2014-10-10, 23:52
Ursprungligen postat av Cauvie


Nej, jag har aldrig varit i Ryssland men en dag ska jag dit, en tågresa i landet som du gör hade inte varit fel, men det hade vart fräckt och bila till Ryssland via Estland/Finland och göra egna stopp vid olika platser och städer som intresserar men tåg är inte helt fel heller! En liten 'roadtrip' som man säger.

Som jag trodde, alltid något att göra ett stopp i Ryssland 2:e största stad och Petrozavodsk en stad jag känner till mindre om men om tåget passerar Novgorod så ta chansen som svensk, den staden har en riklig svensk skandinavisk historia och flera element ifrån den tiden finns kvar än i dag kan jag tänka mig. Jag är också historie intresserad, i svensk historia och såväl Rysk historia som ligger djupt i mitt hjärta!

Har du kunskaper i det ryska språket om jag mår fråga? Engelskan är inte så värst levande i Ryssland som här i Väst.


Ja Ryssland är utan tvekan ett fascinerande land på många sätt. Sen att det är en plats med så mycket historia och kultur gör det inte mindre intressant. Och Novgorod kommer garanterat att få ett besök från mig. Det jag har kommit fram till när det gäller större städer längst järnvägen så är de följande. Med spårbyte i St Petersburg.
 • Moskva
 • Novgorod
 • St.Petersburg
 • Petrozavodsk
 • Belogorsk
 • Kandalaksja

 • [*] Murmansk

  Jag förstår lite ryska och kan några fraser. Men innan resan blir av så ska jag ta mig i kragen och studera språket på någon kurs. Den här resan är bara toppen på ett isberg. Det finns många ryskspråkiga länder som jag vill besöka

  Ursprungligen postat av AngerManagement
  Jag har åkt tåg i Ryssland ett par gånger, men aldrig till eller från Murmansk. Jag kollade upp priser och såg att en kupébiljett för hela sträckan kostar ca 5000-6000 rubel, eller 4000 om tåget är gammalt och håller lägre standard. I det billigare tåget finns det troligen ett enda eluttag i hela vagnen och det är i konduktörens kupé. Toaletten har ett hål i botten så att man kan studera rälsen medan man uträttar sina behov och därför tillåts man inte använda dessa utrymmen när man passerar större samhällen. Och jag skojar inte när jag säger att dessa toaletter blir vidriga efter något dygn. Verkligen inget för den kräsmagade.

  De dyrare tågen har fler eluttag och fräschare komposttoaletter. Gemensamt för samtliga tåg är att det kommer vara något stelt att dela en kupé i 36 timmar med fyra sovjetryska herrar, varav minst en sannolikt har ganska grava alkoholproblem. Det är visserligen inte tillåtet att dricka vodka ombord, men den kvinnliga konduktören lär inte göra mycket för att stoppa någon.

  Det finns en restaurangvagn ombord där man kan handla en del, men de flesta ryssar har med sig egen mat i form av mackor, kokta ägg, frukt och kakor. I din kupé finns kokande vatten och konduktören säljer kaffe och te nästan gratis. Tågen gör även 20-30 minuter långa stopp vid vissa stationer så det finns gott om tid att handla i någon butik vid stationen, eller från någon av de äldre kvinnor som säljer sina hembakade piroger eller nyplockade bär. Kanske inte i maj, dock.

  Sammanfattningsvis har du ett spännande äventyr framför dig. Det kanske inte är en resa man vill göra varje vår, men det kul att ha testat en gång i alla fall. Glöm inte att ta med en bok, då det kan vara svårt att ladda laptopen på tågen och att hitta engelska böcker/tidningar ens på tågstationen i Moskva.


  Tack för ett mycket intressant inlägg AngerManagement. I mitt fall så kommer det att bli de dyrare tågen samt att jag kommer att göra flera uppehåll på resan. Den enda sträckan som kommer att vara med nattåg är mellan Petrozavodsk upp till Kandalaksja en resa på nästan 15 timmar.

  Jag kommer att fuska lite och boka en första klasskupé för mig själv Just för att jag vill ha lite lugn och ro. Visst kanske vissa anser att man ska åka boskapstransport men jag känner att det är dumt när jag reser ensam.

  När det kommer till mat ombord så tänkte jag köpa med mig frystorkat och laga med vatten från samovaren. Men naturligtvis kommer jag att ta tillfället i akt att köpa med mig mat både från lokala butiker och från personagerna om de små gummorna skulle finnas på plats.