2013-02-21, 12:47
Lellemuren
Jag har inte själv gjort en sån resa som du planerar, men har varit i Peru tre gånger (min man är peruan). Har varit i MP en gång, i mars, och då ösregnade det. Högsäsong är juni-augusti, med högtiden Inti Raymi den 24 juni uppe i Sacsajhuaman, och då är det MYCKET turister där. Peruanerna kring Cuzco är mycket "på" och drar i dig som turist, de har aphöga priser på ALLT, så pruta stenhårt. Sällan pratar de engelska, så kan du spanska är det en fördel. Att kunna ryta ifrån på spanska är rätt bra...
Som ovanstående skrev är Peru mer än bara Machu Picchu, som visserligen är helt breath taking, och Aguas Calientes som ligger precis nedanför, men åk till Piura i norra Peru för att njuta av fantastiskt strandliv och god mat, åk till Ayacucho för att få se riktigt bergsliv och andinska traditioner, om du har kraften, åk till Puno (ca 4000 m ö h) och Titicaca. Lima har jag en kärlekshistoria med, jag bara älskar Lima. Finns mycket att se där också; Parque del amor, Larcomar, de "fina" cityområdena, om du vågar-de riktigt farliga slumområdena (fast inte ens peruanerna går dit om de inte bor där, så det är inget att rekommendera om man inte är trött på livet eller så, eller Gamarra för shopping (farligt område om du går över fel gata, men även de riktigt rika handlar där). I södra Lima finns ruinerna Pachacamac, fint att gå runt och titta på, och även en helt okej strand; Playa San Pedro.
Chiclayo vill jag åka till, och se på graven efter Señor Sipán, Trujillo för att begrunda Chan Chan, om du är intresserad av arkeologi vill säga.

Det finns som sagt mycket att se. Och det finns bra bussföretag, och mindre bra, som har trötta och berusade förare som kör över stupen lite då och då, så satsa på att leta upp såna hemifrån och kolla upp dem, istället för att göra det på plats. Annars är LAN Chile rätt så billiga med inrikesflygen. Men som sagt, så fort du kliver av planet kommer de börja dra i dig, så det kan vara bra att åtminstone ha en grovt dragen plan för var du ska och vad du ska göra. Bara att ta sig utanför flygplatsen för att ta en taxi kan spara dig åtskilliga kronor...Vi hustlar rejält med priserna, maken som visserligen är peruan, men även jag som gringa kan ta ner dem. Från flygplatsen in till stan ska det egentligen inte kosta mer än 20 soles (ca 50 spänn), men de tar gärna 50 dollar för den trippen.

Fråga på om du vill veta mer!