Hitta diskussioner med liknande innehåll

Flygluffa / Tågluffa.

#1 2008-01-25, 21:24
azziztspezza
Hej på er där ute i Internets resglada värld!

Har i september planer på att dra iväg och utforska Europa under ett par månader , till största del med hjälp av flyget men självklart kommer även tåg till mycket hjälp då avstånden är tillräckligt korta för att använda sig av dessa i stället för flyget.
Så man kan väl egentligen säga att det här blir en ”Flygtågluffarresa”.

Fördelarna med flyget är att det går fortare vid lite längre avstånd än att ta tåget och att det numera är så pass billigt att träffa molnen istället för rälsen.

Målet med resan är att se sånt som är värt att se på respektive ställe, uppleva kulturen och bara glida runt och njuta av livet.

Jag ska inte besöka några städer i Norden eller Amsterdam för de är redan avklarade sedan tidigare. Andra ställen än dom prioriteras för den här gången.

Under denna resa har jag tänkt avverka dessa städer: London, Berlin, Barcelona, Rom, Prag och åka runt lite med tåget i Österrike/Schweiz tills jag finner något soft ställe där (tips?).

Jag har nämnt sex ställen att besöka och jag stannar i snitt en vecka på varje plats. När dom besöken är avklarade så har jag förbrukat 1œ månad av min restid.
Så det finns eventuellt plats att trycka in ett par till resmål innan det är dags att fara hemåt igen. Kom gärna med fler förslag om städer och ställen som kan tänkas vara så pass intressanta att dom är värda ett besök. Paris kanske också läggs till.

Fråga:

Är det någon som kan tipsa vilken lösning som är billigast att använda sig av då det gäller att ta tåget då det väl behövs, för det kommer användas en del kan jag tänka mig i Mellaneuropa då ett flertal ställen jag tänkt besöka ligger nära varandra.

Ni som har hyfsad koll på Interrail, är det mer prisvärt mot plånboken att köpa något slags Interrailkort än att köpa ”styckvis” på respektive ställe? Är det oftast så pass billigt att köpa tågbiljetter på plats eller finns det något användbart att finna i Interrailvärlden som ni vill tipsa mig om?

Ekonomin:

Har planer på att stanna 6-8 dagar på varje ställe, bo på något billigt hostel och inte käka på restaurang alltför oftaÂ…
Framförallt RyanAir har ju mängder med billigt flyg och för mig så är inte komforten speciellt viktig över kortare sträckor så dom känns självskrivna.
Med andra ord så kommer det levas rätt sparsamt.

Låter resan rimlig utan att det blir för stressigt att hatta runt från land till land? Jag är inte typen som stressar mig till en hjärtattack för att allt ska hinnas med bara för att man planerat det. Vill jag stanna i Prag några dagar till så gör jag det, inte reser efter 7 dagar bara för att resplanen är så (om man nu inte har en bokad biljett som väntar för kommande destination).

Vad tror Ni resvana att snittkostnaden blir för varje vecka? Det varierar ju självklart om man är i Prag eller i Barcelona. . . Men likväl måste man höfta litegrann.

Mitt prisförslag:
Boende 700 kr.
Mat 700 kr
Resor 600 kr.
Övrigt 500 kr.
Totalt: 2500 kr.

Resans längd 9 veckor * 2 500 kr = 22 500 kr.
Låter det rimligt?


Så mina frågor jag gärna vill ha svar på är:

Förslag på någon till plats som kan vara värd att se ifall man hinner (?)
Det jag undrade lite högre upp angående Interrail.
Låter prisförslaget på 22 500 kr som något som går att hålla?


// azziztSpezza
#2 2008-01-28, 17:17
azziztspezza
Någon?
#3 2008-01-28, 17:35
farbror Sven
Tåg tycker jag är självklart. Skaffa ett interrailkort. Skön resrytm där du ser det skiftande landskapet och har hygglig chans att träffa trevligt folk i korridorerna (till skillnad mot konservburken där uppe i skyn). Försök med längre resor då och då (6-10) timmar under natten och spar in en hotellnatt. Dusch brukar finnas på många stationer.

Lågbudget: Åk jojo några nätter mellan två, tre städer. T.ex. dag 1: Wien, nattåg till Venedig, dag 2: Venedig, nattåg till Wien, dag 3: Wien, nattåg till Venedig osv.

En poäng med interrail (eller själva poängen) är att du ständigt kan ändra dina resplaner. Ett inbokat flyg kan plötsligt bli en belastning ("ville hellre stanna längre", "Kände inte mer för Sydeuropa" osv).
#4 2008-01-28, 18:20
ShrOom
Skulle nog räkna med att det går på närmare 30 000.