2005-03-24, 11:02
gubbjavlar
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sydafrika är ett härligt land!

Besök:
Kapstaden såklart. En vacker och trevlig stad. Nere i hamnområdet är allt nybyggt och kriminaliteten mycket låg. Boendet ganska dyrt dock, men det är inte farligt att bo inne i själva staden heller och där är det billigare. "Måste-gerjer" är väl egentligen bara Robben Island (det går båtar från hamnen). Från Kapstaden kan man ta sig ner på kaphalvön med bil eller buss (undvik tåg i sydafrika förutom de speciella turisttågen). Där ligger många vackra vingårdar och såklart själva godahoppsudden. Gillar du god mat och vin kan du lätt ägna en vecka åt området söder om Kapstaden. Många vingårdar kan man bo på om man vill. Gillar man fisk och skaldjur så är detta paradiset. Jag hyrde en guide för en heldag som körde ner till udden och tillbaka och det var klart givande, men det kan man klara själv om man har en bra karta och en guidebok. Balnd vingårdarna är egen bil enklast (de kör på fel sida bara...).

Vägen österut från kapstaden är vansinnigt vacker och går rakt igenom ett störtskönt landskap till Mosselbay på Indiska-Oceansidan. Där börjar nästa toksköna område. Hela kusten från Mosselbay upp till ett ställe som heter Grahamstown (tror jag) kallas The garden Route och detta inte utan anledning. Utmed hela kusten ligger små fiskesamhällen och allt är grönt och lummigt. Området anses säkert och man tar sig såklart lättast fram med bil, men det finns även andra sätt. Mellan en stad som heter Knysna och en annan stad som jag glömt går det tex ett ångdrivet tåg på ett smalspår rakt igenom ett av världens coolaste landskap. Den turen rekommenderas. Vill man inte ha bil så kör det stora bussbolagen alla sträckor med bakväma långfärdsbussar. Det finns även en företag som heter bokbus som kör små minibussar för en billig slant mellan de olika orterna flera gånger om dagen, men det testade aldrig jag. Från alla byar och städer utmed Garden Route (Jag gillade Knysna, Plettenberg och Grahamstown väldigt mycket, små kolonialstäder med mycket historia och avslappnad atmosvär) kan man ta sig ut till olika nationalparker och spana på sköna djur eller bara hänga på en båt ut på någon lagun och softa. Ett tips är att ta nattur med någon av de lite större båtarna från Knysna. Guppa fram och käka skaldjur och titta på fullmånen över afrika är inte så dumt... Jag var där i april/maj förra året och då var det enkelt att få boende nästan överallt, men det kan kanske variera beroende på säsongen.

Vill man till större städer skulle jag, förutom kapstaden, rekommendera Durban på ostkusten. En ganska stor stad med ett kul uteliv. Kommer du söderifrån så är vägen dit up en smula lurig. De sydafrikaner jag pratade med avrådde från att köra den sträckan själv eftersom de berömda vägpiraterna gärna håller till där. Som tur är flyger man ganska billigt i sydafrika (jag tror jag pröjsade 400 spänn för en enkel från Port Elizabeth till Durban) så det är ju ett sätt att resa säkert och spara tid. Durban har en stor indisk befolkning och en massa kul asiatisk mat. Det är också en rugbytokig stad och får du chansen tycker jag du ska gå på match. Det är inte bara underhållning, utan även en del av kulturlivet. När matchen är slut stannar alla och festar på stadion till småtimmarna, oavsett vem som vann... Biljetter köper man av sköna snubbar utanför stadion. Runt durban finns dessutom en hel del sköna beacher för den som vill softa några dagar. Jag kan rekommendera Ballito (den enda becah jag besökte), men det finns många fler som skall vara bra. Att hyra ett litet hus vid havet en vecka i Ballito kostar ungefär 2500 spänn.

Sen är det ju det där med djur. Ett tips är att inte ta en "se-alla-djur-på-en-dag" trip, utan fråga efter t.ex. bara elefanter en dag. Hotellen har bra koll på vad som finns. På så vis får du ofta en intresserad guide som är duktig och påläst och du har gått om tid att både se och lära dig kul saker. Ofta springer man ju på något annat skönt djur av bara farten när man är ute och smyger efter t.ex. elefanter, men det är ingen stress och ofta kan man få en egen guide för sig själv eller sitt gäng och slipper trängas med feta tyskar. De enda jag kan rekommendera är Pehinda och Hluluwe (ovanför Durban), Mooi River (Drakensberg) och Addo (vid port elzabeth). Den enda jag inte vill rekommendera är Pilansberg (nära Johannesburg). Tyvärr var jag aldrig i Krugerparken, men den ska ju vara makalös. Om du reser med bil så är det ganska lätt att bara fråga nån i en by där man stannat till så finns det ofta någon sorts "safari" i närheten. Det är kanske inte tuffa jeepar och "big-7-garantuee-in-2-hours" precis, men det är ofta billigt och man får komma ut i skogen och kanske se lite zebror eller en apa. Inte så dumt det heller...

När det gäller folk och kriminalitet och sånt så är sydafrikanerna generellt jävligt trevliga. Du kan fråga vilken (vit) som helst om något så får du oftast bra hjälp. De är måna om att visa sydafrika från en bra sida och hyggliga. Eftersom fattigdomen är stor så är såklart kriminaliteten hög och det är inget konstigt att fråga om ett område är "safe" eller inte. De blir inte upprörda över frågan utan det är naturligt. Såklart ska du hålla dg borta från kåkstäder och helsvarta områden. Förutom de som kan tänkas bråka med dig för att de är fattiga så finns det såklart de dom vill bråka med dig för att du är vit. Det gör det ju en smula lurigt ibland, men om man ber ett hotell fixa fram en taxi eller guide så väljer ju de sådana som de vet är hyggliga och det är ingen fara. På två månader mötte jag kanske tre öppet fientliga svarta.

Johannesburg suger apkuk och är den värsta stad jag någonsin besökt. Åk inte dit!. Sun City var jag aldrig i, men har hört mycket både positivt och negativt om det. Verkar vara mer disneyland för vuxna än något annat och det är väl en smaksak om man gillar... Tyvärr var jag inte heller på västkusten som skall ha en fantastisk natur. Det är ju ett stort jävla land, så man får nog välja några områden och fokusera på dem.

Gillar du golf och/eller dykning har jag ytterligare några bra tips, men pallar inte skriva ner dem eftersom du kanske skiter i det. Hör av dig i så fall.


/ G