2015-08-18, 17:57
yoghurten
Ursprungligen postat av Glassalex
Jag har startat ett par restauranger i öst Afrika och har ett antal till på pipelinen. Att skaffa investor visum kommer vara ditt första hinder. Du behöver 500 000 dollar i kenya och 100 000 dollar i uganda så jag kan tänka mig att Tanzania har samma slags regleringar. Skaffa licenser är relativt enkelt, se bara till att advokaten du skaffar är legitim, jag brände mig rätt ordentligt på den punkten när jag öppnade min första restaurang, visade sig att alla licenser var falska. Tänk på att alla länder i öst Afrika är väldigt korrupta, de kommer göra dig gråhårig väldigt snabbt om du inte anpassar dig, var inte alltför trevlig för då suget de ut varenda krona av dig, var inte allt för otrevlig för då stänger de ner dig. Se till att ha allt på plats när det kommer till dina papper annars kommer du ha ett helvete. Tro inte att du kan sitta på beachen med en joint och ackumulera pengar, det är hårt arbete som gäller och konstant övervakning då personalen har en förmåga att ta allt du har när du vänder ryggen till. Har du erfarenhet av den här branchen tidigare?
Tyvärr har jag aldrig öppnat en restaurang i Tanzania men om du är i Nairobi så ägs Monikos i valley arcade av två svenskar, de är schysta, de skulle nog gärna ge dig lite fler tips. Carnivore (den mest kända restaurangen i kenya) ägs också av en svensk men han är super rik och väldigt upptagen så jag tror inte han kommer vara till stor hjälp mer än som inspiration att det faktiskt går att bli riktigt framgångsrik som restaurangägare i öst Afrika. Har du vägarna förbi uganda så kom gärna förbi jinja, vi är ett gäng svenskar här med hotell och restauranger och jag tror faktiskt det är rätt enkelt att skaffa volontärjobb här också, men jag kan inte garantera det då jag aldrig jobbat med den branchen med det är fullt av hjälparbetare här. Hoppas att jag varit till hjälp och lycka till med dina planer!


Tack så mycket!

Jag har hittat volontärarbete inom mot fält och håller faktiskt just nu på att starta en restaurang. Området är bra och jag hoppas det kommer att funka. Men detta med att lita på personalen, hur ska jag tänka? Jag kommer nog inte kunna vara där och övervaka hela tiden. Har ni några bra strategier för att hindra att saker försvinner?