Hitta diskussioner med liknande innehåll

New Guinea

#1 2009-08-28, 18:34
Nån här som vart i Nya guinea? Är det verkligen så fantastiskt vackert som de visar på tex tv? Hur är invånarna o sånt?
#2 2009-08-31, 16:30
Bump!
#3 2009-08-31, 16:52
Bjoerrrn
http://en.wikipedia.org/wiki/Port_Moresby

In 2004, Port Moresby was ranked the worst capital city in the world to live in the Economist Intelligence Unit's ranking of 130 of the world's capital cities . High levels of rape, robbery and murder and large areas of the city controlled by gangs of thugs, known locally as "rascals" (raskol in Tok Pisin), were cited.[4][5] According to a 2004 article in The Guardian newspaper, unemployment rates are estimated to be between 60 and 90% and murder rates three times that of Moscow and 23 times the rate in London.[6]


Huvudstaden låter inte som något höjdarställe iallafall.
#4 2009-09-03, 17:37
Nee men till huvudtaden vill man ju inte till utan den otroligt vackrta naturen på ön.
#5 2009-09-08, 22:04
paliswe
Visst är det vackert på Papua Nya Guinea (PNG). Naturen är vild liksom invånarna och det finns hur mycket som helst att uppleva.
Landet är mycket bergigt med toppar upp till 4500 m och med den täta djungeln i dalarna har människorna där inte kunnat ta sig runt. Man har därför över 800 olika språk på en befolkning på 4,5 milj. Det har då också odlats olika kulturer och man därför inte säga att det finns en kultur i landet - det som är normalt i en stam är förbjudet i en annan. Man måste därför vara mycket försiktig när man reser runt bland de olika stammarna så man inte stöter sig med dom.
Det finns i stort sett inga vägar och de som finns är oftast mycket dåliga. På Highland Highway som jag färdades på kunde man som max köra i 30 km/tim, vägen var mycket krokig, backig och full med gropar efter de häftiga regnen. För att ta sig runt i landet måste man flyga, det som till fots kan ta två veckor tar 20 min med flyg.
Det finns resebyråer som hjälper till med rundresa till ett antal olika platser, kusten (Madang), flodområdet (Sepik), Bergsområdet (Tari) bl a. Är man första gången i PNG rekommenderas dessa resor som man kan anpassa efter egna önskemål. Jag gjorde en resa på en vecka innan jag for ut till öarna öster om huvudön, till provinsen East New Britan och Rabaul.
Folk är i allmänhet mycket vänliga utanför huvudstaden men försiktighet rekommenderas. Huvudstaden Port Moresby ska man inte vistas i onödigtvis, bara övernatta mellan två flyg och bara åka med de taxi som hotellet rekommenderar, eller åka med hotellets egna transporter.
Man kommer till PNG via Australien och flyger med Air Niugini. Inom landet finns Air Niugini till de större orterna i landet och till alla småorter går privatplan högst oregelbundet. Kyrkorna i landet har ofta transporter till olika platser där man kan få åka med för en lagom penning. Ibland är "flygplatsen" bara en gräsremsa i djungeln och "terminalbyggnaden" en byggnad med 4 stolpar och ett tak.
#6 2009-09-11, 13:27
Ari.Gold
Vilket galet land! Dit vill jag.

När bör man åka?
#7 2009-09-11, 18:04
paliswe
Det går bra att resa när som helst, ingen större skillnad på klimatet på olika tider på året. Man bör dock har en plan för vart man vill resa och vad man vill se. Att bara softa runt ger inte så mycket om man inte stannar en lång tid på samma ställe och lär känna just det folket på den platsen.
Visum får man på deras ambassad i London, tar en vecka med posten fram och tillbaka. Man måste också betala en utreseavgift när man lämnar landet så bränn inte alla pengarna på öl!
Ska man bo på de hotell som håller hyfsad västerländsk kvalité kostar det som i vilken svensk stad som helst.
En fantastisk upplevelse är att dyka, så många vackra fiskar trodde jag inte fanns på ett och samma korallrev. Tror att jag sett alla vackra djur upp till revhajs storlek. Barracudastim på 1000 fiskar, sköldpaddor, squid, bläckfiskar, rakbladsfiskar, pyttesmå sjöhästar - var där den veckan de upptäcktes i Stilla havet 1997 och fick se dom på korallerna!
Språket de talar mest är engelska och Tok Pisin (pidgin-engelska) som dock inte är lätt att förstå rakt av. Det är ett språk som tyskarna lärde kinerserna på 1800-talet för att dom skulle kunna prata med varandra. Efter att engelsmännen tog över 1919 har språket utvecklats till ett eget språk som har engleska som grund men mycket inblandning av malajiska och lokala språk som Tolai, vilket talas i Rabaul. När man lärt sig grunderna är det lätt att tala på ett slarvigt sätt men mycket svårt att tala korrekt. Tok Pisin talas i tv, inte många kan nån bra engelska.
#8 2009-10-02, 22:08
Wow det låter helt fantastiskt... Nånting man måste göra helt enkelt. Men är det dyrt där nere? Resa med de där arrangörerna du pratade om? Västerländska priser på allt flyg eller?
#9 2009-10-03, 18:48
BestForYou
PNG has a reputation as a risky destination in some circles. This is due predominantly to the activities of criminal gangs (known in Tok Pisin as raskols) in major cities, especially in Port Moresby. Raskolism is generally a result of unemployment stemming from increased domestic migration from subsistence farming in the hills to the nearest urban area. Some towns in the highlands, such as Tari, are in fact effectively lawless as the police presence has been discontinued.

Saltwater Crocodiles (Crocodylus porosus) are very common in Papua New Guinea and are capable of growing to immense lengths of 7 meters or more (although individuals over 6 meters are rare). They can and do occasionally devour humans and should be shown respect at all times. They are equally at home in coastal waters as they are in freshwater lakes and rivers. Swimming is generally not advised except at higher elevations and in hotel swimming pools. Papua New Guinea, along with Australia, has the highest and healthiest population of large Saltwater Crocodiles in the world.


...så mitt tips är helt enkelt att först hänga ett tag i Port Moresby, för att sedan vrida upp adrenalinnivån ytterligare ett snäpp och ta ett flyg till Tari. Väl i Tari så skulle jag tro att det finns en massa kul att göra, du kanske kan hyra in några lokala förmågor att sitta på en parkbänk med typ 10 dollar i handen och se hur lång tid det tar för dessa att bli rånmördade?

Har du överlevt så här långt så lär inte monsterkrokodilerna vara något problem för dig, träffar du på en sådan så drar du ju bara på en karatespark, och därför är det självklara valet för den sista delen av semestern lite kvalitativt strandhäng!

Ha det kul på semestern!

Ps. Blir du sjuk behöver du nog inte oroa dig heller, läste nyss på wikipedia att det finns hela 5 läkare på 100 000 pers där, så att ta med sig malariaprofylax är nog lite overkill, är ju bara att ringa läkaren om man drar på sig något! Ds.


(Inlägget är inte helt seriöst, PNG kan säkert vara ett väldigt spännande resemål för en RESVAN person, alternativt någon som har råd att hosta upp nog med pengar för lite finare paketresor.)
#10 2009-10-03, 19:09
Haha vilket jävla ställe egentligen... Men det är ju ändå ett ställe man vill se innan man dör.
#11 2010-04-29, 20:57
Jesusmarychain
Dibbel
#12 2010-05-03, 22:33
Fantomerna
Är nog otroligt vackert och en speciell upplevelse, men kan säkert vara ganska besvärligt också.
Jag tror att man ska ha gott om tid när man åker dit, då de knappt har någon fungerande infrastruktur, så vitt jag förstått, och att det tar väldigt lång tid att resa mellan olika orter. Ett tips är att hyra en motocross och köra upp i bergen, ska tydligen vara riktigt häftigt.
Dock gillar tydligen fattiga bybor att sätta upp egna "tullar" för alla genomresande resenärer. Då kan man antingen betala en liten summa eller säga till på skarpen, då dessa är olagliga. Oftast släpper dom förbi dig om du visar lite stake då de är vanliga bönder, men man får vara medveten om riskerna också.