2013-02-21, 15:34
Kyllingen
Ursprungligen postat av Gordela
Tjena, tänkte eventuellt åka till Gambia i år. Tänkte satsa på att ha runt 5k i fickpengar vilket motsvarar ungefär 27k dalasi vad jag förstått det som ? Hur långt kommer man på det om man käkar på restaurang varje dag i 1 vecka. Vad kostar ett restaurangbesök, en måltid? Ungefär?

Om en dricka kostar 25 kronor i Sverige, kostar den då typ 250 dalasi? Eller är kronan mer värd och allt är billigare i Gambia?Vi är ett ungt par som reste till Gambia i januari 2012. Vädret var helt fantastiskt (ca 35 grader varje dag)

Skulle vilja åka till Gambia igen och skulle säkert välja samma hotell, Kombo beach hotel. Jättebra service, de serverar vid både restaurang, pool och strand. Maten var inte den bästa men funkar som vanlig lunch. Hotellet ligger precis vid stranden där man får gratis strandstolar med madrasser på som hotellpersonalen hämtar åt en.

Senegambia är området med alla restauranger och klubbar. Man kan gå längst stranden eller längst vägen och det gick också bra men de kör som dårar. De har gröna turisttaxis utanför hotellet som kör en till senegambia väntar 2 timmar och kör sen hem er igen för 400 dalasis (100 kr). Lokaltaxis (de gula) kostar kanske 200 dalasis fram och tillbaka.

Restauranger jag rekommenderar:
The Green Mamba som ligger i senegambia, ägs av en svensk. Riktigt bra mat där man får sitta på sin egna hemliga plats. Vi fick sitta under en hydda med levande ljus, jättemysigt och prisvärt!

Love 2, lite dyrare mat än på andra ställen (med dyrt menar jag att det kostar ca 150 kr per person för en måltid), bra kött och jättebra mat.

Shopping:
Craftmarket i senegambia köpte jag nästan allt. Jag köpte skinnväskor som jag prutade ner till ca 500 dalasis (125 kr), kalahaspel, armband, silver osv. Ligger precis i början på senegambiagatan (från vägen).

Serrekunda marknad: Väldigt stor! Rekommenderar att ha en guide om man åker hit för det är som en jättestor labyrint. Då slipper man också andra säljare. Finns det mesta från flipflops till hinkar. Dock såg jag inga skinnväskor som jag letade efter.

Monkeypark:
Vi åkte till monkeypark (senegambiaområdet), det kostar 30 dalasis att gå in/person. Väldigt många apor som kommer fram, jätteroligt. Rekommenderar att åka på förmiddagen (mellan kl. 10-12)för då är aporna pigga, efter klockan 2 är solen så stark så de är trötta då. Väldigt bra om man har barn!

Växla pengar:
Om du bor på kombo rekommenderar jag att ni går direkt till vänster när ni kommer ut från hotellet och sen det första växlingskontoret på vänster sida. Ung, smal och lång kille som växlar. Utanför brukade det sitta en man i rullstol. Han gav bra växlingskurs. (fick 400 dalasis för 100 kr). Växla INTE på hotellen, det är jättedålig växlingskurs.

Obs!
Det är väldigt många försäljare, det är svårt att vara ifred utanför hotellområdet. Vi ignorerade de flesta och efter någon minut fattade de att man ville vara ifred och då lämnade de en ifred. De brukar luras och säga "It's me, from the hotel. Do you remember me?". Bara man är beredd på att det är mycket försäljare och stark nog till att strunta i det så är det inte jobbigt. På stranden vid hotell finns det vakter som håller försäljarna borta och håller koll på ens grejer. Inga försäljare inne på hotellet.

Lazy day
Åkte på utflykten Lazy Day där man fick åka båt på gambiafloden vilket var väldigt avkopplande och fint att se. Rekommenderas inte om man har småbarn för de lär bli väldigt rastlösa eftersom det finns ingenting att göra förutom att sola, läsa en god bok, dricka lite brandy osv.