2013-02-14, 14:44
Indiglo
Nej han kommer inte få några problem öht på den nivån som du skriver det. Folk kommer att försöka snacka koreanska med honom och när de inser att han är kines så kommer folk generellt ta det på ett ytterst neutralt sätt. Precis som i Japan så blir utlänningar, oavsett nationalitet här bemötta med respekt, och även att diskriminering må vara allmänt förekommande så är den inte direkt öppen och som student så kommer han inte direkt att märka speciellt mycket förutom att någon eventuellt kanske kommer att försöka ignorera honom.

Detta förutsatt att han åker till Seoul. I vissa regioner är de värre och i synnerhet i sydöstra delen utav landet så är folk väldigt konservativa och även om de inte har något emot utlänningar så vill de ofta inte ha någon kontakt med någon annan än sina vänner (även många inflyttade koreaner från övriga regioner brukar ha svårt att komma in i umgängen här nere).

Vill han undvika konfrontation (verbalt) så är det bara att säga att han är kines då de kommer att fråga om han antingen är kines eller japan. Eventuellt så kommer de fråga om han är mongol, då många koreaner och mongoler ser exakt likadana ut, hehe. Vad han däremot inte ska säga är att han är svensk från Kina eller liknande, för då kommer folk inte att fatta och egentligen är det ingen stor grej, men ändå något att tänka på om man vill undvika utdragna konversationer som ändå inte genererar ett skit.

Det bästa han kan göra är att lära sig några koreanska fraser, det uppskattas alltid. Lär han sig säga att han är student så kommer han dessutom att behandlas bättre än om han skulle säga att han är i Korea för att arbeta. Det finns mycket fördomar gentemot kinesiska arbetare som kommer hit och begår brott, även om de flesta fallen bygger på rena fördomar, vilka i stort sett aldrig resulterar i mer än att någon kollar snett på personen och försöker undvika den.

Hoppas han får en trevlig vistelse, och givetvis kan han vara lugn. Sydkorea är ett civiliserat samhälle, om än lite mer ruggat i kanterna, än Japan.