2015-04-19, 12:32
charlieay
Jag har varit där tre veckor i Januari två år i rad nu, planerar för ett tredje besök nästa år (fast då ett halvår). Har åkt dit med familj och vi har verkligen inte haft problem med att hitta aktiviteter. Jag har dock en släkting som bor där nere så det har väl bidragit en del till att man vet vad som finns att göra. Men kan tipsa om snorklingturer; man hyr då båt under en dag och tar sig ut till öar runt om phu quoc för bad, snorkling och fiske som sedan avslutas med en lunch med lite av havets alla läckerheter.

Hyra moped och ta sig runt ön som många nämner kan också vara riktigt spännande, håller verkligen inte med om att man får ön avklarad på en dag på moped, det finns gott om djungelvägar (fullbreda vägar fast av lera) som tar några timmar att köra igenom; kan nästan garantera att man får se vilda apor här då vi gjort det flertalet gånger varje gång vi åkt dessa vägar. Att hyra moped kostar för övrigt runt 55 kr per dag och drar 0,2-0,3 liter milen med ett bensinpris på 6-7kr/liter, dessa "mopeder" brukar vara 125 cc så det är väl då egentligen lätta motorcyklar. Som många nämner är vägarna dåliga på många ställen men detta byggs för fullt och det är bra mycket lättare att ta sig runt på ön i dagsläget än förra året, många asfaltsvägar har byggts sen dess.

Det finns en gokartbana några svenskar äger som jag verkligen kan garantera, sprillans gokarts och en riktigt rolig och tekniskt svår bana. Gokartsen är även snäppet vassare än de svenska gokartsen Har för mig att det kostade runt 150 kr för 15 varv, något dyrare än de flesta aktiviteter på ön men j*vlar vad kul det var. Riktigt trevligt gäng som äger banan också, kan verkligen rekommendera detta!

Nattmarknaden som någon nämnde också, det är ju inte världens bästa ställe för shopping men som sagt ett riktigt bra ställe om man vill gå och äta av havets alla läckerheter. Det finns verkligen allt här, varje resturang har mellan 10-15 akvarier med diverse fiskar/skaldjur/ormar osvosv. Men då man måste mellanlanda i tillexempel Ho chi minh innan man åker till ön så rekommenderar jag att man tar shoppingen där innan man tar sig ut till ön. Finns i distrikt 1 i Ho chi minh ett stort köpcentrum som heter behn than market, kan tipsa om att köra en heldag här innan man tar sig vidare till ön. Så ska man boka resa ner så rekommenderar jag att man tar en hotellnatt i Ho chi minh innan man drar vidare. En hotellnatt på de lite mindre hotellen går att få för runt 50-150 kr/natt och ett flyg ut till ön för 200-500kr.

För dem som vill ta dykcertifikat finns det flertalet olika team som erbjuder detta, finns väldigt fina korallrev runt öarna utanför phu quoc. Tror detta sker över några dagar då, kan ta reda på mer om någon undrar specifikt. Vattnet är vanligtvis otroligt klart och fiskar i alla dess färger överallt. Vi hade dock några dåliga dagar då vattnet var grumligt, vet inte vad detta berodde på.

Vi åkte även på en guidad tur med jeep runt om ön, en riktigt familjeaktivitet skulle jag påstå. Det var väldigt fina platser runt om ön man inte hade tagit sig till på egen hand. Men det finns risk att bli uttråkad då det kan ta någon 20-30 min i bil från ställe till ställe. Skulle nog rekommendera moped, men är man ett större sällskap eller har små barn är nog detta att föredra.

Sedan finns det som någon nämnde stora pärlodlingar på ön, det kan vara roligt att åka förbi någon av dessa men det är ju ingen heldagsaktivitet. Men att lägga någon halvtimme att lyssna lite på hur pärlfarmning går till för att sedan gå runt någon timme och kolla på pärlor kan nog vara värt det.

Det finns även en 27-hålsbana golf på ön för den golfintresserade, otroligt fin bana. Denna bana är helt ny, tror den blev klar i december. Går verkligen inte att jämföra denna bana med de svenska, det här känns onekligen som ett riktigt skrytbygge.

Det finns även ett enormt vattenland, även detta känns som ett skrytbygge. Har inte varit inne på själva anläggningen, men det ser verkligen enormt ut. Har varit på utsidan, ser ut som dem har byggt upp en mindre stad innanför inhängningen.

Finns även stränder med små träbåtar att hyra (med kapten då som kan ta en dit man vill mot rätt pris i princip. Vi gjorde detta vid gränsen mot Kambodja, åkte runt lite, tog oss till en liten öde strand för bad och snorkling, riktigt trevligt.

Kan inte påstå att det är en riktig party-ö detta men det finns verkligen större utbud än vad folk verkar påstå. Finns åtminstone 5-6 riktigt trevliga ställen att gå till. Pma om ni vill ha mer information. Kan nämna att en stor stark (riktigt kall ) brukar kosta mellan 9-15 kr.

Finns många mindre aktiviteter kvar, men tycker att dessa borde vara mer än vad man hinner med på en resa ändå. För de flesta vill ändå hinna med det underbara strandhänget ön har att erbjuda. Kan verkligen rekommendera stranden Long beach, så man får se den otroligt fina solnedgången till en riktigt kall öl.

Har ni frågor är det bara pma, finns risk att jag svarar lite segt men ett svar får ni förr eller senare