Hitta diskussioner med liknande innehåll

Recenssion av Kap Verde

#1 2008-03-29, 10:03
mattep74
Var senaste veckan på Kap Verde och det kliar just nu i hela kroppen pga att solbrännan vill flagna av Här kommer mitt intryck av det som hände där nere.

Flygresan kommer jag att behandla i en annan tråd.

När vi anlände till Sals lilla flygplats(får Stockholm/Västerås flygplats a k a Hässlö att framstå som Arlanda i jämförelse) fick vi vänta i passkontrollen. Och då menar jag vänta för de var inte så smarta på ön att de hade extrainkallat folk då det anlände ett par hundra svenskar utan det fanns två kontrollanter och det tog tid, kanske runt 45 min innan alla kom förbi passkontrollen. Sen var det väskhämtningen. Där stod personalen med händerna i fickorna när rullbandet rullade förbi och runt ett dussin väskor hamnade på golvet innanför rullbandet. 2 svenska killar hoppade in där och agerade hjälpredor. Sen blev det bussfärd i en liten buss till Rui Funana där vi skulle bo all inclusive.

Vi snurrade ganska mycket där innan vi hittade rummet vi bodde och vi var inte beredda på tiggeriet från väskbäraren. Vi hade ju knappt några stålar med oss då vi skulle bo all inclusive. Han fick 2 euro för det var de enda mynt någon av oss hade på sig

Dagen efter var vi på Fritidsresors informationsträff efter den stora frukosten. Jag och farsan beställde en djuphavsfiskefärd och syrran och hennes kille valde att åka buggy.

På lördagen var det djuphavsfiske. Djuphavsfisket trodde jag skulle vara med kastspö, ingen hade informerat oss om att vi skulle fiska på Kap Verde vis med lina. Marginellt kul. Fick stifta bekantskap med en giftig fisk som såg ut som en ål.

På söndagen gick vi in till Santa Maria, närmaste bebyggelse från hotellet. Tog en halvtimme att gå in till staden och så fort vi kom in bland bebyggelse började en kap verdian snacka med oss. Pratade med honom om bla henke larsson och det var fel. Han följde oss på vägen och ville tydligen sälja något och vi blev inte av med honom förrän vi samlade oss för att låtsas titta på kartan. Vi gick och gick där, men hittade inget intressant ställe att handla på, så vi satte oss i närheten av stranden och drack lite. Ölen kostade 1500 runt 15kr och hade vi ätit på det stället hade en biff kostat 90kr, men varför äta och betala när vi hade all inclusive.

Övriga dagar var vi på hotellet och dagarna såg i stort sett ut som följer:
Boka plats vid poolen, äta ganska stor frukost, gå till poolen, äta ganska stor lunch, gå tillbaka till poolen, äta ganska stora middagar. 3 kvällar åt vi middagar där man fick specialiteter som grill, afrikanskt och asiatiskt och var tvugna att boka bord, men det var nästan samma saker hela tiden, men mindre hetsigt.

Hotellpersonalen kunde knappt engelska el tyska(undantag för receptionen), men de var alltid vänliga. De hade runt 3-600 personer i personalen som sysslade med olika saker. Hotellet var rätt så nytt, byggd 05 el 06.

Sal i övrigt är en öken med få växter och lite att se.

Vi fick lämna rummet 11 utresedagen och planet skulle gå 22.30. Vi kunde fått behålla rummet till 18 om ingen skulle komma, vilket det gjorde. Men vi kunde fördriva tiden fram till 20.15 då bussen gick rätt så bra genom att vara vid polen och efter att vi duschat i en dusch som hotellet erbjöd spela poängpoker När vi kom till flygplatsen stod en tiggare där och började plocka ut våra väskor för att få dricks, men jag slet våran väska från honom och sa till honom att försvinna, men några andra svenskar på bussen gav dricks. Sen var det dags för incheckning. Det fanns 2 incheckningsdiskar plus en för buisnessclass. Gick inte fort och det stod 3 ur personalen på golvet och struntade i att hjälpa till. Tog en timme att komma därifrån till passkontrollen(som inte hade kö och passkontrollanten tittade knappt på mig. Sen var det bara att gå till röntgen. Det var en pojke på max 4 år som fick gå igenom 4 gånger innan personalen var nöjd och inte hörde ping. Jag kom igenom utan ping(tyvärr) och sedan var det väntan igen innan de släppte på oss på planet.

+ Maten
+ servicen
+ Att Fritidsresor hade personal där om något skedde
+ vädret
+ Slippa stressen

- Att personalen knappt kunde engelska
- Kap Verde, no stress, som tydligen gällde på Flygplatsen
- Att det inte fanns något utanför hotellet av intresse att göra
- För att det var röd flagg och 2 m vågor hela veckan

Ska jag tillbaka får det gå många år
#2 2008-03-29, 10:12
z3r
Intressant, min familj var på väg att boka en resa dit men efter lite forskande så verkade som du skrev rätt dött där och slappt som fan. Fanns det något att handla där? Hur stor äe turismen där?
#3 2008-03-29, 10:36
Squalo
Har jag förstått det här rätt? Du har åkt över en stor bit av planeten, till en liten kobbe mitt ute i havet, där det ständigt blåser för mycket för att man ska kunna bara, där du fiskar en Muräna, och inget annat finns att göra, och sedan sitter på ditt hotell och äter hotellmaten i en vecka?

Detta känns ju ungefär lika upplyftande som att ta på sig en vinterjacka och sitta på donken i SkyCity i en vecka. :|
#4 2008-03-29, 10:49
Ursprungligen postat av Squalo
Har jag förstått det här rätt? Du har åkt över en stor bit av planeten, till en liten kobbe mitt ute i havet, där det ständigt blåser för mycket för att man ska kunna bara, där du fiskar en Muräna, och inget annat finns att göra, och sedan sitter på ditt hotell och äter hotellmaten i en vecka?

Detta känns ju ungefär lika upplyftande som att ta på sig en vinterjacka och sitta på donken i SkyCity i en vecka. :|hahaha, exakt min tanke. Vilken resa! hade ni inte researchat ett smack innan? Varför i helsicke åkte ni dit om ni inte hade intresse av just Kap Verde. Jag skulle kunna tänka mig att åka dit men bara för att jag är fanatisk fågelskådare och det finns några häftiga endemer där.

ja du milde tid....
#5 2008-03-29, 11:52
mattep74
z3r: Intressant, min familj var på väg att boka en resa dit men efter lite forskande så verkade som du skrev rätt dött där och slappt som fan. Fanns det något att handla där? Hur stor äe turismen där?

Går att handla tröjor där det står Cabo Verde där. Turismen är fortfarande liten då jag hittade info om hotellen där jag bodde(två hotell som ett komplex) där det stod att de var byggda 05 och 06. Första hotellet överhuvudtaget på Kap Verde kom i början av 00.

Squalo och Najas Det var morsan som ordnade resan för att farsan fyllde 60 när vi var därnere. Hon hade sett resmålet i en broschyr och funderade först på kryssning i karibien, men det var för dyrt. Jag åkte med för att jag blev bjuden. Var dock hela tiden tveksam, men började söka på Kap Verde på nätet först efter att första inbetalningen gjorts och det var för sent för 100 % återbetalning.
#6 2008-07-04, 16:39
Coolcitte
Varför badade ni bara i poolen och inte i havet?
EDIT: Läste det att det var röd flagg vid havet nu. Case closed.
#7 2008-12-10, 21:06
boom2town
Ser man på, jag var på Sal på Kap Verde ungefär samtidigt, men hittade tråden först nu...

Hur som helst var min vistelse något annorlunda, trots att förutsättningarna var desamma: Fritidsresor tillsammans med familjen där morsan pröjsade för att hon fyllde jämnt.

Jag upplevde precis samma sak på flygplatsen, ankomst sent på kvällen (för övrigt helt klart värt 300 spänn att förboka plats via nätet så man får extra benutrymme i planet!) och två pers i de där kurerna. Tokvarmt, ingen dricka alls och evighetskö. Sen fick man vänta på väskorna lik förbannat...

Vi bodde i utkanten av byn Santa Maria på ett hotell jag glömt vad det hette, men de hade både hotellrum och bungalows och jag kan inte klaga på nåt. Päronens hotellrum var kalas med egen liten terass under palmerna och min bungalow var riktigt trevlig, perfekt att sitta utanför dörren och softa i skuggan när man inte orkade med solen längre.
Bra och vänlig personal, de flesta kunde engelska eller åtminstone såpass att de förstod vad man menade. Dessutom fanns det datorer med internetuppkoppling (som var förvånansvärt snabb) i receptionen.

Varken Santa Maria, Sal eller Kap Verde i stort är något riktigt turistmål än, här tar man dan som den kommer, tar det lugnt och bara kopplar av. Visst finns det pubar och partyställen inne i byn, men det är inte Ayia Napa direkt. Däremot är det strösslat med restauranger som har riktigt bra mat överlag, framförallt är fisken helt fantastisk. Menyerna ändrar sig ofta, man får fråga servitrisen om vad som gäller för dagen eftersom det beror på vad fiskarna har fångat under dan - garanterat färskt! Speciellt tonfisken är gudomlig (och då är jag inte nån stor fiskälskare normalt sett).
Har man möjlighet ska man absolut testa nationalrätten cauptcha (typ) som är en gryta i stil med pytt i panna, man tager vad man haver. Basen består av bönor, grönsaker, potatis och den allerstädes närvarande fisken. Sjukt gott!

Vi var där i februari och det var inte rödflagg på stranden någon dag, utan kalasväder med slösande sol men också lite vind och vågor. Man ska tänka på att Kap Verde ligger precis väster om Sahara och att det ständigt blåser passadvindar från öknen ut i havet, så stränderna är täckta med vit finkornig ökensand. Det gör också att Kap Verde är ett paradis för wind- och kitesurfare som det fanns massor av. Kul att ligga och titta på.

Inne i byn var det inte några problem för oss att hitta butiker, hittade man mot förmodan inte någon att köpa vatten i var det bara att stanna och se sig om så klev det genast fram en kapverdian och ville visa vägen till en minimarket som i nio fall av tio en nära släkting var innehavare av.

Man kunde också ta bussen till Sals huvudstad Espargos, bara att vinka på en av minibussarna som snurrade runt i byn, pröjsa en euro och vänta på att bussen fyllts till sista plats - först då bar det av norrut...

Valutan är kap verdiska escudos som man inte får föra ut ur landet och alltså inte kan växla till sig i Sverige innan resan. Däremot går euro precis lika bra och är lätt att räkna. En euro är tio spänn som är hundra escudos. Bankomater fanns på flera ställen, trots att det i katalogen stod att det bara fanns en, så det går framåt med det med.

Vi höll oss mest på hotellet/stranden, men åkte på en jeeputflykt över den minst sagt karga ön. Rätt coolt med öken överallt faktiskt. Deras enda exportprodukt är salt (som heter Sal på portugisiska, comprende? ) och ett besök i en gammal vulkan med saltutvinning i kratern var ett av stoppen på utflykten. Döda havet kan slänga sig i väggen, här var det en helt makalös salthalt i vattnet! Löjligt roligt att ligga på rygg i vattnet och vända runt på mage utan att doppa ett hårstrå på skallen... Dessutom blev man tio år yngre av badandet enligt traditionen.
Dock rekommenderas pissetofflor, foppatofflor eller nåt, botten består av saltkristaller som både är hårda och jävulskt vassa.


Så vill man festa och ha sig ska man inte välja Kap Verde, men gillar man att slappa, sola och sitta i skuggan med en lokal pilsner i näven är Kap Verde helt rätt. Men en vecka är lagom, två hade nog varit lite väl tror jag.
#8 2008-12-24, 10:45
MiniFöretagaren
Ursprungligen postat av najas
Jag skulle kunna tänka mig att åka dit men bara för att jag är fanatisk fågelskådare och det finns några häftiga endemer där.


Har du blivit tagen av en fågelskådarskådare någon gång?
#9 2009-02-09, 14:29
Ari.Gold
Ursprungligen postat av mattep74
...När vi kom till flygplatsen stod en tiggare där och började plocka ut våra väskor för att få dricks, men jag slet våran väska från honom och sa till honom att försvinna, men några andra svenskar på bussen gav dricks...


Oväntat. De var väl från Kil och tyckte synd om honom.
#10 2009-02-09, 14:31
Ari.Gold
Ursprungligen postat av Squalo
Har jag förstått det här rätt? Du har åkt över en stor bit av planeten, till en liten kobbe mitt ute i havet, där det ständigt blåser för mycket för att man ska kunna bara, där du fiskar en Muräna, och inget annat finns att göra, och sedan sitter på ditt hotell och äter hotellmaten i en vecka?

Detta känns ju ungefär lika upplyftande som att ta på sig en vinterjacka och sitta på donken i SkyCity i en vecka. :|


Haha, skön jämförelse!
#11 2010-06-20, 01:15
Nicke1
Hur är lokalbefolkningen där? Påminner dom om sina västafrikanska grannländer i utseende och beteende eller är dom så mycket annorlunda? Dom pratar portugisiska i kap verde vad jag vet, är det månn tro afrikas lilla Brasilien ??
#12 2010-07-29, 00:03
vonFlax
Ursprungligen postat av boom2town
Spoiler:
Ser man på, jag var på Sal på Kap Verde ungefär samtidigt, men hittade tråden först nu...

Hur som helst var min vistelse något annorlunda, trots att förutsättningarna var desamma: Fritidsresor tillsammans med familjen där morsan pröjsade för att hon fyllde jämnt.

Jag upplevde precis samma sak på flygplatsen, ankomst sent på kvällen (för övrigt helt klart värt 300 spänn att förboka plats via nätet så man får extra benutrymme i planet!) och två pers i de där kurerna. Tokvarmt, ingen dricka alls och evighetskö. Sen fick man vänta på väskorna lik förbannat...

Vi bodde i utkanten av byn Santa Maria på ett hotell jag glömt vad det hette, men de hade både hotellrum och bungalows och jag kan inte klaga på nåt. Päronens hotellrum var kalas med egen liten terass under palmerna och min bungalow var riktigt trevlig, perfekt att sitta utanför dörren och softa i skuggan när man inte orkade med solen längre.
Bra och vänlig personal, de flesta kunde engelska eller åtminstone såpass att de förstod vad man menade. Dessutom fanns det datorer med internetuppkoppling (som var förvånansvärt snabb) i receptionen.

Varken Santa Maria, Sal eller Kap Verde i stort är något riktigt turistmål än, här tar man dan som den kommer, tar det lugnt och bara kopplar av. Visst finns det pubar och partyställen inne i byn, men det är inte Ayia Napa direkt. Däremot är det strösslat med restauranger som har riktigt bra mat överlag, framförallt är fisken helt fantastisk. Menyerna ändrar sig ofta, man får fråga servitrisen om vad som gäller för dagen eftersom det beror på vad fiskarna har fångat under dan - garanterat färskt! Speciellt tonfisken är gudomlig (och då är jag inte nån stor fiskälskare normalt sett).
Har man möjlighet ska man absolut testa nationalrätten cauptcha (typ) som är en gryta i stil med pytt i panna, man tager vad man haver. Basen består av bönor, grönsaker, potatis och den allerstädes närvarande fisken. Sjukt gott!

Vi var där i februari och det var inte rödflagg på stranden någon dag, utan kalasväder med slösande sol men också lite vind och vågor. Man ska tänka på att Kap Verde ligger precis väster om Sahara och att det ständigt blåser passadvindar från öknen ut i havet, så stränderna är täckta med vit finkornig ökensand. Det gör också att Kap Verde är ett paradis för wind- och kitesurfare som det fanns massor av. Kul att ligga och titta på.

Inne i byn var det inte några problem för oss att hitta butiker, hittade man mot förmodan inte någon att köpa vatten i var det bara att stanna och se sig om så klev det genast fram en kapverdian och ville visa vägen till en minimarket som i nio fall av tio en nära släkting var innehavare av.

Man kunde också ta bussen till Sals huvudstad Espargos, bara att vinka på en av minibussarna som snurrade runt i byn, pröjsa en euro och vänta på att bussen fyllts till sista plats - först då bar det av norrut...

Valutan är kap verdiska escudos som man inte får föra ut ur landet och alltså inte kan växla till sig i Sverige innan resan. Däremot går euro precis lika bra och är lätt att räkna. En euro är tio spänn som är hundra escudos. Bankomater fanns på flera ställen, trots att det i katalogen stod att det bara fanns en, så det går framåt med det med.

Vi höll oss mest på hotellet/stranden, men åkte på en jeeputflykt över den minst sagt karga ön. Rätt coolt med öken överallt faktiskt. Deras enda exportprodukt är salt (som heter Sal på portugisiska, comprende? ) och ett besök i en gammal vulkan med saltutvinning i kratern var ett av stoppen på utflykten. Döda havet kan slänga sig i väggen, här var det en helt makalös salthalt i vattnet! Löjligt roligt att ligga på rygg i vattnet och vända runt på mage utan att doppa ett hårstrå på skallen... Dessutom blev man tio år yngre av badandet enligt traditionen.
Dock rekommenderas pissetofflor, foppatofflor eller nåt, botten består av saltkristaller som både är hårda och jävulskt vassa.


Så vill man festa och ha sig ska man inte välja Kap Verde, men gillar man att slappa, sola och sitta i skuggan med en lokal pilsner i näven är Kap Verde helt rätt. Men en vecka är lagom, två hade nog varit lite väl tror jag.
Helt rätt! Det var en rättvis recension av Kap Verde! Tycker TS som bara hängde på sitt all inclusive hela veckan rent ut sagt slösade bort veckan. Jag var där en gång 2007, bodde på hotel Odjo d'Agua, mitt i stan men vid vattnet med egen strand.

Hade det sjukt bra där nere! Åkte med på ett par utflykter med Fritidsresor runt ön, fanns verkligen mycket att se! Landskapet är verkligen fascinerande, likaså ön Sals huvudstad. Besökte bland annat en skola mm.

Badade i havet varje dag, lagom stora vågor och fläktade vindar.

Alla försäljarnegrer från Senegal som är på en är det bara att hojta "mañana mañana" till så försöker dom ett par dagar till, sen ger dom upp. Svårare än så var det inte för mig

Skall ner dit igen i höst med 2 grabbpolare och bara ligga på beachen och sippa öl i solen större delen av tiden, en riktig uppladdningsresa inför den långa vintern. Älskar verkligen Kap Verde! Perfekta stället att göra så lite som möjligt och bara må gott.