2011-06-27, 00:55
Stalliano
Ursprungligen postat av Limma skinkbit
Turism i Kosovo, finns det? Vilka språk ska man försöka med som turist (kan ingen albanska)? Engelska, tyska? Vad händer om man försöker göra sig förstådd på serbiska? Antar att de flesta albaner kan en del serbiska men helst undviker det (underdrift?)... Missförstå mig inte, jag är helsvensk men kan några ord och fraser på "serbokroatiska". Är det några specifika områden som kan vara oroliga som man bör undvika? Hur funkar det i Mitrovica, är staden fortfarande delad? Kan man ta sig från ena sidan till den andra utan besvärliga checkpoints eller att bli drabbad av stenkastning eller liknande? Är det dumma frågor?

LS


Kortfattat om platser och städer i Kosovo.

Prishtina - Huvudstaden, mycket människor och trafik, betongblock av höghus, livlig nattliv, stort urval av restauranger och matställen, lite sevärdheter (Nationalbiblioteket, germia parken, ulpiana ruinerna), stort utbud av handelsplatser.

Mitrovica - Industri och sportstaden, mycket människor och trafik likt Prishtina och en massa höghus av betongblock, gott om matställen och handelsplatser, livlig nattliv kring centrum, inget att oroa dig för om du passerar till norra sidan så länge du inte framkallar bråk, litet urval av sevärdheter.

Prizren - Kulturstaden, vacker stad med mycket sevärdheter, orientaliskt och europeiskt influerat, livlig nattliv, trevliga människor, gott om matställen och ställen att handla på.

Peja - Vackra staden, enormt vacker natur omkring staden, livlig nattliv, rugova bergen är ett måste om du är där, vackra tjejer, gott om matställen och handelsplatser.

Gjakova - Kunskapsstaden, "känt som de intellektuellas stad i Kosovo", vacker stad med mycket att se på, traditionella albanska gamla byggnader som bevarats i flera hundra år, dialekten i Gjakova är lätt att känna igen.

Drenica - Hjältarnas region, har fött de flesta av Kosovos motståndskämpare och varit det område som Serbien haft störst problem med i Kosovo i 500 år. UCK föddes här och många av Kosovos nationalhjältar är födda här, som t.ex. Adem Jashari, Azem Bejta, Shaban Polluzha och flera andra. Mest byar, och tre städer (Drenas, Malisheve och Skenderaj) Folket i Drenica är ganska tempramentsfulla så gör inte misstaget att snacka serbiska annars lär du få ett minne för livet

Sedan har du Ferizaj, Gjilan, Vushtrri, Theranda, Decan, Istog, Kacanik, Klina och m.m. Allt handlar om vad du vill se och göra annars har du det mesta i Kosovo.