ROADTRIP USA (ja, igen:) Vilken rutt?

#1 2009-01-05, 18:24
Carvin
Hej vänner!

Läst igenom det mesta som finns postat på flashback ang usa-roadtrip. Väljer ändå att starta ny tråd så att det inte faller bort.
Upplägget är klassiskt; tre polare, en videokamera, en hyrd bil och kust till kust (väst till öst) på 4 veckor.
Nu behöver jag lite kloka Fb:are åsikter ang. rutten. Det är detta vi funderar på:

1) ANG. VÄSTKUSTEN. Det finns ju så sjukt mkt att se här. En lockande tanke vore att flyga direkt till SF, se alcatraz och yoseminte och dylikt, sen köra rutten söderut typ till santa cruz. Därefter till vegas, grand canyon etc. Tebax till LA, ned till diego och sen dra österut.

Problemet är om detta är för maffigt och upptar för stor del av våra 4 veckor eller ej? Tar vi oss vatten över huvudet?. Är det rimligt att tro att man utan att stressa hinner med detta på en 10-12 dar? Ha i åtanke att vi vill ha minst 2 dar i varje stad och gärna 3-4 dar i vegas-området. Borde vi strunta i SF/yoseminte/santa cruz och istället flyga direkt till LA och aktiviteterna däromkring?

2) ANG. ÖSTKUSTEN. Halva rutten känns ganska given. Man åker genom arizona (phoenix-dallas typ) Ev ned till houston. New orleans. Mephis/nashville. So far so good. Frågan är vad man bör göra sen?? Vår första tanke var att åka till NY, dumpa bilen där och sen flyga hem. Frågan är om det är värt att åka Nashville-NY? Känns som om det är en riktigt lång sträcka utan särdeles mkt superkul att se, eller tänker jag fel? Borde man hellre åka ned till miami och sen flyga hem därifrån (eller ev flyga till NY och sen hem)? Brukar det gå lika bra att lämna av en hyrbil i miami?

Vore löjligt tacksam om några tog sig tid att dela med sig av sina åsikter!!
#2 2009-01-05, 18:44
Groggluder
Spontant så tänker jag att ni åker åt fel hål. Blir det inte mer historic feeling om ni flyger till New York för att sen ta bilen? Förövrigt är det något speciellt ni vill se/göra? Är det ett måste att besöka Elvis gamla kvarter etc?

Ni kan fundera på följande rutt om ni startar från New York:

New York-Washington DC-Nashville-Memphis-New Orleans-Houston-Sen kan ni antingen åka norröver till Dallas eller fortsätta västerut Phoenix och LA(innan LA så är det inte heller allt för långt till Las Vegas.

Här är en ganska bra karta med de största motorvägarna:

http://www.united-states-map.com/usa-map.gif

Har ni en plats över till mig?
#3 2009-01-05, 20:05
Carvin
Tja!

Njaee, vi kör nog hellre väst till öst. Anledningarna är kanske inte supertunga var för sig, men ger en sammanvägd bild som talar för väst till öst.

* Åker i början av juni, då är det ännu inte outhärdligt varmt i väst, en månad senare är det lite varmare

* Blir det shopping så tar man helst det i slutet (så man inte åker en månad med massa kläder i bakluckan) Om det nu blir NY som avslutning så är nog det en bättre/mer klassisk shoppingstad än t.ex SF eller LA

* När allt kommer omkring så är vi lite mer intresserad av väst än östkusten, bättre då att ta det i början när man fortfarande är sjukt peppad plus har pengar kvar.
#4 2009-01-05, 20:27
Pluvius
tjena carvin
ska göra en liknande resa i sommar och kan ju berätta hur vi tänkte göra, så kanske du får någon idé.
Vi flyger till Chicago, där jag har vänner sedan tidigare, och köper bil där samt laddar upp inför resan. ( Vi kommer ha sex veckor på oss ).
Därefter bär resan av i nästan helt västlig riktning. Vi tänker alltså att ta en nordlig kurs genom Nebraska/South Dakota och sen in i Wyoming för att få se Yellowstone. Därefter kommer vi styra söderut, mot Salt Lake City, och den där saltsjön dom kör snabbt i, för min polare vill se den. Efter det drar vi sydväst och genom Las Vegas (vet att det är en omväg) kommer vi köra till San Francisco för att sedan ta Pacific Highway ner till Los Angeles, som vi sen flyger hemifrån.

Det är huvudrutten, men det kommer ju bli lite ändringar och så när vi får tagit reda på lite sjyssta grejer längs den rutten som man kan spana in. ( Halvkapar gärna tråden och ber om tips? )

Denna rutt har vi gjort för att jag har uppfattningen att det inte finns så jäkla mycket att se i den lååånga ökentur man får om man tar södersvängen, genom arizona, NM och texas. (läs inte "inte så mycket att se" ordagrant, tack). Känns mer som att en ökentripp är något man gör för atmosfären och med vår rutt får man ju en ökentrip genom nevada och kalifornien ändå.
Utöver det så har jag personligen redan varit i Oklahoma och även Memphis (kan rekommendera just Graceland, men resten av staden är fruktansvärt tråkig och ghetto-aktig. Lägg inte för mycket tyngd här, ett tips.)
Vi hoppar även östkusten pga av att vi ska tälta en hel del och i och med att det är så tätbefolkat så blir det tufft att hitta mysiga campingar och fina naturreservat och det är inte riktigt safe att övernatta i bebyggelsen runt t.ex Columbus eller Atlanta, kan jag ju säga.
Klart att södern hade varit coolt att se och göra, men det är prioriteringar helt enkelt.

Förstod på dig att du skulle i princip ta hela USA, plus lite cirklar i kalifornien, på fyra veckor. Kan bli en aning snävt kanske? Bara vad jag tror...
Tror inte man ska ta sig för mycket vatten över huvudet i en sån här resa. Klart att det är möjligt att klara det på fyra veckor, men det är ju tråkigt om stress ska förstöra en sån upplevlse! Nej, då prioriterar jag hellre lite tror jag.

Ska tillägga att även vi tänkte köra Route 66 ner, alltså södersväng, men vi ändrade oss efter lite eftertanke och efterforskningar.
Men du, gör det som ni känner er mest sugna på för katten!
#5 2009-01-05, 21:01
Stromstrom
Ursprungligen postat av Carvin

* Åker i början av juni, då är det ännu inte outhärdligt varmt i väst, en månad senare är det lite varmare


Jag tror att du kommer att tycka att värmen i New Orleans i Juni är rätt mycket värre än värmen under samma tid på västkusten...

Kolla sidan roadtripusa.com för tips på olika rutter och vad de har att erbjuda.

Jag tycker personligen östkusten är roligare än västkusten, massa nice, lite lagom stora städer som ex Charleston och Savannah. Sköna människor, speciellt i södern och mycket skoj och fin natur ex i Outer Banks.
#6 2009-01-05, 21:23
Not_me
Åh vad avundsjuk jag blir!

Jag åkte med ett reseföretag i en van tvärs över landet. Började i SF och slutade i NY och tog den sydliga rutten. Tre veckor tog det, och det är ett minimum! Vi fick stressa ändå!

LA kan jag rekommendera att skippa. En grymt överskattad stad.
#7 2009-01-05, 22:18
Reviled
jag och tre till kommer också göra en road trip i sommar. Vi åker NY-Philadelphia-washington-virginia/west virginia(för den vackra naturen)- columbus OH-Chicago-minneapolis-Rapid city-yellowstone-salt lake city-LV-LA-SF... har planerat att det ska ta 4 veckor om man snittar typ 4 timmar körning om dagen. New York är en av de få stater som låter en hyra om man e under 25 eller om det var under 20, vet inte om det påverkar er...
#8 2009-01-05, 22:40
Carvin
Tjena pluvius.

Er tripp låter oxo grym, men ni har lite för nordlig bärning för min smak, jag har alltid varit svag för södern och kan absolut inte tänka mig att gå miste om dallas, new orleans, nashville etc.

Vår tripp är ganska lång men inte helt överdimensionerad tror jag ändå. Men visst, du har en poäng, egentligen är det ju just därför jag postade. Det vi funderar på är ju nämligen att skära bort san fransisco-delen i början (men det verkar ju så grymt däromkring) alternativt skita i miami i slutet (å andra sidan verkar avslutande bilfärden mot NY tråkig)

Så ös på med förslag ang detta, hur bör vi göra?
#9 2009-01-05, 22:55
Noetlovskij
Om ni är två som kör och turas om kan ni nog banne mig ta er från SF till LA över en natt... Eller, ja, 12-15 timmar.

Jag kan lova er att det är varmt nog i Las Vegas/Nevada/Arizona (eftersom ni kommer köra där igenom) var där i Juni i år och vi hade 44-46 grader varje dag.

Vi låtsas såhär ni flyger Sthlm - Chicago - SF

2 dagar i SF och sov en natt - kliv upp i gryningen, vid 5 och kör mot LA längs Highway 1. Ni BÖR kunna komma fram till LA sent på kvällen samma dag.

Ta en dag i LA, kolla in Hollywood och kör runt lite bara. Nästa dag tar ni bilen ner till San Diego och hänger där - mycket mer avslappnat och finare än LA.

Sov en natt och så kör ni nästa dag till LV och stannar där. Enligt mig så räcker det med EN dag, om man inte blir hemskt fascinerad av allt krims-krams.

Phoenix har grym shopping men är en rätt tråkig stad och det man ska göra tar mycket tid och är ofta friluftlivsorienterat, vilket det är lite varmt för så blås förbi det bara och fortsätt österut.

Då har ni klarat av västkusten och LV på 7-9 dagar.
#10 2009-01-05, 23:40
Slader
Vi ska roadtripa från LA-New york på ca tio dar. Självklart ska vi stanna på vägen och parta. Bla i Las vegas

Ni andra som ska hyra bil. Kör ni sån där gratis bil(dvs ett företag som vill ha en bil körd till andra sidan landet) eller hyr niŽ??

Lite svårt att veta om man ska boka nu långt innan eller hur fan man ska göra. Sen är frågan vad det kostar:|


Här nedan kan ni se en liten snabbspelad roadtripp från LA till New york
http://www.youtube.com/watch?v=pxCUlvEkQDg

Mvh

Slader
#11 2009-01-06, 00:21
Pluvius
Ursprungligen postat av Carvin
Tjena pluvius.

Er tripp låter oxo grym, men ni har lite för nordlig bärning för min smak, jag har alltid varit svag för södern och kan absolut inte tänka mig att gå miste om dallas, new orleans, nashville etc.

Vår tripp är ganska lång men inte helt överdimensionerad tror jag ändå. Men visst, du har en poäng, egentligen är det ju just därför jag postade. Det vi funderar på är ju nämligen att skära bort san fransisco-delen i början (men det verkar ju så grymt däromkring) alternativt skita i miami i slutet (å andra sidan verkar avslutande bilfärden mot NY tråkig)

Så ös på med förslag ang detta, hur bör vi göra?


Då tycker jag absolut att du ska köra södern! Blir nästan lite sugen själv nu när du skriver om det Nashville måste jag göra någon gång.

Ett tips hade kanske kunnat vara att flyga Sverige - Amsterdam/Frankfurt - Atlanta. Då landar ni ju rätt i södern och kan därefter bege er raka spåret österut.
Jag tror faktiskt att ni kommer ångra er om ni inte tar kalifornien.
Jag tror också ni ska köra väst till öst, och inte tvärtom. Värmen kommer vara lika jävlig överallt i södern, tro mig, och är det inte lite grejen med en road trip att komma på sunset blvd. och se stilla havet bre ut sig, parkera vid stranden och slänga sig i; framme äntligen!

Ang. vad tidigare personer har skrivit, speciellt det om skiftkörning, så känns det ju verkligen som att det skulle döda hela skiten. Man vill ju ha gott om tid och kunna umgås med sina polare, inte sitta och köra bil i skift hela nätterna för att komma fram. Or is it just me?
#12 2009-01-06, 00:52
Stromstrom
Ursprungligen postat av Slader
Vi ska roadtripa från LA-New york på ca tio dar. Självklart ska vi stanna på vägen och parta. Bla i Las vegas

Ni andra som ska hyra bil. Kör ni sån där gratis bil(dvs ett företag som vill ha en bil körd till andra sidan landet) eller hyr niŽ??

Lite svårt att veta om man ska boka nu långt innan eller hur fan man ska göra. Sen är frågan vad det kostar:|


Här nedan kan ni se en liten snabbspelad roadtripp från LA till New york
http://www.youtube.com/watch?v=pxCUlvEkQDg

Mvh

Slader


10 dagar är inte speciellt lång tid. kommer bli mycket tid i bilen och väldigt lite att hinna upptäcka landet på - i mina ögon nästan så lite så att det inte är värt det. Varför inte ta en kortare rutt och verkligen hinna stanna till på riktigt?

Det du pratar om angående att köra en bil gratis kan bli krångligt - tvärtom från vad du sett på TV (eller var du nu fått det från) så är det inte direkt supervanligt att man kan få tag i speciellt många bilar som ska från NY till LA utan oftast är det kortare sträckor och det är (så gott som aldrig) så att du kan köra NY till Chicago och sen hitta en bil från Chicago till typ Dallas och sen den rutt du helst vill åka.

Jag vet att jag låter som en surgubbe men det dyker upp roadtripfrågor/trådar här hela tiden med folk som ska köra NY-LA på 10 dgr eller 5 dgr eller liknande och då fattar ja inte varför man ska köra alls? Man kan ju lika gärna flyga mellan de ställen man vill se så hinner man vara där lite också...