Hitta diskussioner med liknande innehåll

Liten Warszawa-guide

#1 2007-08-25, 17:06
stylewalker
Hejsan, jag har precis varit i Warszawa, så jag tänkte dela med mig lite av mina erfarenheter.

Resan
Det är enkelt att flyga till Warszawa om man bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö. WizzAir flyger dit med moderna och fräsha plan. Priserna varierar, själv betalade jag 500 kr. tur och retur, men det kan växla med nån hundralapp upp eller ner.

I Warszawa landar man på Frederic Chopin Airport. Billighets terminalen heter "Etiuda", men man landar i stora Terminal 2. Avresan går dock från Etiuda, en ganska liten och skruttig terminal. Från flygplatsen till Warszawa centrum går det fort med taxi. 10-20 minuter beroende på hur mycket trafik det är. En liten varning! Låt er inte bli tagna av taxigubbarna inne på terminalen, utan gå ut på gatan och ta en taxi från ett officiellt bolag.

En resa till centrum ska kosta 25-45 PLN, aldrig mer, vad de än säger och hittar på om bagagekostnader osv.

Det går även bussar från flygplatsen till centrum, men jag har inte testat dessa.

Staden
Warszawa är en stor stad, mycket stor. Det kan ibland bli långa avstånd och långt att gå, men både taxi och buss är billigt. Har man råd åker man enklast taxi. Taxorna (Taryfa heter det på polska)är enkla att hålla reda på. Dagtid på vardagar gäller taxa 1 (oftast 2 PLN/Kilometer) och kvällar och helger taxa 2 (3 PLN/Kilometer). När kväll infaller lyckades jag inte ta reda på dock, men runt 22 är en gissning.

Kollektivtrafiken är välutbyggd och väldigt pålitlig i Polen. Du köper biljett i förväg i någon av de kiosker som finns och en resa kostar 2 PLN. Du stämplar biljetten själv när du kliver på. Gör det direkt, då det finns många civilklädda kontrollanter som är snabba på att hugga dig annars. Min polska är inte perfekt, men biljett till spårvagn heter ungefär = Bilety do tramvaj och för buss Bilety do autobus

Mitt i stan står Kulturpalatset, älskat av turister och hatat av polacker. Palatset är en gåva från Stalin (betalt med polska pengar) av Stalin. I vilket fall som helst ser man palatset från nästan hela stan och är ett bra riktmärke.

Nära palatset finns en av stadens stora gallerior, Złote Tarasy ett fantastiskt komplex med när allt som behövs. Gallerian ligger precis brevid Warszawas stora tågcentral och är enkel att hitta.

Gamla stan är något som de flesta även vill se. Från kulturpalatset är det en promenad på 20-30 minuter och roligaste gatan att gå är Nowy Swiat, en lång och fin gata kantat av caféer och restauranter. Det är Warszawas "trendiga" gata där man lätt kan hitta lokala celebriteter (om man nu skulle känna igen dem). Väl framme i gamla stan hittar man både det kungliga slottet och stora torget. Slottet är väl värt ett besök, mer om det senare.

Stora torget är en turistfälla. Det är fyllt med uteserveringar, karikatyr-artister, hästvagnar osv. Vill man svalka sig är det enkelt att ta en läsk eller kaffe, maten är oftast ingen höjdare.

Vill man se mycket i Warszawa, får man vara beredd på att åka runt en del, ingenting ligger samlat och man får ta sig runt en hel del. Ändå är det inte svårt att hitta.

Folket
Polacker kan upplevas som lite sura och bryska, men det är de inte. Dock blir de lite tillbakadragna och blyga mot turister eftersom de äldre oftast inte pratar någon engelska. Alla under 30 kan iallafall någolunda bra engelska och polacker är i regel något mer öppna än svenskar. De visar gärna vägen och engagerar sig för att förklara, rita och peka vart du ska. Ibland kan till och med fler tillkomma och har du tur står ett helt gäng och hjälper dig hitta vägen.

Sevärdheter
Egentligen är hela Warszawa en sevärdhet. I slutet av kriget jämnades i princip hela staden med marken, vissa delar var bara som en sandlåda. Hitler bad att få utmärkt alla kulturhistoriska byggnader en efter en, de fylldes med dynamit och sprängdes eftersom.

För att bygga upp Warszawa igen fick många andra städer skicka byggmaterial genom att riva många av sina hus. Szczecin t ex skickade 27 miljoner tegelstenar till Warszawa.

Hela gamla stan är t ex återuppbyggd, även om det är svårt att tro när man är där.

Kungliga slottet
Var lite skeptisk när jag skulle dit, men blev glatt överaskad. Slottet i gamla stan ser inte speciellt ut utifrån. Det finns flera olika turer att gå på, både med eller utan guide. Ska man bara besöka slottet en gång bör man välja "Interior tour II". Där går man igenom flera av de gamla kungarnas rum. Det finns mycket att se, guldklädda väggar, fantastiska målningar i båda golv och tak, intressant läsning.

I slutet får man även se en myntutställning med pengar från -800 talet till idag. Det kan vara många turistgrupper i slottet, så ibland kan det bli svårt att läsa skyltarna med information i respektive rum. Man får fotografera, dock ej med blixt. Dryck är inte heller tillåtet att ha med. Fräscha toaletter finns längst ner i början och slutet av turen.

Warszawa upproret museum
Klassat som en av polens bästa muséer. Muséet är stängt tisdagar. Entré är 4 PLN och gratis på söndagar. Inne i muséet får man fota med blixt och ha dryck med sig, dock vill de inte att man ska ha huvudbonader på sig.

Muséet behandlar upproret i Warszawa 1944 då polackerna slog tillbaka mot tyskarna och nästan lyckades övervinna dem. Dock fick de ingen hjälp utifrån och upproret slogs ner efter ett par månader.

Muséet är tre våningar stort med bilder, filmer, föremål, berättelser och allt man kan tänka sig. Det är väldigt välbyggt och genomfört. På två olika ställen visas dokumentärfilmer med engelsk text som är ungefär 10 minuter vardera, de är mycket intressanta.

Det kan ibland vara lite svårt att veta vilket håll man ska gå åt eftersom det är så stort, men tar man tid på sig går det bra. För att se allt tar en genomgång 2-3 timmar.

Łazienki Park och Palats
Vill man promenera i lugn och ro är detta stället man ska till. En enorm park som på söndagar är fylld med polacker som tar det lugnt. Parken är alltid öppen, men information och palats är stängda måndag och tisdag. Ta en kaffe på något av de mysiga kaféerna eller strosa runt den lilla sjön och titta på påfåglarna. Det finns även en botanisk trädgår i parken, dock var jag själv aldrig där.
#2 2007-08-25, 17:06
stylewalker
Shopping

Det finns mycket shopping i Warszawa. Närmast city ligger Złote Tarasy, ett EURO250 000 000 komplex i 4 våningar inklusive en multiplexbiograf. I gallerian hittar du i princip allt, även om majoriteten ligger mot kvinnorkläder, skor och väskor. Empik säljer internationella tidningar, musik, filmer, spel osv.

I gallerian finns flera kaféer, såsom Cofee heaven (den stora kaffekedjan i polen) och Waynes Coffee. Längst upp finns ett stort utbud av snabbmatsrestauranter och i gatuplanet ligger Hard Rock Café. En varning dock, Hard Rock bör man inte äta på, där är riktigt tråkig mat. Vill man äta någonting roligare än hamburgare och pizza ska man söka sig utanför gallerian.

Arkadia är en galleria lite längre bort från centrumkärnan. Där var jag dock inte, men det sägs vara europas största galleria, så det är troligtvis värt ett besök.

Skor, väskor och kläder är billigt att handla. Elektronik är precis som i Sverige. På de internationella kedjorna som Zara, H&M och Mango är priserna nästan exakt som i Sverige.

Maten
Mat är billigt i Polen. Du kan hitta allt från små hål i väggen som serverar piroger till lyxiga franska inrättningar med vinkällare. Ett populärt snabbmål är en blandning av baguett och pizza som man oftast hittar i någon av de gångar som går under gatorna. Kebab hittar man överallt, men jag skulle inte rekommendera någon att äta en sådan. Vill man ha kaffe som liknar det vi dricker beställer man Cappucino. Kaffe Latte är inte som i sverige, utan 3% Kaffe och 97% Latte. Svagt som tusan. Espresso har de numera överallt. Billigaste kaffet ligger på 6-7 PLN och dyraste jag hittade var 15 PLN. Ska man fika och testa något polsk beställer man ostkaka (Sernik) som inte har någon likhet med från Frödinge vi har i sverige.

Här följer några av de restauranter jag själv var på.

Zapiecek
Zapiecek är en pirogkedja med tre restauranter i Warszawa. Har man inte ätit piroger i polen har man inte missat något stort. Vet man inte vad man ska välja och är lite äventyrlig tar man pirog mix. Det finns i två storlekar, 8 st. och 11 st. och man får ett blandat utbud av pirogerna. Den mindre räcker gott och väl om man är normalt hungrig.

Piroger finns både som söta och osöta varianter. De söta innehåller t ex blåbär, jordubbar, hallon, ost, nötter och russin och serveras med sötad gräddfil.

De osöta är fyllda med ost, kött, surkål eller svamp. De serveras med bacon och lök.

Chłopskie Jadło

Chłopskie Jadło är en känd kedja som finns både i Krakow och Warszawa (och kanske fler städer?). Namnet betyder ungefär "Bondemat" och bjuder på väldigt genuin husmanskost. Piroger finns självklart på menyn, men även pannkakor med olika fyllningar och kötträtter. Polsk mat är ganska bastandt, med mycket såser osv.

Vågar man sig på att testa på någonting riktigt polsk testar man burken med "Smaletc" (stavning?) som man får med. I gamla polen var det ofta fattigt, så man hade inte råd med smör. Istället tog man det fett man fick från fläskköttet och smälte ner det i en gryta. Väl smält kryddar man fettet med salt och peppar innan man låter det stelna till smörkonsistens. De flesta äldre polacker äter det gladeligan på brödet, jag avstod

Stash Cafe II

En kanadensisk restaurant i Warszawa? Jorå, de har både polsk och kanadensisk mat. Restuaranten är liten, runt 40 m2, men med ovanligt trevlig och serviceinriktad personal. De serverar lättare sallader, piroger och en mängd kanadensiska specialitéer. Jag tog fläskköttet med pommes och kokta morötter, dränkt i sirapssås. Ingen finess direkt, men gott och fett.

E. Wedel

E. Wedel är ett berömt chokladmärke i polen som du hittar i alla butiker. I Warszawa har de även en del caféer. Allt på menyn består av choklad och är otroligt smarrigt. Beställer man drickchoklad och väljer "Traditionell choklad" får man i princip en smält chokladkaka i en kopp, jättegott, men för mastigt efter några klunkar. Man kan köpa med sig mycket rolig choklad hem i fina förpackningar, perfekt presentshop.
#3 2007-08-25, 17:08
stylewalker
Detta är på något sätt ingen komplett guide, men ändå ett litet utkast om Warszawa. I mångt och mycket är Polen väldigt likt Sverige, och jag kan rekommendera alla en resa dit, även över en helg.

Kom gärna med mer information, rättelser eller andra tips om du har.

//stylewalker
#4 2007-12-21, 14:54
prominenten
Jag vill lägga till den polska matinstitutionen "Bar Mleczny", en enklare form av Chłopskie Jadło.


Bar Mleczny, som betyder Mjölkbar, är ett enklare matkyffe som instiftades av kommunistregimen under 60-talet. Syftet då var att erbjuda arbetare enklare husmanskost för en spottstyver.

Denna företeelse lever kvar idag och är numera kultstatus. Sajten
http://www.barmleczny.com/
listar alla mjölkbarer i Polen(exakt hur man söker kommer jag inte på nu). Man kan beskriva det som ett enklare kyffe dit studenter, uteliggare och studenter går.

Jag har besökt många mjölkbarer runtom i Polen och maten är ofta fantastiskt god, och otroligt billig.

I Warsawa rekommenderar jag den på Nowy Swiat 39, en lite finare variant, och lite dyrare.
#5 2007-12-27, 05:57
-jOE!
Kanonbra guide!

Skall dit i slutet av februari så jag återkommer med rapport.
#6 2008-01-02, 17:22
Panpot
Grym guide! Har inte besökt Warszawa ännu, men ser fram emot besöket!

Om du har några resebilder får du gärna lägga upp dem också - typ via flickr eller imageshack!

Var i Gdynia och Gdansk, samt Sopot för ett par år sedan vilket var en mycket trevlig reseupplevelse.
#7 2008-01-20, 14:40
en svensk tiger
Om man ska ut i warszawa kan jag varmt rekomendera stället platinium, riktigt grymt enligt mitt förmenande.

http://www.platiniumclub.pl/
#8 2008-01-25, 06:51
encap
Säger bara, besök arkadia. Du blir inte missnöjd = ) -> http://galerki.pl/galeria/arkadia

Eller Galeria Mokotów. http://galerki.pl/galeria/galeria.mokotow

/encap
#9 2008-01-28, 19:39
prominenten
För den som är intresserad av den genuina matkulturen i Polen sänds på ettan ikväll en dokumentär (22.00) som handlar om mjölkbarer.

Den lovas bli intressant.

"Dokumentär. Två envisa kvinnor driver en polsk mjölkbar av den gamla sorten. I baren står tiden stilla. Gamla damer och hemlösa sitter sida vid sida med arbetare och medelklassfamiljer. Bra mat serveras till låga priser, precis som på kommunisttiden. Men av de 25 000 mjölkbarer som fanns i Polen före kommunismens fall finns bara 140 kvar. De båda ägarinnorna anser att mjölkbaren skulle kunna vara lika internationell som McDonalds. En film av Terese Mörnvik och Ewa Einhorn. Bredbild. Även 3/2"
#10 2008-01-28, 19:47
-jOE!
Ursprungligen postat av prominenten
...


Tack för TV-tips, skall kolla! Tydligen finns det ett par i Warszawa som skall vara värda att besöka!
#11 2010-10-29, 23:10
archeon
Ursprungligen postat av encap
Säger bara, besök arkadia. Du blir inte missnöjd = ) -> http://galerki.pl/galeria/arkadia

Eller Galeria Mokotów. http://galerki.pl/galeria/galeria.mokotow

/encap


Finns minsann finare gallerior i staden kolla in Galleria Promenada:
(http://galerki.pl/files/g/2_636561625_IMG_9233_.jpg) och Zlote tarasy (Golden Terraces) (http://www.budowle.pl/buildings/photos/europe/zlote-tarasy-3.jpg)

Gallerian i Wola Park är också fin, det är egentligen ett stort köpcentrum
(http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/3022204.jpg)
#12 2010-12-26, 20:55
jandi
gammal tråd, men nice ändå!

ska till warszawa över nyår och är lite nojig över att jag inte kommer hitta något vettigt att äta. tips på restauranger som serverar schysst vegetarisk mat?