2011-11-07, 00:39
Drozd
Ursprungligen postat av JeanLuc
Drozd och jag är överens men jag ska ändå vara snäppet mer optimistisk. Eftersom Neapel är en riktigt vacker storstad med fantastiskt läge och perfekt klimat finns det potential. Fast då krävs att hela staden rustas upp, så att man ser att de vackra gamla byggnader är vackra, och inte fallfärdiga. De delar av staden som är rikare, som Chiaia och Vomero, är riktigt fina. Fast resten av staden sitter fast i Camorrans grepp och innan de kommer ut ur den kommer staden aldrig att bli det nya Barcelona. Och hur fan de ska komma ur det greppet ser inte jag.


Vomero är finfint, även Posillipo har fina vyer över stan! I Vomero ligger turistklassikern Castello SantŽElmo med bra utsikt över stan.

Ett insidertips till JeanLuc är Villa Floridiana som enligt mig har den allra bästa utsikten över Neapelbukten.

Sophämtningen, eller snarare frånvaron av densamma, är ett komplext problem. Camorran investerar sina knarkpengar i diverse företag (mest byggföretag), men även i sophämtningsbranschen. Tidigare har man lagt soporna på deponier ikring stan samt brännt skräpet i en numera stängd anläggning (vars namn jag glömt). Man hade storstilade planer på sopproblemets lösning med den nya sopförbränningsanläggningen i Acerra. Denna har dock (så vitt jag vet) ännu inte tagits i drift ännu pga lokala protester. Camorra+dysfunktionell lokalpolitik i destruktiv kombination. Pga detta drunknar stan i sopor!

Camorran har dessutom gjort big business av att "ta hand om" toxiskt industriavfall genom att bränna det eller gräva ned det. Följden av detta är ett grundvatten som är dioxinförgiftat. Kan rekommendera Roberto Savianos bok "Gomorra" i ämnet!

Det kommer hursomhelst en massa turister till Neapel som vill besöka Vesuvius, Pompeji, Capri, Sorrento och Positano. De flesta verkar vara rika amerikanska och tyska kryssningsfartygsturister. Innan Neapel har löst sina sop-, trafik-, kriminalitets och slum-problem lär dock stan knappast bli något nytt Barcelona!