2013-06-28, 21:51
kukonya
Ursprungligen postat av IamSirius
Vilka erfarenheter har du av att besöka U-länder?

Jag har själv aldrig åkt genom just Afrika men den erfarenheten jag har ifrån andra U-länder säger mig att du kommer hamna i många obehagliga situationer. Om du t.ex stannar i någon liten by eller stad så kommer du snabbt bli helt omringad av människor som i princip lägger saker i händerna på dig och kräver att du ska betala för det (högt överpris såklart). När du sen tänker att du ska vara snäll och köpa något litet så kommer hela folkmassan att attackera dig så fort de ser att du har en peng i handen. Det är väldigt stor skillnad på att vara streetsmart i Europa och i tredje världen och om du inte har någon tidigare erfarenhet så kommer du garanterat göra misstag som leder till att situationen blir väldigt obehaglig. Själv har jag alltid haft bil så att jag snabbt har kunnat försvinna ifrån platsen. Hade jag suttit på en cykel med mycket packning så är jag ganska säker på att mitt ansikte hade varit ganska så ommöblerat idag.

Planera din resa in i minsta detalj. Du kommer cykla i stekhet hetta genom Sahara vilket på den kortaste sträckan är hela Sveriges längd + ca 80 mil. Där blir det svårt att fylla på med proviant eller få hjälp om något skulle gå fel. Du måste även hålla koll på det politiska läget i alla de länder du har tänkt att besöka och se till att välja en rutt som är så säker som möjligt. Nu när jag kollar på kartan så har jag dock svårt att hitta en säker väg. Om du har tänkt att komma ifrån väst Afrika så måste du ju nästan passera genom Kongo-Kinshasa vilket anses vara ett av de våldtäktstätaste länderna i världen. Upp till ~40% av kvinnorna har blivit våldtagna.

Om jag skulle göra den här resan så skulle jag åka ner till Grekland eller Turkiet, ta en båt till Egypten och följa Nilen så som de gamla upptäcktsresande gjorde. Sen skulle jag sikta på Etiopien för att få uppleva mänsklighetens vagga. Där efter skulle jag ta mig vidare nedåt genom Rift Valley och fortsätta till Sydafrika. Men självklart så skulle jag ju aldrig genomföra den här resan i verkligheten då jag inte har lust att bli skjuten av en barnsoldat från Sudans gerillor.

Kolla på den här kartan över de länder som UD avråder dig från att resa till: http://www.regeringen.se/sb/d/3436 Man behöver bara titta på den i en halv sekund för att förstå att en cykelsemester i Afrika består av fel typ av spänning.

Är lite sur på mig själv över att jag skrev det här inlägget då jag tycker om att du har ambitioner. Låt dig inte avskräckas allt för mycket men se även till att du faktiskt vet vad du ger dig in på.

Det är totalt felaktigt i de många länder i Afrika jag rest i. Vad som däremot är korrekt är att TS kommer att bli mottagen med öppna armar på många håll. Hon kommer att bjudas på mat och logi i byar hon passerar. Osv. De problem hon främst kan tänkas stöta på är myndighetspersoner.