2010-06-02, 08:47
Icket
Jag kan tipsa om Split och Hvar.

Split är en ganska så stor stad, underbar stadskärna och fin natur bara några kilometer bort. Mycket av det gamla är bevarat, tänk gamla stan men snäppet finare. Det finns ju såklart mycket aktiviteter som storstäder kan erbjuda som ni kan syssla med. Jag kände mig aldrig otrygg även fast det är en storstad. Vänliga och hjälpsamma människor, Engelskan är ganska så dålig hos dom flesta men undrar ni över något prata med dom yngre.

Stränderna är ganska så fina och maten är mycket bra. Det är relativt få turister och försäljarna är inte så jobbiga som dom brukar vara, det är ingen som sliter i en och försöker sälja en massa saker. Det finns många mysiga pubar och restauranger och det är inte stökigt om nätterna. Jag lyckades inte hitta något bra frukostställe så det rekommenderar jag att ni ordnar själva ifall det inte ingår i boendet. Boende är lätt att ordna på plats, det blir billigare så, hittar ni inget så kan ni gå till turistbyrån där privatpersoner erbjuder boende via dom. Tipset är att boka 1-2 nätter med tanke på att ni har barn och sen söka boende på plats.

Hvar är en liten ö som ligger någon timme bort med färja ifrån Split. När du kommer över så står folk och erbjuder boende, så här kan du bo väldigt billigt om än enkelt och antagligen utan AC. Nackdelen med ö'n är att det är dyrare eftersom det är lite av ett jetset ställe. Men Hvar är underbart och lätt att ta sig runt på. Det finns många stränder både centralt och ifall man tar sig en bit, tyvärr så verkar dom flesta vara av sten/grus men det går också.

Maten, människorna och naturen är riktigt bra, det finns lite sevärdheter här och var och det är riktigt trevligt att bara strosa omkring. Även fast det är ett lite av ett jetset ställe så är det väldigt lugnt, polisen patrullerar ofta i stadskärnan och folk håller sig i schack.
Det finns en mindre ö en kort båtväg ifrån. Det går en massa småbåtar ifrån hamnen, ofta 1 gång i timmen. Det kan jag rekommendera, fint badvatten och en restaurang med riktigt bra och fräsch mat.

På båda orterna verkade det finnas mycket barnfamiljer, mer i Split naturligtvis. Jag var där själv men skulle absolut kunna återvända den dagen jag får barn, om inte alla turister hittar dit och förstör allt.

Är det något du undrar så är det bara att fråga på.