2016-06-05, 14:16
Ursprungligen postat av TexasSwede


Mat i butikerna ligger nog på ungefär samma nivå som i Sverige överlag, kanske lite billigare och bättre utbud av grönsaker/frukt året runt.


En gång var jag inne i ett WholeFoods ("Whole Paycheck"). Deras frukt&grönt-utbud var helt klart bland det bästa jag sett i en matbutik och det utbudet har i sin tur medverkat till att klientelet är bland samhällets bättre bemedlade jämfört med de vanliga mataffärerna. I de "vanliga" snabbköpen jag varit inne i har utbudet inte imponerat.


Problemet är i grunden samma som i Sverige och annorstädes: Det finns 30 olika sorters chips från 2-3 koncerner mot kanske 3 olika sorters potatisar i en vanlig affär. Det finns inte mycket för industrin att tjäna på lågförädlade varor och mat som äts i mer eller mindre samma form som de lämnar gården, som potatis och morötter. Istället satsas det på färdigprocessad mat (med ingredienser du inte kan överblicka) som ges "unika" varumärken trots att det är samma palmolja m.m. och kanske bara lite olika smakförstärkare (när såg du reklam för potatis senast? Det finns ändå hundratals olika potatissorter i världen så att begränsa sig till 2-3 som i en vanlig butik är varesig mångfald eller valfrihet). Alla dessa faktorer gör att hela vårt livsmedelssystem är riggat till nackdel för råvaror och matlagning i hemmet, ty alla aktörer i kedjan har ett intresse av att vi köper industriprodukter istället för att laga mat själva.


Själv hoppas jag ändå att sådant som WF ska medverka till en förändring både här och där för det är i grunden ett konsumentintresse (mat vars innehåll kan överblickas) och ett bondeintresse (få pengar för kvalitativa leveranser direkt istället för att vara underbetald underleverantör till en storindustri som inte bryr sig om kvalitet). Skillnaden mellan vad konsumenterna betalar och bönderna får i ersättning har ökat över tid så här finns egentligen pengar att tjäna, jag bjuder på den här affärsidén för folkhälsans skull.