2014-09-29, 20:55
Le Grand Maître
Ursprungligen postat av DrSvenne
Hmm Ade Adepitans dokumentär om polio vaccinering i Afrika, Nigeria, Kunskapskanalen, "Mot Polio till varje pris" en rätt så hård verklighet. Tex Boko Haram terroriserar alla sjukvårdsinsatser som sker i deras område. Obegripligt korkat, men Shekau är ju inte precis den vassaste kniven i lådan, han tror bla att Jorden är platt och att all västerländsk medicin är "witchcraft".

Sen "Konsten att överleva" av en fransk filmare, Kunskapskanalen en del avsnitt om Angola mfl länder.

Sen finns det dokumentärer om Afrikas albinos, dvs negrer som inte har något hudpigment, de är vita i skinnet. Kunskapskanalen, Tyvärr så är det så att häxdoktorer där tror att albinos är extra magiska, och mördar dem med jämna mellanrum för att med likdelarna koka ihop häxbrygder, användes som häx-medicin.

Sen finns det Ross Kemps doku-filmer om bla våldet i Sydafrika, Nigeria, Sierra Leone mfl, kanal 10. Ross Kemp gör bra filmer om gäng-kriminalitet mm, Afrika-avsnittet är inriktat mot det

Men även om de häx-bränningar som händer då o då där.

Sen finns det serien "Megacities", med ett avsnitt om Lagos, Nigeria, helt otroligt sanslös slum, nästan värre än Mumbai (och jag har sett slummen i Mumbai med egna ögon).

Flera dokumentärer finns om könsstympning (Kunskapskanalen mfl), en del vedervärdiga såna.

Men det är ju emot PK-maffian här i Sverige att överhuvudtaget diskutera sådant, rasistkortet dyker upp som en joker direkt, "end of discussion".... Lättast om de kan vinkla det till att det är USAs o Israels o Kolonialismens o "Vita mannens" o Klimatets fel ?

Ang kolonialismen så kom ihåg att sedan 1970-talet negrerna hanterat sina machetes, pilbågar o AK47-or själva utan inblandning från vita. Det vore väl konstigt om de inte lärt sig något av det under tiden, men det är som det är, det är stamkrig där då och då. Och främjat en våldskultur etc.

Det finns ju även mera positiva dokumentärer, tex "Konsten att överleva", och en del stam-dokumentärer som är väldigt bra, men de jag glömt vad de heter.

En annan om illegal noshörnings-jakt, de jagar tjuvjägare, rätt intressant. Ibland så flyttar de också på noshörningar, ganska komplex operation, mycket logistik.

Just tjuvjakten, och antitjuvjakt, i Afrika är intressant. Jag har bara sett något litet om det förvisso, men jag hade gärna tagit emot tips på fler dokumentärer etc som handlade om det. Antingen i sin helhet eller om det bara är en del av ett program/film.

Om albinos finns det en del, inte alltid så negativt som du vill göra det till. Tex Vice hade med en albino i ett program om modeuppvisningar i Nigeria/Lagos. Där hade en albino en ganska framskjuten position.
Men, visst, jag vet att både albinos och pygméer inte alltid blir betraktade på bästa sätt.

Om pygméer finns det på kunskapsbanken, och någon ingående längre doku på youtube.

Det jag hade velat se om pygméer hade emellertid varit en lite mindre "objektiv/antropologisk" skildring, och mer i form av vanliga besök. Typ reseskildringar där pygméer råkar finnas med

Samma med "San-folket" i Sydafrika, dvs Bushmän. Bortsett från "Gudarna måste vara tokiga", finns det några bra skildringar?

Jag tycker inte du ger en bra analys på det efterkolniala Afrika däremot. Särskilt inte att du väljer att se afrikaner som så självbestämmande. Att allt är deras eget fel. Det är inte riktigt sant.
Den dokun jag rekommenderade ovan borde du titta på, den handlade om just det problemet - med intressanta jämförelser till den sk "Afrika-bilden" vi länge haft. Dvs "Mörka Afrika". Myten om det.
Wilderness Explored: Congo
https://www.youtube.com/watch?v=rnGrnI1TCzQ

Som den visar så är det Mörka Afrika en konsekvens av det västerländska inflytandet, och själva mörkret stod egentligen kolonisatörerna för.

Du kanske läst/sett Jared Diamonds fantastiska Guns, Germs and Steel? Där visas på ett upplysande sätt hur civiliserat - och alltså organiserat - även det subsahariska Afrika faktiskt var. Innan kolonisatörerna härska-och-söndra-strategi.

Men en civilisation i enlighet med de förutsättningar som fanns där. Tänk tex Great Zimbabwe (det mest kända exemplet, men det finns överraskande många) och Zulu-krigarna. Bantufolket gav ju södra Afrika den samhällsbärande infrastrukturen.
Men allt det förstördes av kolonialmakterna. Det mörker vi ser i Afrika är mycket beroende av just det. Först bröts all traditionell infrastruktur upp, och alla maktpositioner övertogs av väst. Sen lämnade man över direkt till diktatorer och konkurrerande krigsherrar.
Dvs. alla möjligheter hade funnits för att låta tropiska och subsahariska Afrika få utveckla sig i egen takt - utan att bli så handikappade av ständiga krig (som det blivit) om Afrika aldrig blivit koloniserat.

Men vissa former av förkoloniala strukturer fanns ändå kvar ganska länge. Ett väldigt intressant exempel gavs tex i boken "En afrikan på Grönland" Där författaren beskrev en mer underjordisk infrastruktur i form av något Pyton-sällskap.

Men mycket av det mytiska Afrika, dvs den fantasibild vi gärna vill ha av det mörka Afrika, mycket är ju tyvärr antingen borta eller anses inte riktigt PK. Så Afrikaskildringar på det sättet verkar vara sällsynta.

Men oavsett vilket så vill jag gärna efterlysa just sådana, eller liknande.
I stil med "naiva västerlänningars hänförelse över det exotiska med Afrika."
Ju fler såna ni känner till, ju bättre - för mig =)

Dvs. personliga betraktelser är, enligt mig, nästan Alltid mycket bättre än de akademiskt objektiva skildringarna. För när det gäller människor så går det enligt mig inte att bara skildra objektivt. För då blir det ju ingen skillnad mot en zoologisk dokumentär. Det är liksom inte ok.