2006-03-18, 13:14
Bagronk
Jag åkte sommaren 05, fast åt andra hållet. Peking - Ulan - Moskva.

I Ryssland kan man kolla nuffrorna på tåget. Desto lägre desto snabbare. Vi åkte tåget Baikal mellan Irkutsk och Moskva på tre dagar. Det var fräscht som f-n. Ett av de finare tågen som traffikerar den linjen tydligen. Så mitt första tips är att kolla upp vilket tåg ni ska åka med, eftersom det är klasskillnader på dem.

Sen, lås dörrjäveln till kupén ordentligt på natten. Helst bör ni vara fyra pers som åker så ni tar upp en hel kupé. I alla fall om man inte vill umgås med fulla mongoler och gud vet vad. Vi använde ett bälte att knyta fast dörren på natten. Alla möjliga jävla poliser/folk som låtsades vara poliser som strök omkring i korridoren. Värt att poängtera var att det inte hände något, men det var stundtals inte så kul att visa sitt pass för en beväpnad snubbe i t-shirt o jeans

Ta med våtservetter att tvätta händerna med. Handduk också. Å dasspapper. Mat är ingen större fara, man kan få tag på det mesta på stationerna längs vägen. Restaurangvagnen var ingen hit o de gjorde sitt bästa för att blåsa oss.

När ni pratar med poliser och sånt, var vänlig men ge inte efter för mycket för snabbt. Låtsas som om ni har total kontroll över situationen även om allting känns kaotiskt. Det är enklare att ge räddhågsna typer böter för ingenting än några som ser lite mer världsvana ut.

Sen vet jag inte om jag skulle rekommendera några stop i ryssland. Vi tyckte allihopa att det sög något ofantligt och längtade tillbaka till Peking Men baikalsjön och Irkutsk kan vara värt 1-2 dagar, beroende på hur tågen går. Om inte annat för att se på hur lokalbefolkningen super ihjäl sig. Och om ni ska åker ut till Baikalsjön så se för fan till att eran chaffis inte är bakis. Höll seriöst på att dö när vi åkte med vår 20-åriga guide som körde i 170 i fel fil med mötande trafik.

Ja... nu ska jag nog inte skriva så mycket mer

Men resan var cool som fan. Tufft att ha gjort. Och tåget var stundtals jäkligt soft. Bara cruisa, dricka öl och käka snickers å nudlar