2011-11-05, 02:57
Vukovar
Ursprungligen postat av luckylucaz
Låter som en fantastisk resa! Även om det nog tar flera månader att besöka allt du listat Jag har besökt en del av dessa platser. Jag älskade Skopje, mycket trevlig stämning. Ljubljana var också väldigt fint. Det finns inte direkt mycket att se i Prishtina, men jag tyckte det var väldigt intressant att se hur stolta de var över sitt land, och hur besatta de var av Bill Clinton Jag var där för drygt 3 år sedan. Det är inga problem att ta sig runt med engelska, och det går gott om transport, buss och tåg.


Okej, fan vad najs. Ser framemot att besöka Skopje speciellt. Länge velat göra det. Skulle man kunna få tre korta recensioner på dessa tre städer?

Ursprungligen postat av madner
Visegrad rekommenderar jag verkligen. Man riktigt känner historiens vingslag när man strosar runt på bron. Dock är staden i övrigt rätt livlös. Stora delar av den bosniakiska majoriteten fördrevs under kriget på 90-talet, vilket kan vara en anledning.


I Zenica var jag bara på genomfart. Staden är en typisk industristad omgiven av ett grått dis. Är du intresserad av gruvindustrins historia har du kommit rätt! Kan inte uttala mig om uteliv då jag inte var delaktig i det. Maten är typisk bosnisk. Det fanns dock fina omgivningar runt staden, mycket grönytor som gav ett välkommen paus från grådiset. Zenica lever i princip bara om sommaren och när Bosnien spelar match på Bilino Polje.


I Mostar är det enda av attraktionsvärde den gamla bron över floden Neretva. Gamla stan med sina små hantverksaffärer och cafér/restauranger är gemytlig. Rekommenderar inte denna stad under sommaren, då jag var där. Värmen var olidlig.


Under min "Hercegovinaturné" besökte jag också Trebinje. En mycket vacker stad, också den med typisk medelhavsprägel, vilket märks både vad gäller väder och arkitektur. Det var underbart att sätta sig ner på ett café i gamla stan, knäppa en öl och blicka ut över den klara Trebisnjicafloden och de omkringliggande Leotarbergen. I övrigt är Trebinje ökänt för att vara ett cetnikfäste.


Tuzla behöver jag inte ens uttala mig om då du uppenbarligen är välbekant med staden.


Jag var också i Krajina, i Bihac, Prijedor och Banja Luka. Den förstnämnda staden är vacker, då tänker jag främst på den kristallklara och iskalla floden Una. Var på en sommarfestival som hyste helt okej musik. Prijedor var inget märkvärdigt, typisk bosnisk stad.


Banja Luka är en helt underbar stad. Tror inte det finns vackrare kvinnor någon annanstans i Bosnien. Nattlivet är fantastiskt! I matväg rekommenderar jag självfallet banjalucke cevape. Caféer, restauranger och affärer finns i överflöd. Kan rekommendera Kastelslottet, mycket vacker natur!


Sarajevo går inte att beskriva med ord, den staden med tillhörande "själ" måste upplevas!I övrigt rekommenderar jag starkt östra Bosnien. Där är naturen till stora delar oförstörd och oexploaterad. Rafting på floden Drina är en upplevelse i sig. Perucacsjön, urskogen Perucica och tidigare nämnda Visegradbron är exempel på attraktiviteter i östra Bosnien.


Visegrad: Fan vad najs, det är ju lite den känslan jag letar efter. Hur är det att bada i Drina föresten? Går det? Är den lika kall som Neretva, är strömmarna starka?

Zenica: Antar att staden på det sättet påminner mycket om Tuzla med det gråa diset som kolkraftverket släpper ut. Skulle vara najs att se zmajevi spela där nån gång. Får boka biljetter snart...

Aha, så det finns inte mer att se än bron i Mostar och tillhörande delar? Lite trist... Aja, jag har i alla fall alltid varit svag för Neretva (så vacker och så grön). Bara att åka på vägen längst floden är en upplevelse i sig. Och värmen, jofan, den känner man igen. Köpte ett par päron när vi åkte genom Mostar en gång, och de var såpass varma att de kändes som att de hade kokats. xD

Trebinje: Låter fan riktigt sweet. Blev sugen nu, har ju bara varit på genomfart (när man skulle till Montenegro) och han inte uppleva så mycket. Märkte verkligen varför staden fått ryktet ifrån.

Tuzla är en trevlig stad med trevliga människor (hatet som finns i andra bosniska städer finns nästan inte här). Dock skitig och smutsig, men det får man ta!

Bihac är jag extra taggad på att få besöka. Hört mycket gott om den staden. Hur är en typisk bosnisk stad? Är Prijedor typ som Tuzla eller?

Din beskrivning att Banja Luka låter väldigt lovande. Bosniska brudar är i överlag fina, men om de finaste finns i Banja Luka så måste dem vara riktigt jävla heta. Hört mycket gott om banjalucke cevape, är de i klass med travnicke? Dem var riktigt jävla goda. I övrigt ska det bli riktigt spännande att besöka Bosniens näst största stad!

Sarajevo är ju såklart ett måste. Länge velat besöka den staden. Funderar faktiskt även på att dra på gudstjänst i den gamla kända katolska kyrkan med när jag väl genomför roadtripen.

Låter väldigt intressant. Är en sucker för sånt där. Får väl stanna upp och beundra naturen där lite grann, om man ändå svänger förbi Visegrad.

Tack för att du tog dig tid och skriva dessa rader!