Ursprungligen postat av Arbetarbroder
Jag är oerhört flygrädd, varje gång jag bokat en flygresa för semester så kommer samma form av ångest krypandes och när de blir närmare avgång så ångrar jag mig helt. Är det bara inom Europa tar jag hellre buss, bil eller tåg. och vid längre sträckor när jag måste flyga är det viktigt med få mellanlandningar eftersom de är absolut värst.
När jag väl kommit in i gaten och sätter mig ner och väntar på släppas ombord på planet så kollar jag mig omkring och det jag ser då är vilka människor jag kommer dö tillsammans med. Tanken kommer automatiskt..
Nu handlar det inte om att beskriva sin flygrädsla utan frågor, och jag har en som jag tänkt på länge.
När har ni piloter, eller annan personal ombord på flyget, upplevt rädsla?
Kan ta en situation när jag efter en mellanlandning i Amsterdam flög vidare mot Kastrup. Allt gick bra över Nordsjön och in över Danmark började planet gå ner då Köpenhamn närmade sig.
Ju närmare landningen på Kastrup vi kommer dessto mer känner man hur det blåser och jag har svårt att beskriva det men det kändes ungefär som att jag, eller någon helt oerfaren människa hade satt sig och styrt ett flygplan.
Det berodde givetvis på att det blåste så kraftigt att planet påverkades av det. Men så ostabilt som planet var pga. något så normalt som kratiga vindar visar ju hur enkelt de måste vara att allt går åt helvete?
Just denna landningen gjorde att tjejen som var med mig och alltid innan tyckt jag var fånig till och med erkände att hon var rädd, och det var nog ingen i planet som inte kände nån form av skräck.
Det krävdes några försök innan planet tillslut lyckades landa på Kastrup. Vilket jag aldrig trodde att det skulle gå.
Jag beskriver inte situationen så bra här nu kanske, men visst fan måste även en pilot vara rädd i en sådan situation?
Nu är jag inte pilot, men som flygledare har jag sett hundratals landningar i sidvind. Alltifrån små propellerplan till ankomster som flugit 8-9 timmar över atlanten.
Man är mer på alerten i sidvind, vi är mer proaktiva med konstanta vindcheckar än vad vi är i lugnare stabil vind. Vi tar ofta också ut lite mer marginaler då det ger piloterna mer frihet i hur man kan sköta flygplanet. På vanliga dagar har vi behov av väldigt specifika profiler med både höjd och fart, då det är vad vi använder för att optimera flygplatsens kapacitet. I jobbiga vindar går det långsammare att men det är alltid säkerheten först som gäller inom flyget så det är något man måste leva med.
Jag har sett många piloter dra på när man inte är helt nöjd med sin inflygning, men jag har också sett många piloter göra ett tillsynes mycket bra jobb i tuffa förhållanden. Men ett pådrag i sig behöver inte betyda särskilt mycket. Är man inte helt nöjd med att allt är säkert så är det säkrare att dra på och ge sig upp i luften igen. Det är dessutom en standardprocedur, något som för många passagerare är svårt att förstå men på en större flygplats har du flera go arounds per vecka i snitt. Som pax upplever du dom extremt sällan, jag flyger ganska mycket privat och har vart med om en go around dom senaste åren på kanske ett 50-tal sträckor som pax.
Som flygledare ser jag dom dock regelbundet, så sent som igår skickade jag faktiskt runt en pilot då jag inte var 100% nöjd med hur situationen såg ut. Som sagt, det är säkrare att stiga upp igen, flygplan är gjorda för att flyga även i hårt väder, och även om det känns obehagligt så är det vad dom är gjorda för. Precis som ett fartyg är byggt för att tåla hårt väder är ett flygplan byggt för att klara av betydligt värre turbulens och vind än du normalt någonsin kommer att utsätta det för.