2011-08-05, 02:08
mästernilses
Ursprungligen postat av Tjafsarn
Grattis till lönen! En normal lettisk timlön kan ligga en bit under en lats i timmen, dvs 10 kronor i timmen. Poliskåren tjänar ungefär 4000 svenska kronor i månaden, medan du beklagar dig över 13000 svenska kronor i månaden. En öl på krogen hittar du i centrala Riga för ca tio kronor, enklare mat kan du äta ute för 15 kronor måltiden. Elektronik och märkeskläder är dock på ungefär samma prisnivå som i Sverige.

Riga är ett smutsigt men underbart paradis för den som kan reda sig själv. Det innebär att du ska veta vilka områden du ej bör vistas på, framförallt vilka tidpunkter på dygnet. Utöver det ska man veta att polisen är den första som rånar dig, inte civilbefolkningen. Så se upp för herrarna i blått, de är sura över att din lön är mycket mycket högre än deras.

Det boende du blir tilldelad kommer att vara något som motsvarar någonting du betalar 12000 kronor i månaden för i centrala Stockholm, bortsett från att det lettiska dricksvattnet inte är att rekommendera.

Engelskan bland befolkningen är bristfällig, nästintill icke-existerande bland den äldre befolkningen. Internet och internetcafeer finns det massvis av, så detta är inget att oroa sig för.

Hoppas att du får en lägenhet i Gamla Stan och kommer att vistas där till största delen. Det är den fina delen av Riga och Lettland, allt annat är ganska murkigt. Men ack så vackert det är med den post-sovjetiska deprimerande arkitekturen och stämningen. Jag längtar tillbaks.


Jag tog jobbet och har nu bott här i ett halvår. Jag bor i det som kallas Quiet centre någon kilometer från gamla stan. Lettland är bra mycket bättre än vad jag trodde att det skulle vara, bortsett från att den inhemska maten är skit (de jävlarna lyckas gömma dill i allt).

Jag lever gott på min lön, som trots allt är en hög lön med lettiska mått mätt. Att käka ute här är obetydligt dyrare än att laga mat hemma och ölen är stört jävla billig (man kan komma undan med 8 kr för en stor stark om man vet var man ska gå samt riktigt god. Som partystad är Riga riktigt trevlig, det finns hur mycket klubbar som helst och trots att de kör face control (dvs. se inte ut som elefantmannen i ansiktet om du vill komma in) och på ett par ställen bara släpper in letter, är det mycket givande att festa här.

Den enda besvikelsen får väl sägas vara kvinnfolket. Innan jag kom blev jag upphypad över hur snygga och lättfotade (lettfotade... hö... hö... hö...) tjejerna skulle vara. Det stämmer visserligen om man går till de turisttäta krogarna i gamla stan. Där slänger tjejerna sig över en så fort de hör ens engelska, men det är så sjutk tydligt att de bara är ute efter en gratis drink eller två, alternativt att följa med en hem och råna en när man somnat efter akten (en alltför vanlig historia). Personligen är jag inte så mycket för just det. Hänger man däremot på ställen med mer inhemsk klientel uppfattar tjejerna en direkt som en turist som hamnat fel och utgår från att man är ett fyllesvin som tror att alla lettiska tjejer är horor. Så trots att jag fått ligga min beskärda del i detta land, har jag inte fått en enda inhemsk kvinna i säng. Däremot har jag lyckats skapa mig ett eget personligt helvete genom att ligga med en svensk kollega, men det får jag väl ta upp i relationsforumet snarare än här.

Ptja, vad mer kan man säga? Letter är i allmänhet trevliga, även om många inte är speciellt förtjusta i utlänningar (tacka kombinationen nordiska och brittiska turister samt billig sprit för det).

Språket är det lite si och så med. Vissa, framförallt yngre, pratar på utan hinder på engelska, medan andra inte begriper ett skit. Ryska kan man ta sig runt på, men en del äldre letter tar illa vid sig av att bli tilltalade på ryska.

Ang. snutarna så är de riktiga as. Deras löner är stört låga och har sänkts utav bara helvete under finanskrisen. Därför är har många av dem knappt råd att äta sig mätta och tvingas dessutom arbeta extra vid sidan av snutjobbet. Hungriga och uttrötta poliser är knappast optimala upprätthållare av ordning. En kollega blev rånad av en polis en sen natt när han beslöt sig för att pissa i en buske i en park. Snuten såg honom, tvingade honom att stå med händerna i vädret och visiterade honom. Han släpptes iaf med en varning och när han kom hem upptäckte han att polisfan roffat 50 lats ur hans plånbok under visiteringen.

Riga är en mycket vacker stad på sina ställen och överlag gillar jag Lettland. Det enda tråkiga är att jag mestadels hänger med andra utlänningar och därför inte får så jättegod insyn i lokal kultur. Letter är inte världens öppnaste folk och är itne så lätta (ingen ordvits denna gång) att få kontakt med.