2015-10-19, 17:51
mohnomishe
Ni kan "sejfa" och ta en charter till Gambia. När ni tröttnat på stranden och alla efterhängsna lokala beachbums är det läge för ett litet äventyr i form av vildmarksutflykter upp längs floden. Eller kan man åka över till Senegal där det finns små safariparker nära gränsen.

Tanzania är också ett säkert kort där du har "allt" på ett bräde, och finner en välsmord turistindustri. Djurliv och storartade naturupplevelser i Serengeti och ett flertal mindre nationalparker. Möjligheter att vandra upp på Afrikas högsta berg. Stränder och kultur på Zanzibar.

Sydafrika är som nämndes ovan ett perfekt turistland. Det står visserligen på Rand-en (haha) till inrikespolitisk kollaps pga ANC:s maktfullkomliga vanstyre, men som besökare lär du inte märka så mycket av det. Du flyger enkelt och relativt billigt till Jo'burg eller Kapstaden, hyr en bil, sen ligger landet vidöppet. Vägnätet är utmärkt (mycket vägtullar förvisso), det finns massor av boende i alla prisklasser, du äter och dricker kungligt för en billig penning. SEK:en räcker oerhört långt. Du kan köra en safari i Kruger som är stort som Wales, bada och surfa på otaliga stränder, dyka med hajar, dricka viner i Kap-regionen.

För att öka dosen av äventyr rekommenderar jag att kombinera med ett besök i det grymt vackra kungadömet Lesotho som är en vildmarksälskares våta dröm. Där finns spektakulära möjligheter till fotvandring, ridning, mountainbiking, att ta ut din 4x4 på vådliga off road-leder, och du kan t.o.m. åka skidor utför vid säsong.

Slår gärna ett slag för Moçambique som även det är lätt att kombinera med Sydafrika. Det finns ett flertal schyssta badorter och stränder inom några timmars bilresa från gränsen. Ponta do Ouro ligger praktiskt taget på gränsen till Sydafrika så långt söderut du kan komma i Moz. Macaneta just norr om Maputo. Bilene lite längre upp. Sen massor av andra paradisställen ännu längre norrut men då talar vi flera dagsetapper i bil alternativt svindyrt inrikesflyg. Moz ställer dock lite högre krav på dig själv att styra upp allting själv, det finns ingen direkt intrimmad turistnäring... mestadels bara egna initiativ av enskilda investerare och lodge-ägare. Lägg därtill rätt usla vägar på många ställen samt en och annan korrupt trafikpolis, men belöningen blir stor om du bestämmer dig för att åka dit.

Någon nämnde Malawi. Enligt min erfarenhet är det liksom inte ett ställe man "åker till" några veckor... om man inte är Madonna eller Carola och ska hämta ett adoptivbarn. Malawi, eller Malawi-sjön närmare bestämt, har förvisso en del schyssta stränder med "chillad" stämning och många rastas och andra flummare som fastat där, men det är mer som etablerade stopp för backpacker-scenen och för overlanders som Rosa Bussarna och liknande. Ska man resa runt i landet får man vara beredd på att skumpa runt inträngd i minibuss-taxis eller på lastbilsflak.