2012-07-17, 16:01
jsuvod
Kan hjälpa till med Ecuador. Flyg till Quito eller ta er dit på nåt sätt, går även buss från Colombia. Backpacker trailen med buss över anderna. Boende och mat är generellt mycket billigare i bergen. Hotell mellan 5 - 10USD /natt o person, frukost 2 - 3 USD, lunch/middag mellan 5 -10 USD. Öl är billigt, 75cent på rest, vin är relativt dyrt över 20USD för en flaska chilenskt på rest.

Några tips på stopp:
Baños: varma källor, vulkanspotting, hike. Åkte själv taxi en halv dag o chauffören var guide o han ville ha 25USD men han fick 40USD.
RioBamba: Enda fungerande järnvägen finns här, åk tåg längs raviner i Anderna sittande på taket o bli utskrattad av lokalbefolkning för att det är så d-la kallt :-)
Cuenca: Trevlig stad i Anderna
IngaPirca: Lämning från Inka tiden, guide finns
Chordeleg: Lustig liten by med en massa juvelerar affärer som säljer silver/guld från gruvor i närheten
Guayaquil: Största staden i landet och utgångspunkt för resa till Galapagos. Stor bussterminal med bussresor i princip överallt o väldigt billigt.

I bergen är det behaglig temp, lite kallt på nätterna men det är inga problem. Man bör undvika bergen under regnperioden då det är mycket jordskred (December - April). Brottslighet existerar i princip inte i Anderna utan det är först när man kommer ned till kusten som man kan bli rånad så se alltid till att ha några dollarsedlar o dela ut när dom viftar med pistolerna o resten gömt. Ta inte lokalbussen i Guayaquil, åk alltid taxi. Taxi resa på 20min ca 5USD i gamla Lada bilar, bara det en upplevelse.

4 dagar Galapagos kostade sist jag kollade för 3 år sedan ca 1000USD och det lär inte ha blivit billigare.