2016-04-02, 00:20
Ursprungligen postat av Cognitive Dissident
Det låter helt klart rimligt att det är hela tåget som berörs av tillståndet, precis som uteserveringen på en krog så får man ju ta med ölen från det omedelbara försäljningsstället. Men hur förhåller det sig på ett tåg som saknar restaurangvagn?
Nu är det väl en akademisk fråga för jag antar att tågbolag liksom t.ex. swebus reglerar sådant i villkoren för biljettköp/resa men förbjuder lagen alkoholförtäring?

(i praktiken är det ju dock så som du säger, att det går bra att dricka så länge man sköter sig i övrigt och är aningen diskret)


Jag diskuterade det här med en kollega förut, om hur det hela fungerade i praktiken med tåg som saknar serveringstillstånd. Och vi kom fram till att det sannolikt (precis som du skriver) regleras av det enskilda bolagets resevillkor. Och frågan är ju hur man ska tolka det om ett tåg berörs av begreppet offentlig plats eller ej enligt 1 kap. 2 § Ordningslagen: Punkt 4: andra landområden och utrymmen inomhus som stadigvarande används för allmän trafik.

Och minns jag inte fel så är det upp till varje kommun att stifta lokala ordningsföreskrifter gällande alkoholförtäring på allmän plats för rusdrycker på upp till 3,5%. Så frågan är då hur det fungerar med ett tåg, buss etc? Då den i praktiken borde passera ett antal kommuner under sin färd.

Nu ska det även tilläggas att jag inte är helt klar i skallen när jag skriver det här. Så jag kan ha rört ihop begreppen en aning.