2011-08-28, 02:28
Ursprungligen postat av Agha
det står jävligt mycket om Kaliningrads historia men knappt om dess nuvarande status.

Sådant märker du på plats och ställe efter någon timme, varvid det är upp till dig själv att värdera miljön du har hamnat i.

Mina minnen efter att jag själv var där för tre år sedan är mest krånglet med visumet (dyrt och byråkratiskt, reste in från Litauen), därefter tog jag seden efter vart jag hade hamnat när jag slutligen befann mig i enklaven.

Jag använder inte narkotika och håller inte på med horor, så den biten av Kaliningrad lämnade mig utan intryck och erfarenhet även om hanteringen av sådant var ganska öppen.

Däremot var det sedvanligt krångel med precis allting, från att växla valuta till att ta in på hotell.

Invånarna var glada och trevliga, när man väl satt i någon bar där i "deras" land. Som ryssar i allmänhet, men allt kunde ju ha varit bättre historiskt och socialt sett. De kände sig övergivna av moderlandet på något sätt, tidigare var ju "allt runtomkring" ett och samma imperium.

Maten var det inget fel på. Det som stod på menyerna fanns oftast även i verkligheten, och till löjligt lågt pris. Vodka och öl var likaså löjligt billigt, medan elektronik och "kapitalvaror" var snuskigt dyrt.

Förslumningen var dyster att iaktta, jag hade kollat gamla foton från Königsberg innan. Inte mycket av det gamla finns kvar. Mycket bombades bort under WW2, men det som stod kvar har inte underhållts eller restaurerats alls under alla dessa år. Däremot har det byggts trista betongboningar efter sedvanligt ryskt mönster.

Slutligt tips: Umgås som sagt gärna med invånarna på barer och andra sociala inrättningar, men akta dig för att få folk alltför nära inpå dig på "öppna ställen". De vill bara blåsa dig på pengar. Inte för att de är (alltför) onda, utan därför att de är ganska desperata.