2015-11-02, 21:48
HanMedPinnen
Ursprungligen postat av Hyazinten64
Gambia har engelska som officiellt språk!


Sånt ger inte så mycket information om vad som funkar på gatan. I många länder är det officiella språket just för officiella situationer och behärskas av en liten elit. (Och förstås av turistfångare som vill sälja saker...)

Har inte varit på så många ställen, men i Ghana, Togo och Tanzania. Togo var väldigt frankofont. På hotell, restauranger och andra sälen med mycket turister brukar någon kunna engelska, men denne någon kanske måste hämtas av den stackare du träffar först. Och räkna inte med djupare konversationer. Detta fick för oss den intressanta följden att vistelsen i Togo blev väldigt dyr. Kan man inte förhandla priser och inte ta in information blir det lätt så. Vi åkte tillbaka till Ghana efter nån dag och alldeles för mycket av vår budget.

Ghana var mycket bättre. Vi var i södra halvan och även ute i byarna gick engelskan väldigt bra. Visst finns det folk som inte förstår, men de är få nog för att det inte ska bli jobbigt. Observera att det folk pratar då är ghanansk engelska, som liksom andra former av engelska har egna ord och uttryck. Värt att kolla upp såna innan du åker!

Tanzania kan också navigeras på engelska, men inte lika bra som Ghana. Det finns tidningar på engelska och det är ett officiellt språk, men när tanzanier från olika stammar pratar med varandra gör de det på swahili, vilket också är skolspråk och officiellt. I Kenya har de samma officiella språk, men swahilin har en andraplats och barnen har engelska som språk i skolan. Jag hoppas kunna mer swahili nästa gång jag reser i Östafrika, men det går absolut att göra på engelska!

Hoppas infon är till nytta. Det du hört är helt rätt. De som säger att lokalbefolkningen är det bästa med Afrika ät definitivt något på spåren

Ha en skön resa!