2015-08-17, 13:19
Din fråga är väldigt subjektiv. Jag har över årens lopp gjort ett 15-tal resor till Syd- och Centralamerika och under totalt ca 1.5 års resande hunnit med vartenda land, och sett allt från Tijuana och Juarez vid USAs gräns till pingviner och snö i Ushuaia. I vissa länder har jag spenderat flera månader, i andra enbart någon vecka.

Jag personligen skulle tycka 4 månader är för mycket för enbart Mexiko + Centralamerika, och för lite för Mexiko + Centralamerika + Colombia + Ecuador + Peru + Bolivia. Jag skulle kunna tänka mig ca 5 veckor i Mexiko, 2 veckor på Kuba, 5 veckor i Centralamerika och resterande 4 veckor i Colombia. Anledningen är att få lite mer variation gällande såväl sevärdigheter som kultur och väder. 4 månader i Mexiko och Centralamerika innebär antingen att ni tar det ganska avslappnat eller att ni, med ett något högre tempo, täcker in typ varenda strand, vulkan och monument som guideboken nämner.

Mitt främsta råd är egentligen att inte bestämma något nu i förväg när ni är osäkra på vilken fart ni kommer hålla. Flyg till Mexiko på en enkelbiljett (med en avbokningsbar returbiljett för att vara säkra på att komma in), och ta det därifrån.