2008-11-15, 18:59
alver
Vi han inte med att googla så mycket om klubbar innan utgången, vi hade tänk oss något vid Camps Bay egentligen men Hemisphere skulle tydligen vara bra också ”the restrooms are so clean you can have sex in them” stod det i en recension. Nu är det väl inget bra betyg egentligen men jag hoppas att de inte menade bokstavligt talat. Nåväl, klubben kändes mer eller mindre som vilken random klubb som helst i en småstad i Sverige och jag är vanligtvis ingen hater men fan vad illa det är med cigarettrök på en klubb. Efter att ha festat i Europa och USA är jag van vid att det inte stinker rök inomhus längre men det gjorde det tyvärr här. De var inte så hårda med klädkoden men desto hårdare på åldern, alla under 25 fick vända i dörren. 50kr för en G&T till mig och en Malibu Pineapple till tjejen, 100 rand i inträde för oss båda. Vi var hemma och sov vid ett-tiden.

Vi åkte hem på måndagen, söndagen var alltså vår sista dag. Våra hosts tog oss med ut till ett township för att äta billigt kött och uppleva lite townshipkultur. Jag frågade lite om townships och varför folk bor i sådana ruckel när de har en BWM på uppfarten utanför. De förklarade att under apartheid blev alla färgade utflyttade till townships. Nu efter demokratiseringen när många av dem har fått bättre jobb stannar de ändå kvar för att de har sin familj och vänner där. Våra hosts är ett par som båda som jobbar som ingenjörer och de har en kollega, också ingenjör, som har valt att bo kvar i sitt township. Han hade sagt att där känner han ”alla”, ingen vågar stjäla hans BWM där.

Vi åkte till Mzoli’s meat som är ett slakteri där man pekar på vilka kotletter/biffar/korvar man vill ha, de lägger det på ett fat, man betalar, går till baksidan av stället där det steks på vedeldade grillar. Sen äts allt för hand (bara kött och korv). Jag undrar vad hälsovårdsmyndigheten skulle säga om det, men men, min mage klarade sig bra.

Mzoli’s Meat
http://img529.imageshack.us/img529/1698/34if3.jpg
http://img222.imageshack.us/my.php?image=35dx1.jpg

Lite menyer
http://img517.imageshack.us/img517/5396/36cp5.jpg
http://img235.imageshack.us/img235/2504/37ln9.jpg
http://img397.imageshack.us/img397/1269/38uu8.jpg
http://img134.imageshack.us/img134/6695/39qq9.jpg
http://img391.imageshack.us/img391/5011/40ev0.jpg

Chilli Chicken Biltong
http://img146.imageshack.us/img146/9334/261gp9.jpg

På kvällen hade vi söndagsmiddag, packade våra väskor och åkte till flygplatsen måndag morgon.

Lite angående säkerhet.
Googlade fram saker som att sydafrika är världens farligaste land som inte är i krig, att de har näst högst mordratio efter Colombia etc. Jag såg dock aldrig eller råkade ut för något. För de som bor där är dock att låsa dörrarna till bilen lika självklart som för mig att ha säkerhetsbälte. Att någon springer fram när man står stilla vid rödljus och rycker upp dörren för att sno med sig vad man nu har i bilen är stor. De rekommenderade oss också att inte ha väskor i baksätet ifall någon springer fram och krossar en ruta när vi står stilla. Som andra har nämt så är alla normala och finare hus omgärdade av höga murar med taggtråd och/eller elstängsel, galler för fönster på markplan samt skylten ”Armed Security” i varierande former.

Priser och övrigt
Många gånger kändes det faktiskt som att vara i USA, det var också bra standard på det mesta men ändå mycket billigare än Sverige. Det förvånade mig lite faktisk.

Bensin, 7kr/liter
Taxi, 4kr för att hämta och sen ~8kr/km
Magnumglass, 8,50kr
2L coca-cola (ingen fulcola) 8kr
50cl cola, 4,50kr
Cheeseburgare på McD, 6,50kr
Inhemsk 33cl öl på krogen, 8,50kr
Heineken 33cl på krogen, ~10kr
33cl öl i spritbutik, ~3-4kr
12” sub på Subway ~35kr, här kostar väl dagens 6” 35kr.
Kött är som tidigare nämnts riktigt billigt.
Middag på restaurang över medel med förrätt, huvudrätt och dessert gick i snitt på 500 rand för två personer, dvs ~400kr (exkl. vin men det är också billigt).
Det enda som inte var billigare var red bull typ.

Robben Island var stängt i två veckor på grund av underhållsarbete. För övrigt, det var otroligt mycket svenskar i Kapstaden och runtomkring. Jag räknar inte med att vara den enda svensken på plats men att de var så många förvånade mig, måste nästan vara en av de största turistgrupperna. Robben Island var bara öppet första dagen vi var där och vi frågar om de hade stand-by biljetter men de sa att de fem personerna som stod bakom oss redan var i kö för dessa. När vi gick förbi dem pratade de alla svenska. När jag klättrat upp till utsiktsplatsen vid Cape Point var det två personer där, som pratade svenska. Gick ut på restaurang, personerna brevid pratade svenska, jämt! (nästan)

Har inte rättstavat, tog väl fyra timmar att fixa allt annat med bilder etc. Fråga gärna.