2011-04-20, 12:40
loafmaster
Ursprungligen postat av Clay Allison
Japp. Det gäller alla serviceyrken. Det kan faktiskt vara lite meckigt med dricksandet. Jag hade ingen koll alls första gången jag var i USA. Blev utskälld av en bartender första kvällen på en bar. 'I don't know were you guys come from, but this is fucking New York City and here WE TIP!' Gissa om jag överdricksade efter det. På resturangnotor är det lätt: dubbla beloppet som står angivet som VAT. Det blir minimidricksen.

Exemplet du skriver med att köpa öl vid bardisken och bära till bordet är lite trickigare. Jag brukar tänka att köper jag den första ölen lägger jag en dollar i dricks, vid de andra kanske 50 cent. Köper jag exempelvis tre öl och bär till bordet lägger jag också en dollar, men kanske vid varje tillfälle jag är där och köper. Fyra öl, två dollar, om det är vid en och samma beställning.

Sitter man vid baren är det vanligt att man låter ev växel ligga kvar på disken. Bartendern rör inte pengarna förrän man ska gå och lämnar en lämplig summa som dricks. Då väger jag in hur mycket jag har druckit, hur mycket bartendern fått arbeta och även hur trevlig personen i fråga har varit.

Om man misstänker att man kommer att komma tillbaka flera gånger till samma bar kan det vara en bra idé att dricksa mycket första kvällen så kommer resten av besöken bli så mycket trevligare. (Om det är samma personal de andra kvällarna).

Taxiresor kan vara stressiga när det kommer till dricksande. Man ska ganska snabbt räkna fram dricksen - 15 - 20% eller vad det nu är - och först hoppas man har ett bra belopp i sedlar och mynt på sig, annars säga till chauffören vad man vill ge i dricks. Det blir lätt att man dricksar i överkant.

Hotellstäderskan ska också dricksas, lite olika beroende på hur dyrt hotellet är. Minst en dollar per natt om det är ett riktigt enkelt hotell (vilket inte brukar vara fallet på Manhattan).

Dricksandet utgör en större del av reskassan än man kanske tror.

Edit: andra har säkert andra dricksstrategier. Jag kanske är lite snett ute på en del punkter man så gör jag. För att göra dig lite mer orolig ska du veta att NYC är lite kaxigare och mycket mer noga med dricksen än andra platser i USA.

Här kan du också läsa:
http://honeymoons.about.com/cs/travelplanner/a/TippingGuide.htm


Tycker du är rätt ute på det mesta. Jag dricksar dock efter hur bra service jag får när det gäller restauranger.

10% = dålig service
15% = bra service
20% = kanonbra service
25-30% = exceptionell service som du i princip endast får på högklassiga restauranger