2016-04-14, 22:06
Ursprungligen postat av Itsblueno
Här är det i Midwest? Tycker det känns som svenskar bara drömmer om Kalifornien. Sen finns det dom som drömmer om södern,östkusten och övriga västkusten men just Midwest verkar det inte vara någon som drömmer om. Det är ju som att folket aldrig hört talas om midwest och tror hela usa är Kalifornien?Det som förenar hela Mid West: Blåsigt, i stort sett helt platt landskap med överjävligare vintrar än i Sverige p.g.a. detta (en kompis till mig som bodde i Minneapolis ett år fick skaffa ny vintergarderob trots att vinterkläderna flyttade med), kallt på vintern (-30C ) och hett på sommaren (+40C) utan någon nåd. I dessa nordamerikanska storstäder har man i downtown ofta byggt så att folk kan gå inomhus hela tiden för att inte riskera 30- och motvind, bl.a. Skyway som de har i Minneapolis:
http://www.skywaymyway.com/
Detta är inget som direkt lockar till sig turistande svenskar i någon jättehög utsträckning (det finns inga berg man kan åka skidor i som hade kunnat kompensera för de översnöiga vintrarna eller stränder förrän på somrarna, stränder som påminner om de som redan finns hemma).
De generationerna som utvandrade kring 1850-1925 (och många gånger bosatte sig i Chicago eller Minnesota) har dessutom dött undan nu, där finns inga äldre levande släktingar kvar. En del reser iofs till Chicago för att det är en storstad med storstadsutbud men annars finns inte jättemycket runtomkring som kunde vara intressant för en svensk.


Ska man titta på bosättning och jobb som svensk i Mid West så kan Minnesota och Twin Cities vara ett alternativ (om man inte får jobb på den prestigefyllda Mayo Clinic i Rochester MN, två timmars bilresa ifrån tvillingstäderna). Hög andel collegeutbildade, god ekonomi, gott om arbetstillfällen och bra skolor och högre utbildning. Förmodligen den enda delen av "Mid West" det faktiskt går riktigt bra för just nu, och en del som påminner om det Sverige som finns mellan Småland och Dalarna inkl. slätterna däremellan.
Chicago kan vara ett alternativ i varje fall som ensamstående, men det är samtidigt en stad på väg mot ruinens brant (det ryktas om att Chicago kan komma lämna in en konkursansökan i år liksom Detroit gjorde 2014). Staten Illinois (12 miljoner invånare, inkl. nästan hela metro Chicago på 9 miljoner inv.) var en av de få delstaterna som tappade i befolkning förra året, inte bara välbeställda vita utan även en "black flight" pågick "warm, wet and West". Hög skuldsättning, höga skattesatser (efter amerikanska förhållanden), usla ekonomier och paralyserade politiska styren (eller korrupta styren som i Chicago) gör att många flyttar från både Illinois och Chicago just nu. Vilket måste ses som anmärkningsvärt givet att vi talar om landets tredje största stadsområde (som det är nu kommer Texasstaden Houston att passera inom några år) och i ett land som totalt sett ökar sin befolkning.