2016-06-25, 09:11
Mentat57
Tyskland är ett utomordentligt land att bila i! Själv tycker jag att det är skönt att ligga på Autobahn. Dels behöver man inte titta på hastighetsmätaren hela tiden utan kan koncentrera sig på trafiken och dels litar jag på att tyskarna använder blinkers innan de byter fil, vilket inte alltid är fallet i Sverige.

Det är klart att det inte är samma sak som att ligga på en svensk motorväg och puttra men jag kör inte särskilt fort, ca 130 ungefär när trafiken så tillåter. Man håller koll på backspegeln och ser till att flytta sig till högerfilen så fort man har kört om någon. Inget svårt men det är mycket viktigare än i Sverige, alltid in till höger!

Rastplatserna är av olika kvalitet. Det finns små sådana med obemannade toaletter som är riktigt trista. Sedan har vi också de litet större där toaletterna är fantastiskt fräscha som man betalar för att använda men den betalningen kan kvittas mot inköp, även på en annan rastplats.

Vägkrogar är trista världen över men bensinmackarna brukar ha väldigt fräscha baguetter som är ett bra alternativ. Om man verkligen vill ha en riktig lunch eller middag är det bättre att svänga av till en mindre stad och leta upp deras historiska rådhuskällare som t.ex. den från 1300-talet i Einbeck (strax söder om Hannover), en fin liten stad i sig. Finns liknande i de flesta mindre tyska städer. Svenska vägkrogar är verkligen inget att hänga i julgranen! I Sverige är det bättre att köra ner till en golfbana man passerar och äta där. Många tror att det bara är för medlemmar men så är inte fallet, restaurangerna är öppna för alla och serverar normalt sett god mat till rimliga priser och i en fin miljö.

Östra Tyskland var ju ett råttbo när Tyskland enades så där byggde man först nya motorvägar till riktigt fin standard. Vad man gjort de senaste åren är att bygga ut en hel del av gamla Västtysklands motorvägar till 6 filer så att de sväljer betydligt mer trafik. En sak att tänka på är att trafikflödet ökar från mitten av juli, då börjar tyskar, fransmän och en hel del till ta semester. Jag far utomlands tidigare än så och slipper en hel del problem. Kika dessutom gärna på Google maps, de har information om vägarbeten. Om du har alternativa vägar kan en kanske ha flera stora vägarbeten och en annan inga alls, ett bra skäl att välja den senare.

Här är en bra site med oerhört mycket information om de tyska motorvägarna: http://www.autobahnatlas-online.de/