2009-01-02, 18:57
joker
Ursprungligen postat av Loquor
Hej alla Fb's.

Nu är det såhär; Jag har alltid varit interesserad i Ryssland, och jag har länge velat resa tilL S.T Petersburg. Både i nöjes och kulturberikande syfte. Kulturbiten kan jag dock läsa på ganska bra själv (bra museér, sevärdigheter osv).

Men!

Jag skulle gärna vilja veta om någon av er sitter på information ang Nattlivet, mattips och boende?

Fråga 1: Hur ligger priserna till i S:t petbrg på nyttig, bra mat? Vill gärna undvika fastfood"restauranger" och dylikt. Några speciella lokalrätter man ska testa på kanske?

Fråga 2: Var är det bäst att bo? Jag är student, så jag kommer inte ha oändligt med cashflow direkt. Dock ska jag dit med några kompisar så ett större rum skulle vara att föredra. Hotell, eller hyra av privatpersoner? Återigen vad ligger priserna på för ett decent hotell man ev skulle kunna ta en tjej till?

Fråga 3: Hur är den sociala biten? Finns det bra med hak för medelklassen, eller är det bara sunkiga pubar och superflotta klubbar för den nyrike, halvkriminella ryssen? Hur ser de ryska flickorna på vi svenskar? Är det bättre att presentera sig som Dansk, då jag faktiskt är därifrån också? (corny question) Väldigt dåligt påläst i det här området, och det finns såklart mycket rum för generaliseringar. Men även generaliseringar har sin lilla sanning. tex att Finnarna ser oss svenskar som mesiga.

Fråga 4: Språk? Hur klarar man sig i nattlivet på engelskan? Är det en turistvänlig stad?

Fråga 5: Kan låta mjäkigt och mesigt, men hur är säkerheten? Jag har förstått att det inte är någon hit att vara stöddig och kaxig svenskmupp med dyra armbansur och lösa kontanter i stans ytterområden. Det säger sig själv. Men Hur är väktarpersonal till klubbar tex. Polisen? Mycket ficktjuvar etc?Jag vet att det finns andra trådar om S:t petersburg, men de var väldigt lite information i de jag läste. Mest bara en skummning på ytan. Jag hoppas ni är frikostiga på svar, för de är guld värda mig och hoppas att vi kan göra den här tråden till den mer detaljerade kring S.T petersburg's normer och utbud.

Mvh/ Loquor

edit: lite stavfel


Jag har bara varit i Petersburg en gång, hösten 2008, men jag ska ge mina 5 kopek:
1) Att äta ute kostar ungefär som här om man går på en resturang som ser ut som om den skulle kunna ligga här. En sallad på ett trendigt cafe där kostar som en sallad på ett trendigt cafe här. Om du däremot äter på mer rustika ställen så kan du få mat till mycket bättre priser. Själv gillade jag blinierna som såldes överallt, och kostade billigt, men det kanske går under kategorin snabbmat.

2) pass

3) Det finns pubar av precis alla sorter, många svenska expats hänger på ett ställe som heter Gastro. Men det finns allt från skumma gaybarer och studentställen till lyxbarer. Inget problem att vara svensk. Så länge du inte ser ut som en turkmen, tjejtjen etc så har du inga problem.

4) Gavaritji pa angliski pazalusta? Njet! St Petyersburg är en oerhört turistvänlig stad, det kommer massor av turister till staden hela tiden. Men nästan alla de turisterna pratar ryska. Under sovjettiden så var väst-turism en storindustri, i dag är det ingenting. De enda som talar engelska är de Intourist-utbildade personer som jobbar som guider, i turistinformation etc.
De större turistinstitutionerna har genomgående högre pris för utlänningar än för ryssar, vem som betalar vilket pris avgörs i praktiken på hur bra din ryska är. Om du ska vara där en längre tid, lär dig ryska! Ska du bara vara där en vecka klarar du dig med teckenspråk, räkneord, ja, nej och tack. Dock så är det väldigt ok att tala dålig ryska, det gör många av turisterna från gamla delrepublikerna och gästarbetarna från centralasien också.

5) Den största maffian är killarna med blå uniformer. Militian, polisen är enligt lokalbefolkningen värst. Se till att alltid ha dina papper i ordning. Ha alltid en vidimerad kopia av pass och visum i fickan. Lämna passet där du bor. Gör inget som medför att du kan bli föremål för polisens intresse. Standardmutan är annars 500 rubel. Annars tyckte jag det kändes ganska säkert. En bra grej är att man som svensk inte omedelbart spottas som turist enbart på utseendet. Det går rätt bra att smälta in och se ut som urinvånare så länge man inte öppnar käften. Förutsäter givetvis att du inte klär dig uteslutande i SVEA, WESC, Acne, Peak-kläder etc. (Svensk turistuniform)