Hitta diskussioner med liknande innehåll

Bil fran Kapstaden upp till Johannesburg

#1 2007-10-17, 16:29
Gareth Keenan
Jag ska om nagra dagar bila fran Kapstaden utmed kusten upp till Kruger park, och darefter till Johannesburg. Undrar darfor om nagon kan dela med sig med tips pa stallen att se, stanna pa, bo pa osv. Undrar ocksa om nagon kan saga ungefar hur lang tid den tar.

Kapstaden ar for ovrigt en fantastisk stad..

Tacksam for svar!
#2 2007-10-17, 16:46
Ursprungligen postat av Gareth Keenan
Jag ska om nagra dagar bila fran Kapstaden utmed kusten upp till Kruger park, och darefter till Johannesburg. Undrar darfor om nagon kan dela med sig med tips pa stallen att se, stanna pa, bo pa osv. Undrar ocksa om nagon kan saga ungefar hur lang tid den tar.

Kapstaden ar for ovrigt en fantastisk stad..

Tacksam for svar!


Utmed kusten? Den vanligaste vägen är via Bloemfontein. Tänker du ta en direktväg eller åka garden route?

Jag har åkt direktvägen, ca 100 mil till Bloemfontein. Övernattade och sedan 40 mil kvar till Johannesburg. Det är ju fina vägar men det blir tufft att klara det på en dag.

När du ändå är uppe i nordöst så kan Sun City vara värt ett besök (övernattning). Det är ju egentligen bara ett antal stora hotell i olika prisklasser men ett fint område, stor utomhuspool med vågmaskin. Liten intim djurpark. När jag var där så fick jag "spela fotboll" med lejonungar. Otroligt häftig upplevelse. De tar hand om övergivna djur till dess att de blir tillräckligt stora och kan släppas ut.

Nelspruit är en cool boer-stad där få kan engelska

Men sedan är det ju nära till Swaziland som är väldigt fint. Vi bilade runt en hel vecka så det beror lite på hur lång tid du har.
#3 2007-10-17, 17:54
CaptainBlood
Jag var för en tid sedan i kapstaden och boland regionen under politik/biståndstjänstgöring.

Kan ge dig det tipps vi fick av en biluthyrare ”om du är ståendes vid en korsning och någon kommer emot bilen och beter sig aggressivt/försöker råna er - veva upp rutorna och se till att dörrarna är låsta, om han har ett basball trä – KÖR!, om han har en pistol - DUCKA OCH KÖR!”

Det finns en anledning till att de flesta bilar har ett automatisklås som låser dörrarna när bilarna kommit upp i rullning.

Men så länge man håller sig till de vanliga turist stråken så är det ett relativt säkert och mycket vackert land. Eftersom jag var runt en hel del i olika kåkstäder så kan jag dock rekommendera att om du är vit och saknar svarta vänner håller dig borta där ifrån, då vita väcker stor uppmärksamhet och är ett enkla rånbyten. Om du skulle ha oturen att förvirra dig in i något skjulområde så är det en god idé att försöka ta sig där ifrån så snabbt som möjligt.

Godahoppsudden är annars relativt överskattad men alltid trevlig att ha besökt men att se i kapstaden är väl framförallt table mountain och robben island (om du har någon form av politiskt intresse).

Jag önskar att jag hinner se mer av landet någon annan gång.

Trevlig resa!

edit: stavar som en kråka
#4 2007-10-17, 18:12
Gareth Keenan
Tack for svaren! Vi ska nog aka kustvagen och siktar pa att klara det pa 3-5 dagar, eftersom vi ska planerar att stanna pa lite olika stallen.
#5 2007-10-17, 21:30
Ursprungligen postat av Gareth Keenan
Tack for svaren! Vi ska nog aka kustvagen och siktar pa att klara det pa 3-5 dagar, eftersom vi ska planerar att stanna pa lite olika stallen.


Du vet väl antagligen om att Sydafrika spelar mot England i finalen på lördag 20/10 i Rugby World Cup?

Då gäller det att vara på krogen och inte i en bil. Det kommer bli stort party i Sydafrika om de vinner VM.
#6 2007-10-18, 15:51
jonahlomu
Åkte ngt liknande för ett antal år sedan men hade nog lite mer tid på mig (ca 10 dagar) då än vad du verkar ha. Garden Route la vi ett antal dagar på, där är det bara att köra och stanna när du ser ngt lockande. Efter Port Elizabeth/East London åkte vi inåt landet via Lesotho och sedan ut till kusten igen vid Durban.

Strax innan Port Elizabeth ligger Tsitsikamma National Park, där hyrde vi en stuga inne i parken av SANparks till otroligt bra pris, sedan satt vi och grillade och tittade på solnedgången på kvällen och morgonen efter lekte fyra valar i vattnet några hundra meter utanför. Boende inne i parken rekommenderas f.ö. även i Kruger Parken, boka i förväg.

Norr om Durban ligger St Lucia Wetland Park, samma princip som Kruger förstås men här är det lite annan fauna då det är vid havet. Väldigt häftigt att åka båt bland flodhästar, super bra dykning bland hajar (Indiska Oceanen istället för Atlanten vid Kapstaden vilket ger varmare, klarare vatten och mer tropisk känsla) mm.

Därefter besökte vi Swaziland ett par dagar vilket var riktig intressant och roligt. Riktigt charmig lilleputt-land med egen kultur där man direkt kunde känna skillnaden att apartheid inte påverkat folket på samma sätt som i SA.
#7 2007-10-21, 12:19
Bolide
Du har en trevlig resa framför dig! Sydafrika är verkligen fantastiskt vackert och har du tid skulle jag rekommendera dig att besöka alla dessa vingårdar som även finns i landet. Jag rekommenderar dig att iaktta en stor försikighet i Johannesburg. Rånrisken är stor speciellt om man är vit västerlänning och turist. En svart kollega som arbetar som konsult tog ut pengar på flyplatsen i J blev senare stoppad av en man med pistol på motorvägen. Fanns inte mycket han kunde göra utan att lämna över pengarna till rånaren. Som tur var hade han inte sin fru och nyfödda son med sig i bilen. Johannesburg är ansett som en våldsam och kriminiell stad.
#8 2007-10-24, 20:55
Ssraeshza
Sydafrika är vackert! Var där julen/nyåret 00 och julen 03. Har varit i Bloemfountain och Sun City, även kapstaden. Vid Suncity ska du göra besök på någon "lejonfarm", finns en nära hotellet "Sundown Ranch". De besöket glömmer jag aldrig, lätt värt det. I Suncity ska du bada och ha det kul, är en rätt nice anläggning de har, speciellt vågorna.
Hett tips är som sagt att inte ta upp liftare, åk med låsta dörrar/uppvevade rutor, och hyr hellre en WV golf 1,2 än en Porsche Cayenne... Och ta det lungt efter mörkret, ifall du kan få med dig en kniv lr ihopfällbar batong i handbagaget ner så ta med, in case of.. Dollarsedlar kan ta dig ur kniviga situationer också..
#9 2007-10-24, 23:57
Ursprungligen postat av Ssraeshza
ifall du kan få med dig en kniv lr ihopfällbar batong i handbagaget ner så ta med, in case of.. Dollarsedlar kan ta dig ur kniviga situationer också..En kniv och teleskopbatong i handbagaget på flyget? Jo det blir nog en kul upplevelse i säkerhetskontrollen
#10 2007-11-14, 20:32
Ssraeshza
Ursprungligen postat av Lobengula
En kniv och teleskopbatong i handbagaget på flyget? Jo det blir nog en kul upplevelse i säkerhetskontrollen

Där blev det bokstavlig kortslutning! Menade såklart i incheckat baggage...