2013-01-21, 11:03
bijjer
Ursprungligen postat av Mittpunkt
Igår var jag ute och flög och när vi flög på 36.000 ft så tändes lampan med att vi skulle dra på oss bältena och sen började det att skaka som jag vet inte vad. Det skakade intensivt i kanske 1-2 minuter och sen var det över.

Piloterna berättade sedan att vi flyger i motvind och att det är kraftiga luftströmmar som rör sig där vi flyger.

Min fråga är då: Är det inte piloternas uppgift och flyga runt dessa "oroliga områden" i luften istället för att flyga rakt in i dessa? Om det inte finns några plan i närheten så kan väl planet göra en sväng och svänga runt turbulensen istället? Å andra sidan kanske turbulens är vardagsmat för piloter.

En till fråga: Hur gör man som pilot vid turbulens? Flyger man bara på eller gör man något i cockpit?


Som Alessandro skrev ovan låter det som att ni hamnade i Clear air turbulence.

Normalt har man kartor där förväntad CAT plottas ut och man försöker undvika dessa områden. Det finns också tillfällen där svår turbulens är rapporterad eller förutspådd och då kan meteorologen utfärda en skarpare varning som man kan ta del av innan flygningen eller få densamma när man väl är i luften.

Det lättaste sättet att undvika den här typen av turbulens är att välja en annan flyghöjd än den planerade, men ibland kan det vara opraktiskt eller omöjligt. Om man ska ut på en långdistansflygning och det i början av flygningen är CAT rapporterad på lite lägre höjder (när man precis startat och är tunga, innan bränslet gått åt dvs) kan man bli tvungen att flyga i turbulensen under en period tills dess att flygplanet blivit lättare och klarar av att stiga till en högre höjd. Skulle man välja att stanna under turbulensen kan det t.ex. medföra att bränsleförbrukningen blir för hög och en mellanlandning krävs för att tanka.

Handlar det om kortare perioder på 1-2 minuter, som i ditt fall , väljer man normalt att tända lampan för säkerhetsbältet och stoppa eventuell servering under perioden som man flyger igenom turbulensen. Det kan vara opraktiskt att byta flyghöjd av flera anledningar som prestanda, andra flygplan i närheten eller liknande. Detta är såvida turbulensen inte är rapporterad som svår, utan som lätt eller måttlig.

Så länge turbulensen håller sig någotsånär i schack, passagerare sitter fastspända och kabinpersonalen har förberett kabinen, är det ofarligt att flyga genom lätt eller måttlig turbulens.

Den typ av turbulens som man alltid undviker är den som är i samband med åskoväder. Här är risken för svår turbulens överhängande och det finns också andra väderfenomen som isbildning och blixtnedslag som man inte vill utsätta flygplanet för. För att kunna undvika dessa är flygplanen utrustade med en väderradar. Det kan visserligen innebära att man måste flyga längre än planerat och skulle man ha otur kan man tvingas flyga mycket längre än planerat och förbruka för mycket bränsle för att kunna ta sig till destinationen utan att behöva mellanlanda. Detta är dock mycket ovanligt då åskoväder normalt inte har samma stora horisontella utsträckning som CAT kan ha.

Turbulens är någonting som är normalt och inga större förberedelser krävs för piloterna. Förväntas det lite svårare turbulens ser man till att spänna fast sig ordentligt, plocka undan lösa föremål och förstås meddela kabinen.