dricks.

Blev lite blandat om allt nu, men finns det någon som har frågor så svarar jag gärna..
#3 2007-01-21, 21:11
gärningsman
stämde det att majoriteten av resenärerna var äldre vita kvinnor ?
#4 2007-01-21, 21:29
doublejohn
Min gymnasieskola har ett stående samarbete med Gambia sedan två år och i år var de första treorna från EL- och handelsprogrammet ner i två veckor.

Eftersom de var där i studiesyfte så var det inget tal om att röra sig i turistområdena. De åkte runt mellan två större byar eller mindre städer tydligen och samlade information och hjälpte till att lösa problem.

Resan gjorde att vi teknikare t.ex. fick problemställningar hem, vilka vi kan välja att komma på en teknisk lösning på som projektarbete. Det skall tydligen också finnas möjlighet att åka ner i person och intruducera sin lösning för invånarna.

Eleverna som var där nere var i stort sett delade i två grupper - de smarta och de dumma. De smarta konstaterade att Gambia var ett u-land och att tiden och arbetet de utförde där nere var en god gärning och att även om edt var jobbigt när man väl var där, så var det värt det när man kom hem. De dumma därimot, var mer förbannade för att dom inte fick en femstjärnig hotelfrukost varje morgon.

"Nice to be nice" fick man ju höra en del av eleverna, och en av våra lärare som var där nere sammanfattade befolkning i meningen "Hello, what is your name?".
#5 2007-01-21, 21:41
Squalo
Det är allmänt kännt att 40-åriga kärringar åker till Gambia, och gubbsen åker till Thailand för kuk respektive fitta. Eftersom kvinnor mellan 35 och 50 inte verkar vara den dominerande användargruppen på FB, så förvånar det väl inte direkt att Tobes (med kvinna) var först där.

I Thailand har däremot massor av flashbackers varit.

Problemet med Gambia verkar vara samma som resterande Afrika, alltså negrerna. Utan afrikaner som försöker dra in stålar på en och stör, så hade det varit trevligt.
#6 2007-01-21, 22:03
jumpcut
Jag uppfattade det som att en hel del hade bott i Sverige (läs Solna) och talade svenska. Eller, en klart större andel än jag trott Sen att alla killar heter Jimmy tyckte jag inte stämde, däremot Lamin (tydligen vanligt att döpa förstfödde sonen till just det).

Hade det inte varit för att alla trodde jag var britt och försökt blåsa mig på pengar hade jag nog återvänt. En kväll var det en kille som slet tag i min handled bakifrån, knöt fast ett vänskapsband-liknande snöre runt armen och ville ha 200 lokala pengar (då var det runt samma i svensk valuta om jag inte minns fel) och blev väldigt aggressiv när jag inte ville betala.

Dock gillade jag det enda trafikljuset som var sponsrat av Shell och The Spy Bar som låg mitt ute i ingenstans...

För mig var Gambias fördelar vädret, det softa livet vid poolbaren, förvånansvärt fräscha rummen och maten. Nackdelarna var att varenda jävel ville ha något för inget.

Var vid något slags "krokodilland" där det var fler krokodiler per kvadratmeter än tiggare vid flygplatsen och mådde dåligt över hur trångt de hade det. Sen var vi vid ett zoo som bara fick mig att må dåligt över hur de behandlade djuren (apor i 1x1x1.5 metersbetongburar exempelvis) och deras bostadsområden och marknader fick mig bara att känna avsmak. Det enda stället jag faktiskt gillade var där trådstartaren bodde.

Gambia är för mig ett land som behöver allt annat än fulla norrlänningar och kåta tanter på solsemester.

Fast det var ju sju år sedan jag var där (när jag var sjutton), har ingen aning om hur jag skulle uppfatta landet idag. Kan hända att jag bara tyckte att allt som inte var Sverige var deprimerande
#7 2007-01-22, 01:19
tobes
Ursprungligen postat av gärningsman
stämde det att majoriteten av resenärerna var äldre vita kvinnor ?


Jag och min flickvän var nog en av de få ungdomarna där, men så var vi ju inte ute efter ett partyställe heller.

Men visst såg man äldre vita kvinnor som gick runt med någon ung gambian, tydligen så var det status att ha en vit västerländsk kvinna. Speciellt med tanke på att de är muslimer och får ha 4 fruar

Ursprungligen postat av doublejohn

"Nice to be nice" fick man ju höra en del av eleverna, och en av våra lärare som var där nere sammanfattade befolkning i meningen "Hello, what is your name?".


Absolut. Som sagt är de väldigt pratglada av sig och vill gärna veta vad man heter och varifrån man kommer. Sen att det i 9/10 fall slutar i att de vill sälja nåt är en annan femma..
#8 2007-01-22, 01:23
tobes
Ursprungligen postat av Squalo

Problemet med Gambia verkar vara samma som resterande Afrika, alltså negrerna. Utan afrikaner som försöker dra in stålar på en och stör, så hade det varit trevligt.


Njae, det skulle jag då inte säga direkt. Samma gäller ju vart man än far där det är fattigt. Om jag inte minns helt tokigt så låg medellönen på 290kr/månaden, för de som haft tur och fått ett jobb. Lägger man då till att de får ha flera fruar och har därmed en massa barn att försörja så är det ju inte så konstigt att de försöker sitt bästa för att få ihop sitt levebröd.

Jag kände mig aldrig på något sätt hotad där, däremot så skulle det ju ha varit skönt att t.ex få promenera längs stranden i fred.
#9 2007-01-22, 01:31
tobes
Ursprungligen postat av jumpcut
Jag uppfattade det som att en hel del hade bott i Sverige (läs Solna) och talade svenska. Eller, en klart större andel än jag trott Sen att alla killar heter Jimmy tyckte jag inte stämde, däremot Lamin (tydligen vanligt att döpa förstfödde sonen till just det).


Jimmy var ju alltså ett taget namn. De hette ju alla något annat egenligen. Frågade en lirare varför alla sa att de hette Jimmy och tydligen betydde det att man var någon som "fixar saker".

Ursprungligen postat av jumpcut
Hade det inte varit för att alla trodde jag var britt och försökt blåsa mig på pengar hade jag nog återvänt. En kväll var det en kille som slet tag i min handled bakifrån, knöt fast ett vänskapsband-liknande snöre runt armen och ville ha 200 lokala pengar (då var det runt samma i svensk valuta om jag inte minns fel) och blev väldigt aggressiv när jag inte ville betala.


Inte allt för ovanligt nej. Tyvärr träffar man ju på detta fenomen lite här som där, även om det ju var ännu värre där kanske. Senast detta hände oss när vi var ute och reste (före Gambia) var i Paris så jag skulle inte säga att det är något landsspecifikt.. har råkat ut för dylika lirare i mer eller mindre alla länder jag besökt då jag rest till någon semesterort/besökt en turistattraktion.

Ursprungligen postat av jumpcut
För mig var Gambias fördelar vädret, det softa livet vid poolbaren, förvånansvärt fräscha rummen och maten. Nackdelarna var att varenda jävel ville ha något för inget.


Absolut.

Ursprungligen postat av jumpcut
Det enda stället jag faktiskt gillade var där trådstartaren bodde.


Det verkar vara rätt vanligt, läste en del reviews före och märkte även när jag var där att det kom en hel del människor med taxi från andra hotell och delar av kusten ner till Kololi just pga utbudet på restauranger och hela gatan där var mycket bättre än de andra områdena.

Ursprungligen postat av jumpcut
Gambia är för mig ett land som behöver allt annat än fulla norrlänningar och kåta tanter på solsemester.
Ursprungligen postat av jumpcut
Fast det var ju sju år sedan jag var där (när jag var sjutton), har ingen aning om hur jag skulle uppfatta landet idag. Kan hända att jag bara tyckte att allt som inte var Sverige var deprimerande


Beror ju lite på vad man är ute efter. Vill man ha ett lite annorlunda resemål och inte räknar med att lyx och flärd i överflöd så..

Jämför man t.ex med Egypten som jag besökte för ett antal år sen så är Gambia rena paradiset. Visst - i egypten var inte försäljarna lika "på" men landet i sig var ju en enda stor sandlåda där halvfärdiga smutsiga hus stack upp här och där och största turistmålet är några stenhögar i öknen..
#10 2007-01-22, 17:24
underbarnet
vad gick resan på med boende,flyg, mat?
#11 2007-01-23, 03:06
tobes
Ursprungligen postat av underbarnet
vad gick resan på med boende,flyg, mat?


Hotell + flyg gick på ~1300EURO och sen kom matkostnader och shoppande till.. skulle väl chansa på 20,000 kr i runda slängar..

Jag reste med Tjäreborg (finskt resebolag) men jag vet att åtminstone Ving (som också hör till MyTravelgruppen) ordnar resor dit..

Så kolla på ving.se så får du se vad det kostar..
#12 2007-02-15, 22:06
Bluebeast72
Funderar starkt på en resa dit,en fråga: Finns det gott om röka,dvs cannabis,o blir man erbjuden även det ofta?