2011-11-02, 03:11
Vukovar
Ursprungligen postat av roccson


*Jag har också tänkt i liknande banor men dock så är arbetet ett litet hinder. Men skulle vara nice!
*Tips på ställen... tror du har nämnt, nästan, allt sevärt i ex-yu haha.
*Strukturera resan! Från norr till syd och upp igen, eller tvärtom. Allt beroende på om du åker bil ner eller inte.
*kostnader. Det är inte så överdrivet dyrt där, men under turistsäsongen vid kusten får du ta med dig lite extra.
*Problem. Om du åker till Kosovo ska du undvika iaf för tillfället Norra Kosovo. Det är hög spänning där för tillfället. Men när det blir aktuellt att åka ner får du läsa på vad som händer vart!
*varningar. Ge fan i nationella symboler! är du osäker vilket språk som talas (t.ex i kosovo) prata engelska. Att prata "serbo-kroatiska" är nog inte något du ska göra.

Makedonien kan vara lite svårt att förstå om du inte har hört det förut/pratat det förut, samma gäller för sloveska.


Men det var en intressant grej du har. Synd att du inte har så många juggar att umgås med bara!

Kärlek!


Kul att jag inte är den enda som tänkt i liknande banor. =P
Jo, planerade faktiskt att åka bil (måste skaffa körkort dock). Om det inte finns billigare alternativ förstås. Förut, under Jugoslavien så brukade min morfar och mormor åka en hel del tåg till alla möjliga ställen i Ex-Yu (morfar var en gammal järnvägsarbetare, så han fick åka gratis), fast det är väl inte aktuellt längre med tanke på att tågen är rätt keffa nu för tiden.
Najs, hoppas att det inte är dyrt då. Kanske får åka strax innan turistsäsongen börjar då, typ under försommaren/våren, så att man får uppleva behar blomma.
Okej, Kosovo kanske blir av ändå när spänningarna lagt sig. Finns det något extra coolt att se där? Hur pass mycket engelska kan albanerna där nere?
Slovenska är lite problematiskt. Tycket att makedonska är lite enklare att förstå. Kan dock bli knepigt ibland. Kan ju alltid försöka med serbokroatiskan, och om det inte funkar så kör jag på engelska eller nåt. ^^

Tack, brate. Kärlek till dig med.

Ursprungligen postat av Limma skinkbit
Kotor rekommenderas starkt! Vacker stad med fantastiska omgivningar. Där ska gå en väg upp för berget mot Cetinje med makalös utsikt ner mot bukten. Några av Ex-Jugoslaviens högsta berg finns i Durmitor vid Zabljak... Och Taraflodens Canyon (vad heter det på svenska?) är världens näst djupaste. Passa på att åka till Budva innan kusten har blivit helt sönderexploaterad av hotell.
Podgorica vet jag inte så mycket om mer än att det är en av Europas varmaste huvudstäder på sommaren. Niksic är känd för sitt öl men något mer?Kosovo är relativt säkert, såvitt jag vet så varnar UD bara för Norra Kosovo. Två gränsövergångar mot Serbien är för tillfället stängda och KFOR är på plats...
Serbokroatiska lär funka med den lite äldre befolkningen i alla fall. Men kanske bättre att försöka med engelska eller tyska först?
Reser du in via Montenegro så finns det bara en gränsövergång öppen även om det kan visas två på en del kartor. Det är den norra vid Rozaje som är öppen. Du kan inte resa vidare via Serbien efter att ha kommit in i Kosovo från något av grannländerna, detta eftersom Serbien inte erkänner Kosovos självständighet och dess gränser.


Okej, tack för restipsen. Uppskattas mycket. Niksic är ju Montenegros näst största stad (vilket också är den största anledningen till att jag vill se den), också känd för sitt fotbollslag Buducnost om jag inte minns fel. Min kusins släkt på hans moders sida kommer från Niksic, så det skulle vara kul att se hans hemtrakter.

Vill gärna svänga förbi Cetinje också, sätet för den gamla montenegrinska monarkin.