2009-01-03, 18:25
joker
Ursprungligen postat av Loquor


Ovärderlig info som är svår att få någon annanstans. Jag klär mig väll ganska osvenskt, men kan vara bra att veta hur de tänker. Polisen är alltså ironiskt nog the bad guys... Får man fråga hur dina lokalbor till vänner har råkat ut för dem? Kan de haffa tag i en bara de har vetskap i att man är utlänning, eller måste man göra något störande för att de ska få chansen att klämma åt en?

Man behöver alltså ett visum när man ska besöka S.T Petersburg? Vad kostar det att fixa visum, och hur lätt är det att få hjälp om man hamnar i knipa, av ambassad och liknande? Vilka föremål är det du syftar på? Är det så grovt som vapen, likt knivar etc. eller andra mer oskyldiga ting? Jag är inte den som bär runt på knogjärn direkt, men skulle vilja veta var gränsen går vareter man blir spottad som provocerande i polisens ögon. :|


Största risken att råka ut för dem är iofs om man kör bil. Och det tänker du nog inte göra. Polisen lever på mutor, så de söker gärna ursäkter för att ställa till jävelskap. Om du sköter dig och följer alla lagar och regler så minskar risken rejält, var mest så jag menade. Sverige har ett generalkonsulat mitt i stan, som kan hjälpa dig om du mot förmodan hamnar i problem.

Ja visum behövs, kolla ryska ambassadens hemsida för information om aktuella kostnader och krav. Visumkravet är en av anledningarna till att det är så få turister från EU i St Petersburg. Om du fixar turistvisum direkt genom ambassaden så måste du ha boende ordnat och betalt innan du ansöker om visum. Men det finns vägar runt det genom att ansöka om turistvisum genom en resebyrå. Misstänker att KG_ kan ge mer info om den biten?


Ang språk och turism, så vekrar det helt enkel som att jag får börja plugga lite Ryska då. Det blir interessant.
Jag är smått förvånad över att de inte kan mer engelska om det ni säger nu stämmer. Ryssland är väll idag ändå ett ganska studiefokuserat land? Har hört att skolan där är långt ifrån lika tolerant och snäll som sveriges, vilket då borde leda till mer brighta kids.

I övrigt; tack för två mycket bra svar.

/Loquor

Eftersom ryska är så stort språkområde så behöver man inte kunna engelska på samma sätt som i Sverige. Du kan bedriva studier på ganska hög nivå utan att behöva kunna engelska, du kan göra affärer med en jävla massa människor med enbart ryska. Jo om du ska stanna en månad och vill ha ut något av vistelsen så är det nog en väldigt bra ide att åtminstone lära sig lite ryska. Det viktigaste enligt mig är att lära sig alfabetet, så man kan läsa gatuskyltar, tunnelbanekartor etc.