2012-08-08, 03:06
Ryssi-Jussi
Ursprungligen postat av Cliffak
Kan försöka förtydliga(?) i den mån jag minns något av flygtekniken:

Lyftkraften uppstår när det bildas en tryckskillnad mellan ovan- och undersidan på vingen. I och med att trycket på ovansidan blir lägre "sugs" planet upp i luften.


Precis, på grund av välvningen på vingen så uppstår en tryckskillnad som i sin tur skapar lyftkraft. Men Bernoullis ekvation förklarar ju bara halva sanningen, hur skulle då flygplan kunna flyga inverterat?. Den främsta anledning till varför ett flygplan flyger kan förklaras med Newtons 2:a och 3:e lag. Enkelt sätt, luft som passerar intill vingen länkas neråt på grund av vingens anfallsvinkel. Den avlänkade luften ger en lika stor kraft i motsatt riktning(lyftkraften). Hur mycket lyftkraft som skapas av den avlänkade luften fås av Newton 2:a lag, F=ma.

Ursprungligen postat av Cliffak

Nu minns jag inte vad som händer vid bankning, men jag misstänker att den låga farten är en större bov i dramat, i synnerhet om man börjar krypa ner mot stallfart i svängen.


Lyftkraften är vinkelrät mot vingytan sett bakifrån flygplanet, när flygplanet bankar så blir den uppåtriktade lyftkraftskomposanten mindre. För att behålla höjden måste piloten ta ut mer luftkraft genom att öka anfallsvinkel alternativt öka hastigheten. Vingen stallar först då den uppnår sin kritiska anfallsvinkel. Hastigheten i en brant sväng minskar vilket ökar risken för att hamna i stall. Hastighetsminskningen beror på att motståndet som uppkommer i samband med att man tar ut lyftkraft ökar.