2012-12-18, 22:48
a0rta
Här kommer ett långt inlägg som säkert kan ge dig och andra i samma situation lite tips om hur/vad biljetter man kan boka och vad man bör tänka på. Ursäkrar även för en hel del stavfel så jag skriver på en surfplatta och man känner inte tangenterna så det blir lite felslag här och där.

Biljetter släpps nornalt med 355 dagar i förväg. Antalet dagar beror dels på skattehanteringen och dels på begränsningar i de bokingssystem som är framtagna någon gång på 70/80 talet och sedan lappade för att klara dagens behov men lämnar mycket att önska. Hur som helst... 355 dagar är den längsta bokningsbara tiden och brukar kallas för 1 årsbiljetter.

Att lösa enkelbiljetter brukar bli dyrare och krångligare. Jag vet inte hur det ser ut till Australien specifikt men till tex. Brasilien säljs enkelbiljetter vanligtvis endast i businessclass och man måste ha ett medborgarskap eller ett permanent uppehållstillstånd för att få resa in i landet utan en returresa.

Vissa flygbolag och till vissa länder kan man istället lösa en biljett med öppen returresa. Det var vanligare förr och många flygbolag har helt skrotat dessa. Kolla i alla fall om den möjligheten finns.

Om inte (vilket nog är stor risk för) så blir det nog billigast att boka biljetter som är ombokningsbara och då lägga returresa så långt fram i tiden som möjligt och sedan boka om till ett annat hemresedatum när du kommit lite närmare och när biljetter då finns tillgängliga. Du måste då även kolla att/om bokningsklasser kan blandas. Tex. en ekonomiklass i lägre prisklass för 6 månader går inte alltid att boka om med hemresedatum senare än just 6 månader utan man måste då uppgradera sin biljett i efterhand vilket ofta kostar mer än att lösa en biljett i den bokningsklass som går att använda för resor 6 - 12 månader redan från start.

Detta är inget du själv behöver tänka på om du löser biljetterna via en resebyrå men de måste då redan från start veta om dina intentioner så att du sedan i efterhand inte står där med en massa merkostnader som du inte har räknat med.

Att boka om en biljett brukar kosta 100Euro/100USD beroende på flygbolag.

Skicka din förfrågan i mail till ett par resebyråer, specificera noga vad du vill ha och att du kan tänka dig att vid senare datum ändra i din biljett så att du får ett år i Australien så köper du sedan från den som kan ge dig bäst pris.

Ett annat alternativ är att ha is i magen och vänta. De biljetter som gäller från 6-12 månader brukar sällan gå åt förrän i stort sett allt annat på flighterna är slutsålda då de kostar lire mer.

Kolla även vad det kostar i jämförelse att lösa billigast tänkbara ekonomiklassbiljett för utresan och sedan skita i returresan och istället lösa en ny ToR biljett i ekonomiklass när du ska resa hem. Oftast måste du då köpa returbiljetten av en aktör på destinationen då avtalen begränsar försäljning utan för sin egna marknad (resebyrå i Sverige kan oftast sälja resor med avgångar från Sverige, Norge och Danmark men inte från andra regioner på avtalspriser) vilket ju resebyråerna inte talar om utan väljer då publika/ej avtals priser som alla har tillgång till i bokningssystemen, vilket även blir bra mycket dyrare. Om ekonomiklass blir billigare än enkelbiljetter till Australien ska jag låta vara osagt men till Brasilien och många andra länder är det en markant skillnad och två ekonomiklass är billigare än en enväg.

...som kurriosa för den som orkar intressera sig så funkar biljettklassificeringen som följande... Ett visst antal biljetter släpps i den billigaste ekonomiklassen. Der brukar röra sig om ett 40-50 tal. När de är slutsålda så måste man gå upp en klass som då är något dyrare. Det är fortfarande ekonomiklass och samma stolar på flighterna men till ett högre pris. Och när de är sålda måste man gå upp en klass till. Så håller man på tills alla ekonomiklassbiljetter som gäller för 3 dagar - 3 månader. När de klasserna är helt slut så ger man sig på att boka dyrare biljetter som gäller från 3 månader till 6 månader och lika så där har högre priser efter ett visst antal sålda biljetter. När alla i de än gruppen är slutsålda har man 6 månader - 1 års biljetterna kvar som är ännu dyrare.

1st class och businessklass är helt separerade och i regel de dyraste och många flygbolag säljer endast enkelvägsbiljetter i dessa klasser. Man tjänar oftast på att istället ta den billigaste ekonomiklassen och sedan inte använda returresan framför att lösa enkelvägsbiljetter.

Om man bokar en biljett i en klass som tex gäller för 3 dagar - 3 månader men vill ändra sin biljett till att gälla för returresa för datum efter dessa 3 månader så måste man oftast dels uppgradera biljetterna i efterhand till den biljettyp som medger 3-6 månader. Det kostar en del och så tar många flygbolag ut en ändringsavgift för ändring av både utrese och inresebiljetten. Man blir då tvungen att betala 2 ändringsavgifter om 100Euro/100USD vardera.

Alltså betydligt mer än om man tänkt till och bokat korrekt från början. Notera att jag säger merparten av flygbolag då jag inte har koll på alla där ute och det kan välan tänkas att det finns något bolag som går mot strömmen och inte vill tjäna pengar som alla övriga ツ


Det är jättekonkurrens mellan resebyråer och bonusen/marginalerna på flygbiljetterna är små och inget som man gör någon större vinst på. Boka gärna något annat som du ändå kan tänkas behöva. Typ hotellrum för några nätter vid ankomst så slipper du jaga boende direkt när du landat. Det gör även att du blir mer intressant för resebyråerna då de kan tjäna en liten slant på dig. Pruta, pruta, pruta... Konkurrensen får många aktörer att vända ut och in på dem själva för att få kunder. Att enbart sälja en flygbiljett tjänar man inte pengar på och man brukar då salta rejält för att slippa kunden. Lägger man på ett hotell för några nätter är läget annorlunda och man kan få ner priset.

Att boka direkt via flygbolagen för reguljärflyg brukar inte bli billigare då resebyråerna får en bonus på priset och då flygbolagen inte klarar av att hålla den administrationen som behövs för att täcka upp i samtliga länder. Man tjänar i regel inget på att jaga priser direkt via flygbolagen men kan pruta ner bonusen hos resebyråerna om man lägger till något annat på destinationen som man ändå behöver. Tex en transport, några hotellnätter etc.

En natts boende, transfer från flygplatsen, en guidad tur etc gör även att det blir frågan om en paketresa och då omfattas ens resa av resegarantin så.man får ersättning om tex resebyrån/flygbolag går i konkurs när man är ute på sin resa. En extra försäkring med andra ord... Och hotell brukar inte bli billigare om man bokar själv då man inte har agentpriserna. Billigare hotell kan man visserligen få men då är det enklare ruckel som knappt är värda att kallas för hotell.

Betala alltid resan med Visakort eller via banköverföring där man har sitt viasakort i de fall man då får Visas avbeställningsskydd. Via Nordea funkar det så att om man bara har ett visakort knytet till sitt konto så räknas det som att man betalt med visa för resor även om det i realiteten bara var en vanlig konto till konto överföring. Hur det ser ut hos andra banker ska jag låta vara osagt. Man ska även se till att åtminstone en betalning är om minst 80% av biljettens totala pris för att få avbeställningsskyddet. Många som delbetalar går därmed miste om detta och bör då lösa ett externt avbeställningsskydd via resebyrån.

Med avbeställningsskydd slipper man boka dyrare biljetter som medger avbestälning alternativt lösa externa försäkringar för onödiga pengar. Även hemförsäkringar har ofta avbeställningsskydd. ...avbeställningsskydd och reseförsäkringar ger bra pengar för resebyråerna och hos många verkar man inte kunna överleva på sin resa utan dessa!! Men behöver man dem? Inte alltid men en reseförsäkring som gäller vid sjukdom, rån och sådana oförutsedda händelser skadar aldrig men blir oftast billigare om man löser den själv direkt via försäkringsbolaget.