2014-08-23, 19:48
AngerManagement
Jag har åkt tåg i Ryssland ett par gånger, men aldrig till eller från Murmansk. Jag kollade upp priser och såg att en kupébiljett för hela sträckan kostar ca 5000-6000 rubel, eller 4000 om tåget är gammalt och håller lägre standard. I det billigare tåget finns det troligen ett enda eluttag i hela vagnen och det är i konduktörens kupé. Toaletten har ett hål i botten så att man kan studera rälsen medan man uträttar sina behov och därför tillåts man inte använda dessa utrymmen när man passerar större samhällen. Och jag skojar inte när jag säger att dessa toaletter blir vidriga efter något dygn. Verkligen inget för den kräsmagade.

De dyrare tågen har fler eluttag och fräschare komposttoaletter. Gemensamt för samtliga tåg är att det kommer vara något stelt att dela en kupé i 36 timmar med fyra sovjetryska herrar, varav minst en sannolikt har ganska grava alkoholproblem. Det är visserligen inte tillåtet att dricka vodka ombord, men den kvinnliga konduktören lär inte göra mycket för att stoppa någon.

Det finns en restaurangvagn ombord där man kan handla en del, men de flesta ryssar har med sig egen mat i form av mackor, kokta ägg, frukt och kakor. I din kupé finns kokande vatten och konduktören säljer kaffe och te nästan gratis. Tågen gör även 20-30 minuter långa stopp vid vissa stationer så det finns gott om tid att handla i någon butik vid stationen, eller från någon av de äldre kvinnor som säljer sina hembakade piroger eller nyplockade bär. Kanske inte i maj, dock.

Sammanfattningsvis har du ett spännande äventyr framför dig. Det kanske inte är en resa man vill göra varje vår, men det kul att ha testat en gång i alla fall. Glöm inte att ta med en bok, då det kan vara svårt att ladda laptopen på tågen och att hitta engelska böcker/tidningar ens på tågstationen i Moskva.