2011-09-06, 17:57
Västra rutten är inte bättre. Elfenbenskusten är inte helt kul och Mali/Mauritanien har haft en del problem med kidnappningar på sistone. Kongo och norra Angola är ännu värre.

Östra rutten är definitivt säkrare. Södra Sudan är helt fucked för tillfället, men norra är ok. Se rutten för 4x4expedition för ett exempel. Skall inte vara några problem som helst med säkerheten där (utom möjligtvis i storstäderna i Sydafrika?).

Rutten har cyklats många gånger. Jag läste dock om någon som gav upp efter att upprepade gånger ha fått sten kastat på sig i närheten av Etiopien.

Köra bil är väldigt dyrt och krångligt eftersom du måste ordna försäkring och "carnet de passage" för att ta in bilen i många länder. En 4x4 och/eller reparationskunskaper är också starkt att rekommendera.

Det finns gott om hotell och gästhus längs vägen. Vilda djur är oftast begränsade till viltområden så skall inte vara någon större fara.

Vad det kostar kan vi naturligtvis inte svara på. Det beror på hur lång tid du tar på dig, hur du lagar mat, om du tältar eller sover på hotell, etc. Men självklart är det mycket dyrare än att flyga...

Bortsett från flyg så är det enklast och billigast att ta sig ned med lokaltrafik; tåg, buss, delad taxi, lifta.