2015-09-16, 18:02
CC-Cowboy
Låter jätteroligt!

Ett första tips är att ta någon kurs, förslagsvis börja med skepparexamen och sen se ifall det erbjuds något mer(oceansegling t.ex).

En rimlig hastighet över längre sträcka med 53-fotare (och då riktig live-aboard, så förhållandevis bred och rätt "trög i vattnet") skulle väl kunna ligga på runt 8-9 knop med skapliga vindförhållanden, maxar kanske runt 13-15 om det blåser ordentligt. Vill minnas att min tjej med familj gjorde Atlantöverfarten på 17 dagar(Kanarieöarna till vad det nu blir) med en liknande båttyp, som dock vart ganska snabbt.

Se för allt i världen till att skaffa så mycket sjövana som möjligt nu i upptakten till er resa, hyr båt över sommaren eller vadsom. Även viktigt att göra för att se hur ni som besättning fungerar tillsammans rent socialt.

Att fastna i större stormar och liknande skulle jag se som relativt osannolikt som vanlig nöjesseglare - speciellt då ni inte(antar jag) kommer att försöka runda Kap Horn eller segla så pass långt söderut(40*S och längre söderut) att ni stöter på de värsta ovädren. Det finns även specifika orkansäsonger, t.ex juni-dec på Atlanten, då man rimligtvis inte försöker sig på en överfart. Meteorologerna och tekniken har även blivit rätt så bra på att spåra och förvarna om större system.