2015-01-07, 17:06
Ursprungligen postat av vikkipedias
- Om vi stannar +- en månad, krävs något annat än pass? Behövs visum?


Nej, ni får stanna upp till 90 dagar utan visum. Ni måste dock söka ESTA, men det blir alla godkända för typ.

Ursprungligen postat av vikkipedias
- Jag har körkort, men inte min pojkvän (än). Min prövotid är slut och jag är över 21 så jag tvivlar på att det skulle vara ett problem för mig att hyra/köra bil. Men hur är det för killen, när han har tagit sitt körkort? Måste han vänta eller något för att få köra? Typ vänta på att prövotiden ska ta slut? (Han är 25).


Hur har ni tänkt skaffa bilen? Vi körde strax under 60 dagar när vi var där, 4 personer i bilen, och vi hyrde bil för den tiden och bilhyran gick på 20 000 kr. Sen skulle brorsan, som är under 25 köra, och då tillkom 10 000 kr totalt för tiden. Så ~30 000 kronor för bilhyran blev det. Värt att ha i åtanke om ni ska hyra.

Ursprungligen postat av vikkipedias
- Vi är båda fotografer och då vill vi såklart köra till häftiga ställen där vi kan fotografera. South Dakota Badlands är ett område som helt klart lockar, och vi söker alltså efter likvärdiga (enåstående natur eller andra häftiga landmärken) platser! Och helst inte bara vanliga/typiska exempel som Mount Rushmore eller Grand Canyon.


Kolla upp nationalparkerna i USA. Finns hur många som helst.

Ursprungligen postat av vikkipedias
- Alltså det här med budgeten... Tycker att det är så himla svårt att uppskatta hur mycket pengar vi kommer att göra av med. Ingen av oss dricker (alkohol) så vi sparar säkert flera tusen där! Men med flyg, hyrbil, bensin, boende, mat, shopping och nöjen hur mycket bör vi ha? 40.000? 60.000? 100.000?


Vi brände typ 1000 spänn per person och dag, men det där är så himla olika. Vi hyrde bil och bodde längs med motell som kostade typ 100 dollar per natt, dvs 25 dollar per person och natt och sen kunde vi käka och göra vad vi ville för dom pengarna.

Ursprungligen postat av vikkipedias
- Man behöver inte direkt vaccinera sig något va?


Vi gjorde det inte i alla fall.

Ursprungligen postat av vikkipedias
- Hur är det med att t.ex tälta osv? Vet att det inte finns någon motsvarande allemansrätt men dom har ju olika parker, så på något vis måste man ju få tälta där?


Grand Canyon t.ex. kräver tillstånd, resten vet jag inte. Finns en begränsad mängd tillstånd på vissa ställen dock så ansök i tid.

Ursprungligen postat av vikkipedias
- Finns det något som man som svensk bör tänka på att göra eller inte göra? Så man inte skämmer ut sig själv, haha!


Vi hade aldrig några problem, men lämnar den frågan till nån annan. Amerikanarna är människor precis som vi, och kulturellt ligger vi väldigt nära varandra.

Ursprungligen postat av vikkipedias
- Var finns bästa och billigaste shoppingen? Jag är tokig i skor och skulle ju lätt passa på att köpa en massa Converse och sånt som amerikaner tycker är "skräp", men var hittar man bästa shoppingen? Vet att Converse har en stor butik i NYC men tänker mer mitt i landet eller på ett mindre ställe.


Att be någon peka ut billigaste shoppingen sett till en sträcka över hela landet känns lite väl svårt Passar på denna.

Ursprungligen postat av vikkipedias
- Roliga, små städer man bör se eller köra till?


Vi körde San Diego -> LA -> San Fransisco -> Las Vegas -> Colorado -> Chicago -> New York -> Miami med en herrans massa stopp. Finns hur mycket som helst att se, men det finns att läsa om våran resa på bloggen om du har tråkigt: http://www.kausti.com/usa

Ursprungligen postat av vikkipedias
- Vad kostar olika saker där (i dollar eller sek)? Typ "ett mål mat", en dricka (tänker mest ungefärliga priser). Är det mycket billigare än här i Sverige eller skiljer det bara ett par kronor?


Det mesta var billigare när vi var där. Men då låg dollarn i typ 6.50 sek om jag minns rätt.


Ursprungligen postat av vikkipedias
- Vad ska man ha för typ av hyrbil? En liten bil eller typ en stor jeep eller vad? Gissar på att bensinen ligger på runt 1$/litern så det är ju billigare än här men ändå inte superbilligt.


Bensinen var ett skämt, vi rullade 15 000 kilometer (ja, femton hundra mil) och det kostade totalt 8 000 kronor. Vi körde på en statsjeep men fick byta halvvägs, i New York, då den behövde service.