Hitta diskussioner med liknande innehåll

Har flyttat till Australien - nån som vill veta mer?

#1 2008-07-30, 14:22
golvslampa
Ja på önskemål så lägger jag upp min lilla historia. Kom hit i Början av November förra året och hade då tänkt att resa i 3månader endast men jag fastnade här istället. Jobbar och bor i Darwin längst upp i norr.

Hade ganska stort flyt när jag kom hit, fixade boende i ett av Darwins lyxområden i ett 3våningshus vilket jag förvisso delar med 3andra som jag mötte här uppe men det fungerar bra. Har 6sovrum, 3badrum, fint kök, fullt möblerat med internet, tv, ac/fläktar i alla rum, balkong, baksida med pool mm. Ligger nära till själva centrum. Betalar 1000sek i veckan inkl el, internet, vatten mm.

Klimatet, livsstilen och människorna här kan inte jämföras med något annat ställe i Australien som jag varit på. Under the dry's mellan mitten av April till slutet av December så regnar det inte, så är det bara. Medeltemperaturen om dagarna ligger på 31-33c under denna tiden.
Mellan December-April (the wet's) så fullkomligt öser det ner regn, då menar jag varmt tropiskt regn som hinkar ner. Många delar översvämmas och en del vägar blir omöjliga att ta sig fram på.Enorma åskstormar och orkaner besöker även områdena här under den tiden.
År 1974 på Julaftons morgon så utplånade orkanen Tracy i princip hela Darwin, efter orkanen så återstod 400hus. Innan orkanen var det nånstans 10-15 000 hus minns inte riktigt hur många det var. Numera är ALLA hus orkansäkrade och man ser orkaninformation överallt.

Livsstilen här uppe är SJUKT avslappnad, går inte att jämföra med något på Östkusten, sydney, melbourne eller någon annat ställe här. Alla är trevliga och bjuder in en till alltmöjligt skoj som händer, skaffa vänner här är inga problem bara man törs prata med folk o bjuda på sig själv. Här så regerar de 4a B:na.. Bilar, båtar, brudar och bärs. Hela livsstilen här uppe går ut på att man kör en Holden Commodore med fet V8a, efter bilen så är den fina båten med 200hk motorn på släp och i kylväskan i bilen ligger det 48bärs och en flaska Bundy rom. Brudarna fiskar man upp på stranden. Helgerna spenderas på havet fiskandes i det ljusblåa/ljusgröna vattnet som ser ut som vilket paradis som helst.

Jobba här är grymt slappt, jag gör exakt samma jobb som jag gjorde i Sverige fast med ungefär 20% av arbetslasten jag hade i Sverige och Australiensarna pustar som fan att det är mycket att göra.. Aussies kan nog vara världens lataste och bekvämaste folk. De gör allt för att smita hem tidigare eller slippa jobba, sjukt nog så är lönerna mycket högre än hemma. Det är svårt att komma över ett rent skitjobb som städare eller vad som helst som betalar under 120kr/timman. De flesta struntjobben som vem som helst får betalar runt 130-155kr/timman. Detta plus en låg skatt gör Australien till ett land med hög levnadsstandard, allt känns för mig billigt här samtidigt som jag betalar 50% mindre skatt än i sverige och tjänar 50% mer än hemma i svedala. De första 30k du tjänar är skattefria, 30-200k är 15%, 200-470k är 29%, 470k-1 050 000kr är 40% efter det är det 45% vilket också är högsta skattesatsen.

Så det var en liten beskrivning av Darwin och landet i övrigt. Fråga på jag har gott om tid att svara på frågor från jobbet
#2 2008-07-30, 14:32
judaas
Hur är det med arbetstillstånd om man som du väljer att stanna. Svårt att få tag i eller det ordnar sig enkelt om man har jobb och boende där redan?

Låter som ett schysst ställe iaf
#3 2008-07-30, 14:39
golvslampa
Ursprungligen postat av judaas
Hur är det med arbetstillstånd om man som du väljer att stanna. Svårt att få tag i eller det ordnar sig enkelt om man har jobb och boende där redan?

Låter som ett schysst ställe iaf


Du kan jobba i landet i 2år maximalt om du gör 3månaders fruktplockning för ett andra 1års visa. Alternativet är att du betalar nån bonde nånstans i ingenstans typ 3000spänn så säger han att du har jobbat åt han 3månader i fall de ens skulle kolla vilket inte ens är troligt.

Men annars om chefen gillar dig och företaget är växande så är det inga problem att få ett sponsrat jobb-visum.
#4 2008-07-30, 14:47
zyyper
Låter onekligen trevligt.
Har du en extra plats i huset?
#5 2008-07-30, 14:54
golvslampa
Ursprungligen postat av zyyper
Låter onekligen trevligt.
Har du en extra plats i huset?


Det är trevligt

Tyvärr icke, men boende hittar man runt knuten
#6 2008-07-30, 16:23
Rin90
golvslampa: Vad jobbar du med?

- - -

Jag har bott två år i Brisbane så jag kan berätta lite om hur det är att bo där. Jag bodde billigt i delat boende som är lätt att hitta. Finns från $80 och uppåt per vecka. Ju närmare centrum desto dyrare. sunbrisbane.com är en bra sida för att hitta boende.

Bussarna är i tid under rusningstrafik men däremellan är dom lite lata och det händer att bussar inte dyker upp överhuvudtaget. Studenter åker för halva priset. Bussbiljetter är enkla att tillverka om man kan Photoshop så vill man ta risken kan man åka gratis. Detta var ett år sedan så biljetterna kanske är svårare att skapa nu.

Jag körde mycket motorcykel (en av anledningarna att jag åkte dit) och att köpa ett fordon i Queensland var inga problem. Det ända jag som icke-medborgare gjorde var att få mitt körkort översatt av en certificerad översättare. Besiktiga fordon behöver bara göras när man skall sälja det.
bikesales.com.au och carsales.com.au är bra sidor.

Jag lagade aldrig mat utan köpte ute bland alla food courts. När dom är på väg att stänga säljer dom alltid sin mat billigt vilket passade perfekt med tiden jag slutade på jobbet. Tyvärr så lämnar snabbmaten mycket att önska. Pizza, kebab och falafel är en katastrof. Godis är också väldigt halvdant.

Att gå ut och supa är dyrt och kändes inte värt det för mig. Jag höll mig till min favorit Bundaberg rum och blandade hemma. Saknar Bundy
#7 2008-07-31, 00:24
Golliwogg
Jag ska ned till Australien inom några veckor och kommer kanske att landa i Darwin. Dock har jag fått för mig att Darwin är en lantisstad. Stämmer det?

Är det badförbud året om i Darwin eller är det bara under manetsäsongen?

Jag har också läst att det ska vara dyrare i Darwin/NT jämfört med t.ex. Queensland. Sant/falskt?

Finns det någon marknad för begagnade bilar i staden? Lätt att få tag i en schyst bil till bra pris?

#8 2008-07-31, 03:00
golvslampa
Ursprungligen postat av Rin90
golvslampa: Vad jobbar du med?


Jag jobbar med it-drift av Northern Territories regering.
#9 2008-07-31, 03:21
golvslampa
Ursprungligen postat av Golliwogg
Jag ska ned till Australien inom några veckor och kommer kanske att landa i Darwin. Dock har jag fått för mig att Darwin är en lantisstad. Stämmer det?

Ah gött, hela Australien är egentligen flera år efter Sverige, Darwin är ytterligare lite efter resten av Australien också. Det beror mestadels på att det är runt 300mil till nästa större stad. Darwin kan vara lite lantigt men det är charmigt och allt går mycket enkelt att lösa för det finns inga lika mycket regler som resterande australien+att folket är väldigt trevliga och inte påverkade av all stress som finns i Sydney och andra större städer. Allt tar sin tid här. Northern Territory klassas som ett territorium inte en stat som Queensland, Victoria mm så lagar och sånt gäller för hela australien gäller ej här. T.ex får man köra båt onykter och man behöver inget "körkort" för båt, för 2år sedan så fanns det inga hastighetsbegränsningar på motorvägar, man behöver inte ha cykelhjälm här som i resten i Australien, man får röka på krogarna men finns krogar som har rökförbud också. Det är bara några saker. Enligt mig är Darwin den skönaste staden i landet, allt är riktigt avslappnat.

Ursprungligen postat av Golliwogg
Är det badförbud året om i Darwin eller är det bara under manetsäsongen?

Det finns inget badförbud men under the wet's så är det inte så bra att bada pga box jelly fish, men man kan dra på sig en wetsuit som skyddar. Bada ö.h.t får man forska lite i innan man gör, finns mycket krokodiler Ibland i de centrala delarna, men det är inget att oroa sig för, jag hoppar i var jag vill bara man undersöker stället först.

Ursprungligen postat av Golliwogg
Jag har också läst att det ska vara dyrare i Darwin/NT jämfört med t.ex. Queensland. Sant/falskt?

Sant det är dyrare än andra ställen, men fortfarande är Darwin billigare än vilken stad som helst i Sverige. Men jobbefterfrågan här uppe är ENORM, Darwin växer med 7.7% per år vilket är extremt mycket, de bygger nya hus överallt och nya företag flyttar upp hit. Det råder personalbrist i princip överallt, de anställer vem som helst på vilket ställe som helst i princip och lönerna är också högre än resten av Australien.

Ursprungligen postat av Golliwogg
Finns det någon marknad för begagnade bilar i staden? Lätt att få tag i en schyst bil till bra pris?

Bil är inget problem att hitta men bilpriser är genrellt 20% högre än resten av Aussie samt att utbudet är mindre. Man kan köpa en bil någon annanstans och frakta hit den för runt 6000sek på tåg eller så åker man själv dit och köper den och kör hit den.
#10 2008-07-31, 03:40
Golliwogg
Stort tack för dina svar! Jag lär återkomma med fler frågor imorgon.
#11 2008-08-04, 10:53
-Rolf-
Hur är surfingen där? Många som surfar?
#12 2008-08-04, 14:18
golvslampa
Ursprungligen postat av -Rolf-
Hur är surfingen där? Många som surfar?


I just Darwin och den norra kusten går det ej att surfa pga rev, öar mm som blockar. Men resterade aussie är smockat med surfare, i princip varenda strand har ett stort antal surfare. Hela australien har dock drabbats av surfarlivsstilen, man förstår inte förns man ser det själv. Standardkläder är boardies och nån t-shirt tillsammans med flipflops.