2009-03-09, 21:57
möbelklister
Ursprungligen postat av DrGreenthumb
Nu snart bär det av igen till Nepal, den här gången får det bli Annapurna massivet som skall utforskas. Tyvärr kommer jag inte att köra Circuit då jag har lite ont om tid utan tänkte utgå från Pokhara upp till ABC och sedan ner igen, nått som vanligtvis brukar ta ca 9-10 dagar. Nu undrar jag, har hört att Thorung La-Passet ligger endast en dygnsvandring från ABC, vill hemskt gärna besöka den men har även hört att man just utgår från andra sidan bara för att nedstigningen är svårare på den andra, någon här som tagit sig till Thorung La-passet från ABC? Hur funkar det med höjden därborta? Upplevde inte så mkt i EBC på 5300 meter, nu är det ju 5,416 meter så mycket skillnad lär det inte vara?


Du kommer inte till det passet från ABC. ABC ligger i en gryta med bara en väg ut (om du inte har expeditionsutrustning och mountineeringkompetens). Det är en flera tusen meter hög vägg av is, hängande glaciärer, dånande laviner mellan ABC och Thorung La (Thorungpasset). Väggen är Annapurna I med utlöpare. Resten av "grytans kant" består av liknande hinder/bergstoppar mellan 6000 och 8000 meter.

Du får välja helt enkelt. Endera circuit eller ABC. Dela med två när det gäller dagarna dock (om du har bra kondis). Jag gick till ABC på två dagar (tajt med tid), stannade en dag och gick ned på två (en och en halv egentligen). 10 dagar är ju trevligare förstås, men man kan nog gå merparten av circuit på samma tid (om guideboken överdriver lika mycket där).