2013-04-09, 13:52
pimmetje
Ursprungligen postat av Oliveira
Det är väl skillnad på belgisk nederländska och flamländska eller? I vilket fall är väl uttal inte oviktigt när man tänker åka dit? Språkfrågan har ju på flera olika sätt varit en krutdurk där nere och jag är inte säker på att alla skulle uppskatta om man sade till folk där att de pratar Nederländska.

Själv frågade jag om vägen en gång på franska. Kvinnan låtsades att hon inte förstod mig tills jag förklarade att jag inte kom från fransktalande Belgien utan från Sverige. Då svarade hon på min fråga på perfekt franska.

Mja, jo okej. Problemet är väl att du inte direkt lär dig flamländska på universitet eller så då det är standardnederländska eller möjligtvis belgisk nederländska som är språket som talas där medan flamländska snarare är "hemma-språk". Nu vet jag inte jättemycket om just Belgien tyvärr.

Ja, flamländarna har blivit väldigt förtryckta länge genom att de har blivit tvingade att prata franska i alla officiella sammanhang (t.ex. rättegång på franska trots att man egentligen pratar nederländska) så det är nog fortfarande många som är sura över det. Men nu har båda språken rättigheter så det har i alla fall ordnat sig på det sättet.

Ursprungligen postat av notna157
Flamländska/nederländska ska jag alltså satsa på som språk då. Aldrig hört talas om det faktiskt...

Menar du att du inte hört talas om nederländska? Språket som talas i Nederländerna? (Holland/holländska/Amsterdam?)