2014-07-17, 01:23
--JohnDoe--
Risken för att utsättas för brott på Balkan anses vara mindre än i Sverige enligt de flesta UD. Kvinnosynen skiljer sig inte nämnvärt från den svenska. Det enda som är riktigt farligt där nere är trafiken. Bosnien, Montenegro, Dalmatien, norra Albanien och delar av Serbien är väldigt bergiga. Vägarna är smala och oftast riktigt dåliga. Sen kör många som idioter också. Kroatiens nya motorvägar är bland de bästa i Europa (och otrafikerade p.g.a vägtullar), men man måste ändå akta sig för förarna. Den här varningen är allvarligt menad, trafikolyckor ligger ganska högt upp i listan på vanliga dödsorsaker där nere. Ta det lugnt i trafiken, kör bara när ni är utvilade och fokuserade och räkna med att resor kan ta betydligt längre tid än man planerat.

Trafikpoliserna på Balkan är en turistattraktion i sig. De kan stoppa dig bara för att de har tråkigt eller för att dra något skämt som de kommit på. De är alla kring 2 meter långa men har ändå alltid för stora uniformer. De har också imponerande ölmagar och de största och mest fyrkantiga huvudena du någonsin sett. De verkar ha blivit mer professionella på senare år, på gott och ont.

Ska du till Bosnien så borde du utan tvekan se Sarajevo. Mixen av ottomansk, österrikisk, kommunistisk och modern arkitektur uppskattas av många. Staden har en väldigt rik historia och oändligt många historier att berätta. Mostar och närliggande Pocitelj och Blagaj är också något man måste se om man är i Bosnien. Landskapet längs floden Neretva är otroligt vackert. Sen hade jag personligen fortsatt till Dubrovnik även om jag inte var särskilt intresserad av sol och bad. Det är en väldigt intressant plats trots att det är en turistfälla. Sen kan det vara skönt med lite seafood efter de enorma mängderna kött och kolhydrater som man vräker i sig i inlandet.

Håll också utkik efter nationalparker längs er planerade rutt. Många av dem erbjuder helt unik natur. Rafting, hästridning och fiske brukar det finnas möjlighet till lite överallt.