2011-11-01, 20:30
Limma skinkbit
Ursprungligen postat av Vukovar

Montenegro
  • * Podgorica
  • * Kotor
  • * Herceg Novi
  • * Niksic
  • * Diverse kuststäder (Budva typ)

    Har inte så stor kunskap om Montenegro, men montenegriner är allmänt sköna människor och skulle vilja upptäcka lite mer av landet som man har så lite om, trots att man kommer från grannlandet.


Kotor rekommenderas starkt! Vacker stad med fantastiska omgivningar. Där ska gå en väg upp för berget mot Cetinje med makalös utsikt ner mot bukten. Några av Ex-Jugoslaviens högsta berg finns i Durmitor vid Zabljak... Och Taraflodens Canyon (vad heter det på svenska?) är världens näst djupaste. Passa på att åka till Budva innan kusten har blivit helt sönderexploaterad av hotell.
Podgorica vet jag inte så mycket om mer än att det är en av Europas varmaste huvudstäder på sommaren. Niksic är känd för sitt öl men något mer?

Anledningen till att jag står och väger lite över Kosovo är för att jag inte tycker att det är lika vackert som resterande delar av Ex-Yu, men också för att jag är rädd för att något skulle kunna hända mig. Det sista Balkankriget avslutades ju i Kosovo 1999, så ärren i befolkningen lär ju nog sitta kvar, det vill säga så undrar jag hur pass säkert det skulle vara att åka dit. Dessutom undrar jag lite grann hur det är med det språkliga problemet, kan folk fortfarande serbokroatiska i Kosovo till exempel?


Kosovo är relativt säkert, såvitt jag vet så varnar UD bara för Norra Kosovo. Två gränsövergångar mot Serbien är för tillfället stängda och KFOR är på plats...
Serbokroatiska lär funka med den lite äldre befolkningen i alla fall. Men kanske bättre att försöka med engelska eller tyska först?
Reser du in via Montenegro så finns det bara en gränsövergång öppen även om det kan visas två på en del kartor. Det är den norra vid Rozaje som är öppen. Du kan inte resa vidare via Serbien efter att ha kommit in i Kosovo från något av grannländerna, detta eftersom Serbien inte erkänner Kosovos självständighet och dess gränser.